04OCT2018  GEDETINEERDEN AAN DE SLAG IN STADION FORTUNA SITTARD

Twee gedetineerden van de penitentiaire inrichting (PI) Sittard zijn sinds vorige week aan het werk bij Fortuna Sittard. Het betreft een proef waarbij de gedetineerden onder toezicht eenvoudige opruimwerkzaamheden verrichten in het stadion van de eredivisieclub. Na iedere thuiswedstrijd maken zij de tribunes schoon en verzamelen ze het afval.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door gedetineerden in de laatste fase van hun straf. Vestigingsdirecteur Cees Niessen van PI Sittard verduidelijkt: “Het gaat hier om maatwerk waarbij we gedetineerden die voldoen aan de screening/selectiecriteria en daarnaast gemotiveerd zijn en goed gedrag vertonen de kans geven om werkervaring op te doen bij een sportclub.” Ook Ivo Pfennings, algemeen directeur van Fortuna Sittard, is enthousiast over de samenwerking: “Dit is volgens mij een absolute win-win-situatie. Wij als Fortuna Sittard zijn geholpen voor wat betreft het optimaliseren van de operatie. Een schoon stadion is immers een groot goed. Voor de gedetineerden is het een prima opstap richting een terugkeer in de maatschappij en de PI maakt duidelijk dat er ook goede projecten plaatshebben buiten de gevangenismuren. Wij zijn heel content over de gang van zaken.”

Terugkeer in de samenleving
PI Sittard is onderdeel van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Een belangrijke taak van DJI is het opsluiten van mensen die een celstraf opgelegd hebben gekregen, maar net zo belangrijk is onze taak om al die mensen voor te bereiden op een geslaagde terugkeer in de samenleving. Binnen de muren van de gevangenis wordt veel gedaan aan re-integratie van gedetineerden en daarbij is sport een uitstekend middel.

Cees Niessen: “Sportverenigingen beschikken vaak over een groot zakelijk netwerk. Daar kunnen we als gevangenis dan een beroep op doen om gedetineerden tijdens of na detentie te helpen aan een werkervaringsplek of zelfs een betaalde baan.”

Werk via Sport
De samenwerking tussen Fortuna Sittard en PI Sittard is onderdeel van het project Werk via Sport van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Woordvoerder Robert Meijer van Dienst Justitiële Inrichtingen: “Inmiddels werken 15 gevangenissen samen met meer dan 50 sportverenigingen. Dat zijn in de meeste gevallen voetbalclubs (o.a. Vitesse, Fortuna Sittard, Helmond Sport, FC Emmen, FC Dordrecht) maar momenteel sluiten ook rugbyclubs zich aan. De afgelopen drie jaar hebben zo’n 200 gedetineerden via dit project gewerkt aan hun terugkeer naar de wereld buiten de muren van de gevangenis. Ongeveer 40 personen zitten op dit moment nog in het traject. 60 zijn via de samenwerking doorgeleid naar een betaalde baan.

AANMELDEN WHATSAPP

Wil jij exclusieve Fortuna Sittard content rechtstreeks via jouw telefoon ontvangen? Registreer je dan nu voor onze WhatsApp tool.

* ik ga ermee akkoord dat Fortuna Sittard marketing communicatie verstuurt via WhatsApp

@FORTUNASITTARD
AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan voor de Fortuna Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste updates.

WEDSTRIJDEN
SAT 26
10
Fortuna Sittard - VVV-Venlo
SAT 02
11
FC Utrecht - Fortuna Sittard
SAT 09
11
Fortuna Sittard - ADO Den Haag
SAT 23
11
PEC Zwolle - Fortuna Sittard
SAT 30
11
Fortuna Sittard - FC Groningen
SAT 07
12
PSV - Fortuna Sittard
SAT 14
12
Fortuna Sittard - RKC Waalwijk
SAT 21
12
Willem II - Fortuna Sittard
STAND EREDIVISIE
11. FC Groningen 10 13
12. FC Twente 10 12
13. PEC Zwolle 10 10
14. FC Emmen 10 10
15. VVV-Venlo 10 9
16. ADO Den Haag 10 6
17. Fortuna Sittard 10 6
18. RKC Waalwijk 10 1
STRATEGISCHE PARTNERS
DIAMOND BUSINESS PARTNERS
DIVISIEPARTNERS