'Ik weet zeker dat we er allemaal klaar voor zijn'

Voetballiefhebbers kunnen hun geluk niet op in de maand januari. Met een bomvol speelschema is er altijd wel een voetbalwedstrijd. Morgen, donderdag, staat de volgende wedstrijd voor Fortuna Sittard alweer op het programma. In de achtste finales van de TOTO KNVB Beker treft het N.E.C. Nijmegen in het Goffertstadion. “Ik weet zeker dat we er allemaal klaar voor zijn,” aldus Martin Angha, die vooruitblikt op de clash. 

De verdediger kan in Nijmegen zijn tiende bekerwedstrijd spelen en weet dan ook precies wat een duel als deze met zich meebrengt: “Het is altijd mooi om wedstrijden te spelen in het bekertoernooi. Daarin kan altijd van alles gebeuren. In de reguliere competitie kan je fouten nog herstellen, in de beker kan dat niet. Je speelt maar een keer tegen elkaar en dan moet je er staan. Als je je dag niet hebt vlieg je er zomaar uit.” 

Fortuna Sittard lijkt met zestien punten uit de laatste zeven wedstrijden in een positieve flow te zitten. Van onderschatting is echter geen sprake: “Ik ben er van overtuigd dat we onze goede vorm kunnen doorzetten. We zijn gefocust en willen alle wedstrijden winnen. Of dit nou competitie is of beker, dat maakt niet uit. Het streven is om zo goed mogelijk spel op de mat te leggen en ook dit maal met een overwinning naar Sittard terug te keren.”

Door de drukke maand is het niet ondenkbaar dat er wijzigingen zullen worden doorgevoerd in de basisopstelling. Angha: “In dit soort wedstrijden bestaat er natuurlijk altijd een kans dat spelers die de laatste tijd wat minder minuten hebben gemaakt zullen spelen. Dit is voor hen de uitgelezen kans om te laten zien dat ze er klaar voor zijn en er staan. Ik weet zeker dat we er allemaal klaar voor zijn. Iedereen wil spelen en is hongerig voor minuten. Dat zag je ook aan de invallers tegen PEC Zwolle.” 

Door COVID-19 kwam Fortuna Sittard dit seizoen slechts één keer in actie in het bekertoernooi. Provinciegenoot Roda JC werd met 0-2 opzij gezet. “Het is altijd speciaal om een derby te spelen. Het was vanzelfsprekend een teleurstelling om deze wedstrijd te spelen en te winnen in een leeg stadion. Toch lieten de supporters ons merken dat deze wedstrijd leeft. En we hebben beelden gekeken van voorgaande edities. Spelers uit de regio hadden het al dagen van tevoren over de derby, dus je merkt toch wel dat het leeft. De overwinning voelde uiteindelijk wel extra bijzonder.” 

De volgende horde: N.E.C. Nijmegen. “We maken een goede kans om door te gaan. We moeten geconcentreerd aan de wedstrijd beginnen en alles geven voor de volgende ronde. N.E.C. is een ploeg met een lange historie in de Eredivisie. Ze hebben een jong en getalenteerd team. Ik denk dat het een leuke wedstrijd wordt, maar we moeten zeker alles geven voor een goed resultaat. Dat staat vast.”

FEITJES

  • N.E.C. en Fortuna Sittard treffen elkaar voor de 21e keer op Nijmeegse bodem. In de voorgaande edities stapte de Sittardse formatie vijf keer als winnaar van het veld. De thuisploeg wist acht keer te winnen. De overige zeven partijen eindigden in een gelijkspel;
  • Beide clubs treffen elkaar voor de derde keer in het bekertoernooi. Beide wonnen voorafgaand aan de wedstrijd van donderdag één keer. In 2018 maakte Lars Hutten de winnende treffer;
  • De laatste nederlaag tegen N.E.C. stamt uit het seizoen 2014/2015, toen met liefst 5-1 werd verloren;
  • Zian Flemming speelde één bekerwedstrijd in het shirt van N.E.C. en leverde een assists af;
  • De clubtopscorers van beide ploegen scoorden dit voetbaljaar allen zeven keer: Jordy Bruijn (N.E.C.), Sebastian Polter en Zian Flemming (beide Fortuna Sittard);
  • Sebastian Polter en Zian Flemming scoorden de doelpunten tegen Roda JC en zijn zodoende op dit moment de clubtopscorers in het bekertoernooi.