30APR2018  HERBELEEF 28 APRIL 2018: SFEERVERSLAG VAN EEN HISTORISCHE DAG

28 april 2018 gaat de geschiedenis in als een historische dag. Fortuna Sittard promoveert dankzij een geweldig seizoen en een doelpunt van Finn Stokkers tegen Jong PSV. Perr Schuurs neemt waardig afscheid van de trouwe achterban. Een prachtige dag vol spanning eindigt met het gehoopte resultaat. Fortuna keer volgend jaar eindelijk terug naar de Eredivisie. Een sfeerverslag van een prachtige dag in woord en beeld.

Fortuna-fandorp
De supporters van Fortuna geloven voorafgaand aan de wedstrijd in een stunt. Ruim drie uur voor de wedstrijd verzamelen enorm veel fans zich al voor de hoofdingang van het Fortuna Sittard Stadion. De fans genieten van de sfeer onder het genot van livemuziek van een snack of een biertje. Geelgroene rook versiert het terrein, dat vandaag is omgedoopt tot het Fortuna-Fandorp. De bekende spreekkoren klinken luid onder de menigte: 'Geboren en getogen, ja ik ben van Sittard! Fortuna zit voor altijd, in mijn hart'.

Het terrein rondom het stadion is rijkelijk versierd met onder meer aan elke lantaarnpaal geelgroene ballonnen. Bij de verschillende standjes voor het stadion, waaronder een frietkraam, pizzatent en natuurlijk bierhutjes staat het vol met supporters die uitgedost zijn in de clubkleuren. Sommige fans zoeken liever de rust op en zitten aan de zijlijn van alle drukte. De nieuwste Fortuna sjaals vinden gretig aftrek bij de supporters.

Verbroedering
Twee vrienden, Dimitri Jagt en Danny van den Akker, zitten samen op een trapje. Danny is al ruim dertig jaar een trouwe aanhanger van Fortuna Sittard. Naast een Fortuna--hart heeft hij ook een zwak voor Feyenoord. Zijn goede vriend Dimitri komt oorspronkelijk uit Amsterdam en is van nature dus voor de concurrent. Vijf jaar geleden kwam hij in Limburg wonen en leerde hij Danny kennen. Danny nam hem mee naar Fortuna, waar Dimitri ook een liefde creëerde voor de Sittardse ploeg. Fortuna verbroedert de twee en maakt de vriendschap hechter. Danny: ,,Ik hoop op een vroege openingstreffer vanavond. Als dat niet gebeurt, dan ben ik bang dat de zenuwen de ploeg kunnen opbreken.” Later die avond zou gelukkig blijken dat de Fortunezen op het veld hun zenuwen prima onder bedwang hadden.

Echte Fortuna-familie
Iets over half zes klinkt het eerste nummer van de bekende band Spik & Span door de speakers. Het nummer ‘‘Kampioene van de Nach’’ past de band aan naar ‘‘Kampioene van de Jup’’. Bij de biertent voor het podium staan drie geelgroene supporters. Vader Jan Dewaide en zijn twee zonen Jordy en Kevin zijn al jaren trouwe fans. Jan, nu 57 jaar, is al vanaf zijn vierde levensjaar geelgroen gezind. Hij nam zijn oudste zoon (23) voor het eerst mee naar de club toen hij vier jaar oud was. De jongste zoon Kevin komt pas enkele jaren naar de thuisduels kijken, maar ook hij is inmiddels verknocht aan Fortuna. Moeder Miranda is gewoon thuis: ,, Iemand moet ons brengen en ophalen”, zegt Jordy lachend.

Geschiedenis
Fortuna Sittard gaat ver terug bij sommige aanhangers. Op de rand van een plantenbak zitten twee dames samen met hun partners. Dia Houben uit Sittard, 63 jaar, en Pauline Blok uit Stein (80) zijn al ruim veertig jaar fan van de Limburgse club. Ze gaan met hun viertjes nog steeds naar elke thuiswedstrijd. De uitwedstrijden bezoeken ze alleen nog met eigen vervoer. Pauline zegt dat het niet mis kan gaan vanavond: ‘Ik heb de website van PSV bekeken en zag de opstelling van Jong-PSV, daar kan het niet aan liggen.’ Ondertussen lijkt Big Benny, die een Fortunasjaal draagt, die stelling vocaal te ondersteunen. Met zijn kenmerkend stemgeluid zingt hij uit volle borst: ‘‘Vanaovend is Fortuna gepromoveerd’’. 

