Terugblik eerste seizoenshelft

De eerste helft van het seizoen 2019-2020 is ten einde. Tijd om terug te blikken op de sportieve prestaties maar ook op de mooie, emotionele en moeilijke momenten in de afgelopen vijf maanden. 

Het is nog hartje zomer als het sterk vernieuwde Fortuna Sittard vol goede moed de competitie opent in Alkmaar. De selectie heeft een metamorfose ondergaan en het einde daarvan is nog lang niet in zicht. Met nieuwelingen als Damashkan, Karjalainen, Passlack en Carbonell in de basis is het tegen AZ vooral tegenhouden. Dat lukt één helft uitstekend, maar in een tijdsbestek van tien minuten zorgen persoonlijke fouten er al snel voor dat de competitie begint in mineur (4-0). Met Grégoire Amiot heeft Fortuna een vervanger voor de zwaar geblesseerde Wessel Dammers in huis gehaald. Ook de Fransman staat in Alkmaar direct aan de aftrap net als het Belgische talent Adnan Ugur.

Rad van Onfortuin
Het Rad van Onfortuin zorgt ondertussen voor een golf aan publiciteit en zet spelers nog eens extra op scherp als het gaat om het op tijd komen. Een week later herpakt de ongewijzigde ploeg van de nieuwe trainer Sjors Ultee zich. Thuis tegen subtopper Heracles wordt het 1-1. Mark Diemers redt vanaf de stip diep in blessuretijd een punt, maar beide ploegen doen niet veel voor elkaar onder. Fortuna laat in de eerste thuiswedstrijd direct zien dat er veel karakter in het team zit. Duidelijk is ook dat spelers nog aan elkaar moeten wennen en dat het voetbal nog beter moet. De progressie is in het volgende thuisduel tegen Willem II al zichtbaar. In een spectaculair waterballet speelt Fortuna in fases ijzersterk. De 1-0 van Damashkan, een heerlijke stift en het eerste velddoelpunt, was er eentje om in te lijsten. Willem II is echter dodelijk effectief en vertrekt na 90 spannende minuten met een 3-2 zege terug naar Tilburg.

Vallen en opstaan
Op 31 augustus, de vierde speelronde, treft Fortuna Heerenveen in Friesland. Bassala Sambou start voor het eerst in de basis. Eens te meer blijkt dat de trainers Sjors Ultee en Kevin Hofland een vechtmachine hebben gesmeed die in het Abe Lenstra Stadion knokt voor iedere centimeter gras. Fortuna houdt een zwaarbevochten punt over aan het duel. Met een uitblinkende Koselev in de goal en een portie geluk in de tweede helft wordt het 1-1.
Na de interlandbreak komt promovendus FC Twente op bezoek. Fortuna, met nieuweling George Cox aan de aftrap, stelt in deze wedstrijd teleur en kijkt voor eigen publiek zelfs tegen een 3-0 achterstand aan. In het rood gekleurde duel, Nakamura namens Twente na een charge op Passlack en Pinto namens Fortuna, wordt nog twee keer gescoord maar de goal van Ciss (2-3) valt vlak voor het laatste fluitsignaal. Fortuna blijft na vijf speelronden steken op twee schamele punten.

In de GelreDome in Arnhem richt Fortuna zich plotseling weer op. Een uitstekende wedstrijd tegen Vitesse had drie punten moeten opleveren, maar na 90 minuten staat het toch 4-2 voor de thuisploeg. In de laatste tien minuten scoort Vitesse nog driemaal, Limburger en voormalig Fortunees Bryan Linssen maakt er twee. Het is een hele zure nederlaag voor het dappere en gedisciplineerd spelende Fortuna Sittard.

