Voorbeschouwing: 'Het zijn twee ploegen in vorm'

Fortuna Sittard speelt vandaag het Eredivisieduel tegen VVV-Venlo, een wedstrijd die enkele seizoen geleden is omgedoopt tot ‘De Strijd om Limburg’. Beide ploegen troffen elkaar nog niet in competitieverband, wel tijdens de Eredivisie Comeback. In Sittard wonnen de geel-groenen met 2-1. Met binnen de gelederen een echte Venlonaar: Roel Janssen.

Janssen keert in de wedstrijd tegen zijn voormalig werkgever terug van een schorsing. Door vijf gele kaarten was de Limburger afwezig tegen RKC Waalwijk. Hij zag vanuit thuis hoe zijn teamgenoten de overwinning over de streep trokken. “Wanneer ik zelf niet meedoe ben ik altijd heel zenuwachtig voor de wedstrijd, maar dan kom je 0-2 voor en dan valt de spanning wel weer mee. Maar na de 1-2 kreeg ik weer zweethandjes en was ik vrij onrustig. Het was een hele belangrijke wedstrijd, ik voelde me deze wedstrijd weer even fan.”

De verdediger kent VVV-Venlo als geen ander: “Ik heb er twee keer gespeeld. Ik heb daar de volledige jeugdopleiding doorlopen. Dat was een mooie tijd, jammer genoeg was de stap naar het eerste elftal simpelweg te groot. Toen ben ik naar Fortuna Sittard gekomen, dat is nu alweer negen en een half jaar geleden. Mijn tweede periode bij VVV-Venlo heb ik vier mooie jaren gehad. In mijn eerste jaar werden we kampioen in de Jupiler League, wat resulteerde in drie mooie jaren Eredivisie voetbal. Dus ook daar heb ik prachtige jaren meegemaakt.”

Net zoals hij in Venlo terugkeerde, keerde Janssen deze zomer terug in Sittard.  “De overstap voelde gelijk goed, toen ik hier vertrok werden we volgens mij laatste in de Jupiler League. Als je dan ziet wat er gebeurd is in de jaren dat ik weg was, dan is het een wereld van verschil. Het voelde heel fijn om hier terug te keren. Ik zie het nog steeds als een goede keuze.”

Venlo of Sittard? “Het is altijd speciaal om te spelen tegen je eigen club.Ik kom uit Venlo en ik woon er nog steeds, het voelt alsof ik tegen mijn eigen stad voetbal. Ik heb nog wel wat vrienden die bij VVV-Venlo voetballen of werkzaam zijn. Die zie ik ook buiten het. voetbal nog regelmatig. Ze hebben zich goed versterkt in de winter. Je ziet dat ze nu drie goeie spelers hebben gehaald, op de posities waar ze zwak waren. Dat heeft meteen impact, kijk maar naar de resultaten.”

Janssen weet wat Fortuna Sittard kan verwachten: “Ze hebben een fysiek sterke ploeg en een spits die makkelijk scoort. Bovendien staat de verdediging nu ook goed. Het zal een lastige avond worden. Maar er is absoluut de mogelijkheid om een goed resultaat te halen. We zijn twee ploegen in vorm, ik denk dat het team met de beste dag en een beetje geluk zal winnen. Ik ga geen voorspelling doen, maar we gaan alles doen voor de drie punten.”