14NOV2018  IN GESPREK MET: DJIBRIL DIANESSY EN JEROEN DIETEREN

Dat een doelpunt van Djibril Dianessy hand in hand gaat met de nodige acrobatiek is inmiddels wel bekend. Helaas hebben we deze uitvoering al een tijd niet meer kunnen aanschouwen, want op 30 maart van dit jaar tegen Almere City FC sloeg het noodlot toe. De 22-jarige Fransman scheurde zijn rechterkruisband af, waarna onder toeziend oog van fysiotherapeut Jeroen Dieteren een lange revalidatie volgt.

In augustus 2016 trok Fortuna Sittard de vleugelaanvaller Djibril Dianessy aan van het Franse Toulouse. Geleidelijk ontpopte de aanvaller zich tot een basisspeler in de Sittardse formatie. In het seizoen 2017/2018 werd hij een vaste waarde in het team met dertien doelpunten en negen assists. Een aantal dat nog had kunnen oplopen, als Dianessy de resterende zeven competitiewedstrijden niet noodgedwongen vanaf de tribune had moeten toekijken. Nu, bijna zeven maanden na dat fatale moment, maken we de balans op. Samen met de goedlachse goalgetter en hoofd medische staf en fysiotherapeut Jeroen Dieteren spraken we over het proces richting topfitheid.

Voorspoedig
“Het gaat goed met me. De herstelperiode verloopt voorspoedig; we liggen goed op schema”, trapt Dianessy af. “Vooralsnog kijk ik tevreden terug op de voorbije vijf maanden. Die heb ik er in ieder geval al mooi opzitten.” Jeroen Dieteren kijkt eveneens tevreden terug op het herstelproces. “We werken ontzettend hard om ervoor te kunnen zorgen dat Djibril volledig herstelt. Natuurlijk doe ik dat ook niet alleen”, benadrukt Jeroen. “Dat doe ik samen met Helen Peters en Marcel Boymans. Wekelijks plannen we testen en checks in om te kijken of we op schema liggen. Djibril zelf werkt wekelijks een herstelprogramma af. De coördinatie hiervan is mijn verantwoordelijkheid. Het is zwaar voor Djibril. Zowel fysiek als mentaal, maar we slepen hem er doorheen.” Dianessy lacht en knikt instemmend.  

Eén misverstand wil Dieteren wel uit de wereld helpen. “Djibril zit niet in zijn zevende maand van de revalidatie, maar in de vijfde. Veel mensen tellen vanaf de traumadatum, maar wij tellen vanaf de operatiedatum. Je hebt altijd nog een fase voor de operatie. Het is niet zo dat nadat je geblesseerd raakt, je meteen geopereerd wordt. De zwelling moet er zover mogelijk uit zijn voordat ze gaan opereren. Er zit dus een bepaalde voorbereidingstijd in.”

"Er zal gewoon één dag gaan komen dat ik weer met de jongens kan meetrainen"


Mentaal sterk
Aan optimisme en doorzettingsvermogen heeft Dianessy geen gebrek. De Fransman hunkert naar het stadion, het maken van doelpunten en het geven van assists. Die gedachte vormt zijn drive om door te blijven gaan en niet op te geven. “Of het dan nu zes, zeven, acht of nog tien maanden gaat duren, er zal gewoon één dag gaan komen dat ik weer met de jongens kan meetrainen. Ik ben mentaal sterk en ik houd mezelf voor dat ik door hard werken straks weer normaal kan trainen en wedstrijden kan gaan spelen.” Wat veel mensen niet weten is dat het voor Dianessy niet de eerste keer is dat hij zijn rechterkruisband heeft afgescheurd. “Het is mij al eerder overkomen, lacht hij als een boer met kiespijn. “In Almere wist ik dus ook meteen wat er aan de hand was en dat het niet goed was.”

Wie Dianessy in het Fortuna Sittard Stadion ziet lopen en gek ziet doen met materiaalman Ronald Ronken zou denken dat hij volgende week weer gewoon in de basis kan starten. Dieteren: “Als je Djibril ziet lopen of trappen op ziet rennen denk je dat hij in orde is, maar er is een groot verschil tussen het normale leven en het voetbal. Het draaien en versnellen en de kracht die je moet zetten bij voetbal doe je in het normale leven niet. Ook de zekerheid die we willen hebben dat hij negentig minuten kan spelen zonder problemen kost gewoon veel tijd.”

"Dat is kenmerkend voor zijn professionaliteit"


Huldiging
De huldiging op de ‘Mèrt in Zitterd’ is iets wat bij veel supporters op het netvlies gebrand staat. Dianessy beleefde het summum van het geel-groene succes echter in het ziekenhuis Amsterdam. “Ik wilde er natuurlijk erg graag bij zijn, maar aan de andere kant was ik die dag precies één maand geblesseerd en had ik na het feest tegen PSV, twee dagen eerder, de focus vol gezet op mijn herstel. Ik ben dan ook erg blij dat ik toch een van de twee feesten heb mogen meemaken”, vertelt hij. Dieteren: “Dat is kenmerkend voor zijn professionaliteit. Iedereen wil er natuurlijk bij zijn op zo’n moment, zeker als je een groot aandeel hebt in de promotie. Maar toch koos hij voor zijn eigen gezondheid en herstel. Dat tekent hem.”