Fernando Ricksen
Het is ook de week waarin clubheld Fernando Ricksen zijn strijd tegen de ziekte ALS moet opgeven. Indrukwekkende momenten van stilte volgen die dagen en vriend en oud-ploeggenoot Kevin Hofland is in Glasgow bij de uitvaart één van de dragers van de kist. Overal in de voetbalwereld wordt stilgestaan bij het overlijden van de pas 43-jarige Ricksen. Op de dag van de uitvaart moet Fortuna gewoon voetballen. Zonder Hofland op de bank lukt het tegen titelfavoriet Ajax op een woensdagavond in de Arena niet om te verrassen. Hoewel, in de eerste helft wordt de Amsterdammers uitstekend partij geboden. Met prima positiespel krijgen Passlack en Sambou zelfs grote kansen op de 0-1. Na rust stelt Ajax echter orde op zaken en wordt Fortuna bij vlagen weggespeeld (5-0). Het is de grootste nederlaag van het seizoen en Fortuna moet zich snel herpakken voor een aantal cruciale wedstrijden die nu gaan volgen.

Met twee punten uit zeven wedstrijden weet iedereen dat de komende weken punten gepakt moeten worden in de keiharde strijd tegen degradatie. Thuis tegen het verrassende Sparta wordt er niet gescoord in een matige wedstrijd. Fortuna speelt opnieuw met Sambou als diepste spits en Mark Diemers daar net onder. Belangrijk is echter vooral dat er niet opnieuw wordt verloren.

Stunt tegen Feyenoord
Met Essers als rechtsback voor de geblesseerd geraakte Pinto, George Cox verhuist naar de linkerkant, komt op 6 oktober het tobbende Feyenoord op bezoek. Fortuna, ook zonder Amiot, is duidelijk op scherp gezet en er volgt een interessant en spannend gevecht. Feyenoord krijgt voor rust misschien wat meer kansen, maar de ploeg van Ultee en Hofland laat zijn mentale weerbaarheid zien in deze wedstrijd. Met opnieuw Ciss en Passlack ‘hangend’ op de zijkanten speelt Fortuna een prima eerste helft. Binnen drie minuten staat de aanhang al op de banken na een heerlijke goal van Ciss. De flegmatieke Senegalees tekent ook voor de 2-0 terwijl ook verdediger Cian Harries zijn eerste doelpunt maakt van het seizoen. Direct na rust kopt Sambou op prachtige wijze de 4-1 tegen de touwen, op aangeven van Diemers. Die tik komt Feyenoord niet meer te boven. Berghuis kan alleen nog voor 4-2 zorgen. Fortuna tankt vertrouwen en loopt onder een ovationeel applaus zijn verdiende ereronde. Ook het feestje met de fanatieke aanhang is een hoogtepunt. Na afloop steelt Amadou Ciss de harten van velen door tijdens een interview met de NOS zelf de microfoon te grijpen en een enthousiast betoog te houden.

Feestjes met de fans zullen er de komende weken nog veel volgen, want Fortuna komt in deze fase van het seizoen echt op stoom. Vooral in thuiswedstrijden, want buiten Sittard lijkt er een vloek te rusten op het team. FC Emmen wordt overrompeld aan de Oude Meerdijk. Fortuna is agressief in de duels, voetbalt met lef en scoort dankzij Sambou de dik verdiende 1-0. Andere kansen, die er volop zijn voor rust, worden echter niet benut en uiteindelijk wordt het toch weer een nederlaag. Weer een uitwedstrijd tegen een concurrent die niet kan worden gewonnen.

Beste van Limburg
Dan, weer een week later, volgt er een hele belangrijke. In de derby tegen VVV Venlo kroont een sterk Fortuna zich tot de beste van Limburg met een 4-1 zege. Zelfs een loshangend reclamebord brengt de getergde spelers niet van slag. Het wordt de wedstrijd van Mark Diemers die een hattrick maakt. Amadou Ciss prikt er ook weer eentje binnen en Fortuna slaat een belangrijke slag op de ranglijst.

