Fortuna Vrouwen hard onderuit bij debuut in Amsterdam

Het debuutseizoen van Fortuna Vrouwen is officieel afgetrapt. De ploeg van hoofdtrainer Roger Reijners kruiste in de historische ontmoeting de degens met Ajax, afgelopen seizoen nog runner-up. Een stunt bleef helaas uit. De Amsterdammers waren uiteindelijk met 4-0 te sterk voor de dames in het geel-groen, al was de uitslag enigszins geflatteerd.

Fortuna liet vanaf de aftrap zien geen ontzag te hebben voor de Amsterdamse topclub. In de openingsfase werd Tessa Wullaert twee maal weggestuurd, maar was de afstand tot het doel te groot om écht gevaar te stichten. Het bleef dan ook bij een schot in de handen van Lize Kop en een afzwaaier. Na een kwartier zette Ajax aan en werden de hoofdstedelingen dreigender. Dat zag de thuisploeg na ruim twintig minuten beloond worden via Victoria Pelova, die de bal onder Diede Lemey door het doel in schoot: 1-0.

Enkele minuten later kreeg Fortuna de uitgelezen kans om alweer op gelijke hoogte te komen. Amber van Heeswijk stuurde Alieke Tuin weg, die oog-in-oog met de Amsterdamse goalie de bal langs de verkeerde kant van de paal schoot. Aan de andere kant bleef Ajax opzoek naar de tweede treffer. De defensie wist de schade echter beperkt te houden, al was daar soms wat kunst en vliegwerk voor nodig. Eervolle vermelding: Anna Knol keerde twee ballen op de doellijn.

De eerste kans na de rust was voor Charlotte Hulst. De invalster aan Fortuna-zijde dwong met een verkapt schot Kop om in actie te komen. Desondanks bleef Ajax ook in het tweede bedrijf de bovenliggende partij. De betere kansen waren dan ook voor de Amsterdammers, hetgeen resulteerde in een verdubbeling van de score. Al was daar een Fortunees voor nodig. Moïsa van Koot werkte de bal ongelukkig achter ploeggenoot Lemey.

Fortuna zette nog wel aan voor een slotoffensief, maar die werd afgeslagen. Sterker nog, Ajax profiteerde optimaal van de ruimtes en zag de marge oplopen tot vier. Pelova scoorde haar tweede van de avond en ook Soraya Verhoeve verscheen nog op het wedstrijdblad. Daarmee eindigde het debuut in de Eredivisie in mineur voor Fortuna Vrouwen.

Opstelling:
Lemey, Van Koot, Van Diemen, Knol, Erman (34‘ Hulst), Antonsdottir, Van Heeswijk, Delacauw (74’ Huizenga), Tuin, Wullaert en Teulings (85’ Wolters).