Team erg belangrijk
Toen de diagnose van de blessure al was vastgesteld en heel Sittard en omstreken wist dat het seizoen voor Dianessy ten einde was, stond op maandag 2 april de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport op het programma. Een toch wel emotionele wedstrijd voor de tweebenige Fransman. Niet zozeer door de relatief simpele overwinning die Fortuna boekte (3-0), maar vooral door de massale steun die hij kreeg van het publiek. “Ik kreeg er spontaan kippenvel van en moest er ook bijna van huilen. Dan ga je denken aan het traject wat ik weer moet gaan doorlopen en dat maakte het emotioneel zwaar. Dat het hele stadion je toezingt, zijn van die dingen die ik mis.” Ook de spelersgroep liet nogmaals zien dat ze hem het beste toewensen. “Na de 1-0 van Lars Hutten hielden ze zijn shirt met nummer 11 omhoog. Dat was erg speciaal voor mij en daar wil ik mijn teamgenoten nogmaals voor bedanken. Dit gaf aan dat ze aan me dachten en ik belangrijk voor hen ben geweest. De jongens zijn mijn tweede familie en ik heb hen nodig.”

Twee pechvogels
Zijn vriend en teamgenoot Gavin Vlijter kan de malaise die deze blessure met zich meebrengt inmiddels plaatsen. Waar de 21-jarige Surinamer net volledig gerevalideerd was van een kruisbandblessure, raakte hij bij de oefenwedstrijd tegen Standard Luik opnieuw geblesseerd aan zijn knie. De twee zoeken elkaar dan ook regelmatig op. “Als er iemand is waarmee ik erover kan praten dan is het Gavin wel. Ik weet hoe het is om er voor de tweede keer in korte tijd uit te liggen. Ik probeer Gavin ook te adviseren en ben na zijn operatie meteen naar het ziekenhuis gegaan om hem te steunen. Ik wil hem zeker niet alleen laten en probeer hem zoveel mogelijk te zien, want voor hem is het mentaal ook moeilijk.”

Hoe lang nog?
Een veel gestelde vraag aan iemand die een zware revalidatie ondergaat is natuurlijk ‘hoe lang nog?’. Een moeilijke vraag die beide mannen nog niet kunnen beantwoorden. “We willen er geen datum aan vast plakken”, vertelt Dianessy. “Jeroen heeft een schema waar een streefdatum aan vast zit. Ben ik voor die datum fit dan is dat mooi meegenomen, maar moet daar wat aan geschoven worden is dat ook geen probleem. Of dat nu januari, februari of maart is kunnen we dan ook niet zeggen. Laten we maar niks gaan forceren qua tijd. Ik weet zeker dat ik er nog sterker uit zal komen. Zo zit ik in elkaar en dat zal ook nooit veranderen.”

Supporters
Tot besluit heeft Dianessy nog een boodschap voor de supporters. “Ik wil hen als eerste hartstikke bedanken voor de support die ik heb gekregen. Blijf het team steunen, we gaan de punten halen en ik kom zeker weten terug binnen de lijnen!”

 

AANMELDEN WHATSAPP

Wil jij exclusieve Fortuna Sittard content rechtstreeks via jouw telefoon ontvangen? Registreer je dan nu voor onze WhatsApp tool.

* ik ga ermee akkoord dat Fortuna Sittard marketing communicatie verstuurt via WhatsApp

@FORTUNASITTARD
AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan voor de Fortuna Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste updates.

WEDSTRIJDEN
SAT 14
12
Fortuna Sittard - RKC Waalwijk
SAT 21
12
Willem II - Fortuna Sittard
SAT 18
01
Fortuna Sittard - Vitesse
SAT 25
01
Sparta Rotterdam - Fortuna Sittard
SUN 02
02
Fortuna Sittard - sc Heerenveen
FRI 07
02
Heracles Almelo - Fortuna Sittard
SAT 15
02
Fortuna Sittard - FC Emmen
SAT 22
02
Feyenoord - Fortuna Sittard
STAND EREDIVISIE
11. Sparta Rotterdam 16 20
12. FC Twente 16 19
13. FC Emmen 16 15
14. Fortuna Sittard 16 15
15. VVV-Venlo 16 15
16. PEC Zwolle 16 13
17. ADO Den Haag 16 12
18. RKC Waalwijk 16 8
STRATEGISCHE PARTNERS
DIAMOND BUSINESS PARTNERS
DIVISIEPARTNERS