Een (eerste) slag wordt enkele dagen later ook uitgedeeld in de strijd om de KNVB-beker. Thuis krijgt ADO Den Haag met 3-0 klop en Fortuna bekert dus door. Tien dagen later zal ADO opnieuw op bezoek komen, maar eerst wordt afgereisd naar FC Utrecht. Een slecht Fortuna grossiert in fouten en krijgt een flink pak slaag in de Galgenwaard (6-0). Het is vooral een wedstrijd om snel te vergeten. Op eigen veld straalt Fortuna Sittard wel vertrouwen uit en is het ADO van Fons Groenendijk opnieuw slachtoffer van de Limburgse dadendrang. In een spannend, maar niet al te beste wedstrijd, wordt Ciss matchwinnaar. Fortuna wint thuis opnieuw (1-0) en stijgt op de ranglijst.

Teamgeest en karakter
Maar weer is het contrast tussen uit- en thuisduels groot. Concurrent PEC Zwolle houdt de punten in eigen huis en wint met 3-1. Ciss krijgt in deze wedstrijd rood en twee wedstrijden schorsing aan zijn broek. Gelukkig mag Fortuna het op 30 november weer voor eigen supporters laten zien. FC Groningen houdt aan de lange busreis niets over en wordt met 1-0 verslagen. Nu is het Rasmus Karjalainen die in de slotfase voor de enige goal zorgt. Eens te meer laat Fortuna zien dat het een lastig te kloppen ploeg is die vooral uitblinkt in teamgeest en het tonen van karakter.

Twee dagen voor de winst tegen Groningen verliest Fortuna Sittard wederom een clubicoon. Pim Verbeek overlijdt op 63-jarige leeftijd. De Rotterdammer stond tussen 1994 en 1997 aan het roer in Sittard en behaalde hier zijn eerste successen als trainer. In 1995 werd Fortuna Sittard aan de hand van Verbeek voor het eerst kampioen in de Eerste Divisie, waarna zeven seizoenen in de Eredivisie volgden.

Rentree Wessel Dammers
Op 7 december deelt Sinterklaas geen extra cadeautjes meer uit in het uitduel met het geplaagde PSV. Juist deze wedstrijd leeft de ploeg van Mark van Bommel weer even op en boekt een rimpelloze 5-0 overwinning. Enige lichtpuntje in de wedstrijd is de rentree van Wessel Dammers in de Eredivisie.
Opnieuw laat Fortuna zien over veerkracht te beschikken dit seizoen. In de kraker en beladen thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk wordt het 3-2. Het scoreverloop zegt alles over de spanning, want pas bij de derde Limburgse goal komt Fortuna op voorsprong. De drie punten blijven opnieuw in eigen stadion waarmee alweer de zesde! (inclusief beker) thuisoverwinning op rij wordt geboekt. Als kers op de taart wordt de 1-1 van Mark Diemers door de NOS verkozen tot ‘Doelpunt van de Week’.

En als de winterstop dan echt in zicht komt, volgt zelfs nog een zevende zege voor eigen publiek. Fortuna wervelt voor de beker tegen PEC Zwolle in een kwalitatief geweldige eerste helft. PEC krijgt werkelijk geen kans en wordt volledig zoek gespeeld. De volgende ronde is na een klinkende 3-0 zege een feit.
Het voetbaljaar 2019 wordt afgesloten in Tilburg. Waar de heenwedstrijd afgelopen augustus in een kletsnat Sittard in 2-3 eindigde, weet Fortuna Sittard in Tilburg op pure vechtlust een punt mee te nemen. Een mooie afsluiting voordat de winterstop ingaat.

Compliment voor supporters
Fortuna Sittard kan niet alleen qua sportieve prestaties terugkijken op een goede eerste seizoenshelft. Ook de supporters verdienen een geweldig compliment. Zij steunen het team in goede en slechte tijden. Ook tijdens uitwedstrijden kan er altijd gerekend worden op onvoorwaardelijke steun, 90 minuten lang. Wij hopen gezamenlijk met jullie een geweldige tweede seizoenshelft te beleve