Volle bak
Bijna 12.000 supporters konden een toegangskaart voor de wedstrijd bemachtigen. De donderdag voorafgaand aan de wedsrijd vlogen de laatste (extra) 250 beschikbare kaarten binnen enkele minuten de deur uit. De club had gemakkelijk duizenden kaarten meer kunnen verkopen voor deze wedstrijd. Eenmaal in het stadion is nog voor de wedstrijd al een zinderende sfeer voelbaar op de tribunes, op weg naar promotie of misschien wel een kampioenschap. Onder luid applaus volgen de namen van de elf basisspelers van Fortuna. Een prachtige voetbalsfeer verdringt de voelbaar aanwezige spanning naar de achtergrond. Zodra het clublied vijf minuten voor het eerste fluitconcert klinkt, gaat het hele stadion staan. Op elk stoeltje ligt een gele of groene poncho en welhaast elke fan lijkt een Fortuna-sjaal te dragen. Het hele stadion kleurt prachtig geelgroen door het staande publiek. Kanonnen met snippers in de clubkleuren worden afgevuurd en fakkels kleuren de atmosfeer in dezelfde kleuren. De spelers van Jong PSV moeten haast wel onder de indruk zijn geweest bij het betreden van het veld.

Verlosssing
Het stadion ontploft zodra het nieuws doorsijpelt dat concurrent NEC Nijmegen op achterstand staat op bezoek bij FC Dordrecht. De supporters doen er alles aan om de ploeg te ondersteunen. In de eerste tien minuten valt er geen seconde een stilte. Nog geen vijf minuten later gaat het hele stadion staan als de harde kern zingt, ‘‘Sta op als je voor Sittard bent’’. De Sittardenaren domineren de eerste helft, gescoord wordt er helaas niet. Ook een snoeiharde pegel van aanvoerder Perr Schuurs brengt daar geen verandering in. Mocht Fortuna Sittard erin slagen rechtsreeks te promoveren, dan speelt hij zijn laatste wedstrijd voor de club uit Sittard. 

Zodra de tweede helft begint heerst er nog steeds een voelbare spanning. FC Dordrecht staat met 2-0 voor tegen NEC. Enkele minuten later scoort Finn Stokkers de verlossende treffer. Het stadion ontploft nu helemaal en ook de ballenjongens vliegen elkaar in de armen. De deur naar de Eredivisie lijkt nu wagenwijd open te staan. Daarnaast is Fortuna op dat moment virtueel kampioen, omdat Jong Ajax nog altijd niet heeft kunnen scoren tegen MVV Maastricht. De harde kern gaat ondertussen springend en zingend tekeer: ‘‘Forza Sittard’’. Tegelijkertijd scoort NEC tweemaal in één minuut, een tegenvaller voor de Sittardenaren. Maar met de huidige tussenstand bij Fortuna Sittard - Jong PSV maakt dat niets meer uit.

Todd Cantwell verlaat even later het veld op een brancard, een luid applaus volgt voor de Engelse rasvoetballer. Na een uur spelen in Dordrecht is ook de derde treffer van NEC een feit. Fortuna moet de voorsprong zien te behouden om rechtstreekse promotie veilig te stellen. Deze wetenschap is voelbaar aanwezig in het stadion. Plots klinkt er luid gejuich, MVV staat op voorsprong. Het kampioenschap lonkt. Een zinderende ontknoping in de Jupiler League, tot nu toe in het voordeel van de ploeg van trainer Claudio Braga en zijn assistent Kevin Hofland.

Zinderende spanning
Op de Ricksen Side klinkt, ‘‘wij staan bovenaan’’. Voor de 11.787 aanwezige toeschouwers kan het geluk niet op. De voorsprong voor MVV is echter niet van lange duur. De Amsterdamse gelijkmaker tilt de spanning naar een nog hoger niveau. Vervolgens scoort Jong Ajax nogmaals: 2-1. Met nog twintig minuten op de klok verlaat doelpuntenmaker Finn Stokkers het veld onder een warm applaus van de fans. Vlak voor tijd valt de gelijkmaker in Dordrecht. Het hele stadion gaat staan voor wat voorafgaand aan dit seizoen niemand voor mogelijk had gehouden: Fortuna Sittard promoveert naar de Eredivisie!

