Over de academy

Nadat de club uit een diep dal is gekropen en de laatste jaren weer furore maakt, is ook de jeugdopleiding aan een tweede leven begonnen. Hieronder staat beschreven hoe er met een goede organisatie gericht beleid wordt uitgevoerd om weer talentvolle spelers af te leveren aan het eerste elftal van Fortuna Sittard.

De missie van de Academy is het opleiden van talentvolle jeugdspelers uit de regio tot betaald voetballer. De Academy wil mentaal, fysiek, technisch en tactisch onderscheidende spelers leveren aan de hoofdselectie van Fortuna Sittard en vertegenwoordigende elftallen van de KNVB. Tevens is er veel aandacht voor de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling en wordt er bij de Academy-speler gewerkt aan de totale ontwikkeling als persoon.

Gezien de historie van de Fortuna Sittard Academy is het van belang dat in de toekomst de Academy blijft innoveren en dat de Academy meegaat in de moderne voetbalontwikkeling. Het doel is om de meest talentvolle jeugdspelers uit de regio voor de Fortuna Sittard Academy te scouten, waar zij in het Jeugdplan worden beoordeeld door diverse Academy-trainers en scouts.

Zodra een speler gescout wordt en daarna een positieve beoordeling ontvangt, stroomt deze door naar het jongste team in het Talentenplan, de U10.  In het Talentenplan (bestaand uit de U10 t/m U12) staat de individuele, mentale- en voetbaltechnische ontwikkeling centraal. Het plezier in het voetbal blijven houden is hierin het allerbelangrijkste. 

Nadat spelers het Talentenplan hebben doorlopen, komen zij terecht in het Teamplan (bestaand uit U13 t/m U15). Bij het Teamplan leren de individuen spelen op specifieke posities, omgaan met diverse functies binnen het team, voetballen op basis van bepaalde tactieken en uiteindelijk het eigen maken van de speelwijze die aansluit op die van het eerste elftal van Fortuna Sittard. 

Vanuit het Teamplan stromen de talenten door naar het Profplan, waar de talenten de laatste stap moeten maken om betaald voetballer te worden. Het Profplan bestaat uit de U16, U17 en U19. Deze teams werken met hetzelfde sportieve plan als het eerste elftal. Dit houdt in dezelfde trainingsvormen,  trainingsintensiteit, video-analyses, individuele Performance Trainingen, medische zorg en ook het uitvoeren van MVO-activiteiten. Alles om de spelers zo snel mogelijk klaar te stomen om een bijdrage te kunnen leveren aan het eerste elftal van de club.

De Fortuna Sittard Academy heeft bij zijn beleid altijd twee hoofddoelen in gedachten. Dit zijn namelijk de onderste twee doelen:

  • De Fortuna Sittard Academy wil zich middels haar individuele karakter blijven onderscheiden door voor iedere Academy-speler binnen de dagopleiding maatwerk te leveren.
  • Middels de jaarlijkse doorstroming vanuit de Academy waarborgen dat de selectie van het eerste elftal bestaat uit zelfopgeleide spelers. Deze zelfopgeleide spelers dienen als ‘Fortuna-ambassadeurs’ het Limburgse amateurvoetbal van een kwaliteitsimpuls te voorzien.

Met deze hoofddoelen in gedachte werkt de gehele organisatie iedere dag hard om talentvolle spelers af te dragen aan het eerste elftal en een bijdrage te leveren aan de sportieve prestaties van de club.