Ongelukkige nederlaag Fortuna Sittard in Almelo

Fortuna Sittard leed vrijdagavond een zure nederlaag tegen Heracles Almelo. Door twee doelpunten van Cyriel Dessers trok de thuisclub aan het langste eind. En dat terwijl Fortuna Sittard genoeg kansen had om te scoren. Ook met tien spelers, George Cox kreeg na een half uur spelen de rode kaart, waren er kansen. Mark Diemers miste na rust een strafschop.

Coach Sjors Ultee had in zijn elftal een basisplaats ingeruimd voor Bassala Sambou, hij nam de plaats in van Vitalie Damashkan. Jorrit Smeets ontbrak vanwege ziekte waardoor Alex Carbonell opnieuw mocht starten. Het eerste half uur was Fortuna Sittard de bovenliggende partij, de bal ging vlot rond en diverse keren kwam men gevaarlijk in de buurt van het strafschopgebied. Heracles had het moeilijk, getuige onder meer de twee snelle gele kaarten van Mauro Júnior en Alex Merkel. Amadou Ciss mikte op doelman Blaswich, inzetten van Tekie en Mark Diemers gingen over of naast. Na twintig minuten spelen werd Mark Diemers gevloerd. Scheidsrechter Kuipers kende op zo’n 19 meter van het doel een vrije trap toe aan Fortuna Sittard. Diemers ging zelf achter de bal staan en draaide de bal prachtig over de muur maar spatte vervolgens uiteen op de kruising van de paal en lat.

Wedstrijd op zijn kop
Na iets meer dan dertig minuten stond de wedstrijd opeens op zijn kop. Verdediger George Cox schatte een hoge bal niet goed in, Silvester van der Water sneed voor hem het strafschopgebied in. De verdediger maakte een lichte overtreding, na overleg met de VAR kende Kuipers een strafschop toe. George Cox kreeg ook nog rood, waardoor Fortuna Sittard het resterende uur met een man minder verder moest. De toegekende strafschop werd door Cyriel Dessers benut: 1-0. Vanaf de bank werd snel na de openingstreffer ingegrepen. De deze week gecontracteerde Griekse verdediger Lazaros Rota maakte zijn debuut en nam de plaats van Cox in. Alex Carbonell werd geslachtofferd.

Fortuna Sittard vergeet te scoren
Met tien spelers was Fortuna ook na rust minimaal gelijkwaardig aan de thuisclub. Sterker nog, de kansen waren eigenlijk uitsluitend voor de gasten. Wessel Dammers kopte rakelings over, na een vrije trap van Mark Diemers. Clint Essers testte de kwaliteiten van keeper Blaswich, een vrije trap van Tekie van 30 meter werd ook al onder de lat weggetikt door de goalie. Na een uur spelen kreeg ook Fortuna Sittard een strafschop toegekend. Na een handsbal van Jeff Hardeveld mocht Diemers vanaf elf meter aanleggen. Daar waar de middenvelder in de thuiswedstrijd tegen Heracles in blessuretijd vanaf de strafschopstip een punt veiligstelde, wist hij nu niet te scoren. Opnieuw behoedde doelman Blaswich zijn ploeg met een redding voor de gelijkmaker.

Thuisclub vindt wél het net
Na zeventig minuten besliste de thuisclub de wedstrijd definitief in haar voordeel. Na een snel genomen vrije trap bediende Mauro Júnior Eredivisie topscoorder Dessers. Vanaf de rand van het strafschopgebied haalde de Belg snel uit: 2-0. De wedstrijd was gespeeld, het gevoel dat er duidelijk meer in had gezeten overheerste na afloop ook bij de spelers. Aanvoerder Wessel Dammers: “Een erg frustrerende avond voor ons. Zeker in het eerste half uur waren we de betere ploeg. De rode kaart kost ons waarschijnlijk de wedstrijd.”