Huldiging
Het eindsignaal klinkt. Na welgeteld 5.853 dagen in de Jupiler League verlaat Fortuna Sittard deze competitie. De ploeg betreedt volgend jaar het hoogste niveau. De gehele ploeg en staf feliciteert elkaar direct na de wedstrijd en viert de promotie met de fans op de tribunes. Elke speler wordt één voor één naar het podium geroepem en natuurlijk krijgt elk van hen een verdiend applaus. Dat geldt al helemaal voor doelpuntenmaker Finn Stokkers, hij gaat voor altijd de geschiedenisboeken in als de de man die Fortuna definitief de Eredivisie in schoot. De Engelse publiekslieveling Todd Cantwell betreedt op krukken het podium, hij wil dit moment voor geen goud missen. Aanvoerder Perr Schuurs mag nog even wachten. Hij gaat als allerlaatste het podium op, nog na de stafleden. Voordat Schuurs op het podium staat, klinkt er luidkeels; ‘‘Perry is een Fortunees’’. Als ook de aanvoerder op het podium staat overhandigt voorzitter Isitan Gün de bokaal aan de zichtbaar geëmotioneerde aanvoerder. Na een uitzinnige 'podium scene' vliegen de bloemen vervolgens op traditionele wijze in het publiek.

Wat volgt is een heerlijke chaos. Kevin Hofland krijgt een koude douche in de vorm van een emmer water. De Ricksen Side deint intussen onophoudelijk op en neer. Het voelt alsof je het beton hoort kraken. Schuurs geeft een kleine toespraak. Daarna volgt er weer luidkeels, ‘‘Perry is een Fortunees’’. Schuurs bedankt nog eenmaal alle supporters: ‘Ooit speel ik weer hier’, schreeuwt hij emotioneel.

Spontaan feest op het podium
Het feesten wordt kort onderbroken. De kleedkamer wordt opgezocht voor een kort samenzijn en na de plichtplegingen voor de massaal toegestroomde pers gaan de spelers naar buiten toe. Bijna alle spelers zetten het feest door op het podium aan de overzijde van de hoofdingang van het stadion. Na zestien jaar promoveren de Limburgers opnieuw naar de Eredivisie. Het feest wordt voortgezet op het voorplein en later die avond en nacht ook in het centrum van de stad. Het zou, in positieve zin, nog lang onrustig blijven. 

Wat nog wacht is de officiele huldiging van het elftal van Braga en Hofland op maandag 30 april (voor meer informatie, klik hier). Dé kans voor iedereen om onze helden met eigen ogen te aanschouwen en samen te vieren dat de Fortuna Sittard weer terug is op het niveau waar het thuishoort: de Eredivisie.

#VeerZeenTrök! 

FOTO'S

AANMELDEN WHATSAPP

Wil jij exclusieve Fortuna Sittard content rechtstreeks via jouw telefoon ontvangen? Registreer je dan nu voor onze WhatsApp tool.

* ik ga ermee akkoord dat Fortuna Sittard marketing communicatie verstuurt via WhatsApp

@FORTUNASITTARD
AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan voor de Fortuna Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste updates.

WEDSTRIJDEN
SAT 23
11
PEC Zwolle - Fortuna Sittard
SAT 30
11
Fortuna Sittard - FC Groningen
SAT 07
12
PSV - Fortuna Sittard
SAT 14
12
Fortuna Sittard - RKC Waalwijk
SAT 21
12
Willem II - Fortuna Sittard
SAT 18
01
Fortuna Sittard - Vitesse
SAT 25
01
Sparta Rotterdam - Fortuna Sittard
SUN 02
02
Fortuna Sittard - sc Heerenveen
STAND EREDIVISIE
11. FC Twente 13 18
12. Sparta Rotterdam 13 16
13. FC Emmen 13 13
14. Fortuna Sittard 13 12
15. ADO Den Haag 13 10
16. PEC Zwolle 13 10
17. VVV-Venlo 13 9
18. RKC Waalwijk 13 4
STRATEGISCHE PARTNERS
DIAMOND BUSINESS PARTNERS
DIVISIEPARTNERS