31AUG2019  ZWAARBEVOCHTEN PUNT MEE TERUG UIT HEERENVEEN

Fortuna Sittard heeft in de uitwedstrijd tegen Heerenveen een zwaarbevochten punt uit het vuur gesleept. In het Abe Lenstra stadion werd het 1-1. Na het openingsdoelpunt van Felix Passlack scoorde Jens Odgaard nog voor de pauze de gelijkmaker vanaf de strafschopstip. De thuisclub had na rust een aantal grote kansen om de winst naar zich toe te trekken, Fortuna Sittard hield echter stand.  

Soms voelt een gelijkspel als een overwinning. Dat was bij veel Fortunezen zaterdagavond zeker het geval. De in groten getale meegereisde Fortuna-fans zagen hun ploeg 100(!) minuten knokken voor elke meter. Dat leidde ertoe dat diverse spelers richting het einde van de wedstrijd krampverschijnselen kregen. Clint Essers en Adnan Ugur moesten om die reden zelfs het speelveld verlaten. Maar Fortuna weigerde te capituleren. Met wat geluk, maar vooral ook door de tomeloze inzet werd een punt mee naar Limburg genomen. Aan de kant van Fortuna Sittard waren verdediger Branislav Ninaj en doelman Alexei Kosolev de absolute uitblinkers. Martin Angha speelde in het hart van de verdediging een verdienstelijke debuutwedstrijd.

Fortuna op voorsprong

In de openingsfase waren beide teams aan elkaar gewaagd. Fortuna Sittard toonde initiatief en weigerde zich in te graven. Na een kwartier spelen kwam de thuisclub beter in de wedstrijd en kreeg Fortuna Sittard het moeilijker. Vooral via de vleugelspelers Mitchell van Bergen en Chidera Ejuke ontstonden er enkele hachelijke situaties voor het doel van Fortuna. Na 23 minuten kwam Fortuna Sittard verrassend op voorsprong. Na een interceptie van Martin Angha kwam de bal bij Vitalie Damashkan terecht. De naar links uitgeweken Moldaviër gaf een afgemeten voorzet op Felix Passlack. Van dichtbij maakte deze geen fout: 0-1. Niet veel later moest Damashkan geblesseerd het veld verlaten, Rasmus Karjalainen was zijn vervanger.

Heerenveen op gelijke hoogte door strafschop

Negen minuten voor rust kwam de thuisclub op gelijke hoogte. Na een lange bal van achteruit leek de bal over de achterlijn te verdwijnen. Heerenveen-speler Jordy Bruijn perste er nog een sprintje uit en kwam na een duel met Clint Essers ten val. Scheidsrechter Edwin de Graaf kende een strafschop toe. Jens Odgaard, die in de thuiswedstrijd van de Friezen tegen Feyenoord nog een strafschop had gemist, maakte nu geen fout vanaf elf meter: 1-1.

Enerverende tweede helft

Direct na rust testte Mark Diemers met een schot van 25 meter de kwaliteiten van Heerenveen-doelman Walter Hahn. Daarna was het echter de thuisclub die domineerde. Met name Jens Odgaard was steeds gevaarlijk. Zijn inzetten waren echter keer op keer een prooi voor doelman Koselev en back-up doelman Branislav Ninaj. Het leek een kwestie van tijd voordat de thuisclub zou toeslaan, maar de equipe van Sjors Ultee vocht voor wat ze waard was. De fel meelevende trainer spoorde zijn ploeg in de slotfase aan om alles te blijven geven en het gelijkspel vast te houden. Dat lukte, ook in de acht minuten blessuretijd die scheidsrechter De Graaf toekende. In de 95e minuut had Odgaard de winnende treffer op zijn schoen, hij mikte echter hoog over.

“We hebben een stap gemaakt”

Sjors Ultee was met name te spreken over de vechtlust van zijn ploeg. “We maken een goed uitgespeeld doelpunt maar geven er aan de andere kant ook makkelijk een weg. Maar wat mij blij maakt na deze wedstrijd is dat we bijna 100 minuten hebben gestreden. Na een uur zaten sommige jongens er helemaal doorheen, maar we zijn mentaal blijven vechten. Dat is voor mij het verschil met een maand geleden. We hebben een stap gemaakt en zijn nu in staat een hele wedstrijd lang strijd te leveren.”

Na de interlandbreak van komende week speelt Fortuna Sittard op zondag 15 september haar eerstvolgende wedstrijd. In eigen huis is dan FC Twente de tegenstander, het duel begint om 16.45 uur.

FOTO'S

AANMELDEN WHATSAPP

Wil jij exclusieve Fortuna Sittard content rechtstreeks via jouw telefoon ontvangen? Registreer je dan nu voor onze WhatsApp tool.

* ik ga ermee akkoord dat Fortuna Sittard marketing communicatie verstuurt via WhatsApp

@FORTUNASITTARD
AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan voor de Fortuna Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste updates.

WEDSTRIJDEN
SAT 23
11
PEC Zwolle - Fortuna Sittard
SAT 30
11
Fortuna Sittard - FC Groningen
SAT 07
12
PSV - Fortuna Sittard
SAT 14
12
Fortuna Sittard - RKC Waalwijk
SAT 21
12
Willem II - Fortuna Sittard
SAT 18
01
Fortuna Sittard - Vitesse
SAT 25
01
Sparta Rotterdam - Fortuna Sittard
SUN 02
02
Fortuna Sittard - sc Heerenveen
STAND EREDIVISIE
11. FC Twente 13 18
12. Sparta Rotterdam 13 16
13. FC Emmen 13 13
14. Fortuna Sittard 13 12
15. ADO Den Haag 13 10
16. PEC Zwolle 13 10
17. VVV-Venlo 13 9
18. RKC Waalwijk 13 4
STRATEGISCHE PARTNERS
DIAMOND BUSINESS PARTNERS
DIVISIEPARTNERS