04OKT2018  GEDETINEERDEN AAN DE SLAG IN STADION FORTUNA SITTARD

Twee gedetineerden van de penitentiaire inrichting (PI) Sittard zijn sinds vorige week aan het werk bij Fortuna Sittard. Het betreft een proef waarbij de gedetineerden onder toezicht eenvoudige opruimwerkzaamheden verrichten in het stadion van de eredivisieclub. Na iedere thuiswedstrijd maken zij de tribunes schoon en verzamelen ze het afval.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door gedetineerden in de laatste fase van hun straf. Vestigingsdirecteur Cees Niessen van PI Sittard verduidelijkt: “Het gaat hier om maatwerk waarbij we gedetineerden die voldoen aan de screening/selectiecriteria en daarnaast gemotiveerd zijn en goed gedrag vertonen de kans geven om werkervaring op te doen bij een sportclub.” Ook Ivo Pfennings, algemeen directeur van Fortuna Sittard, is enthousiast over de samenwerking: “Dit is volgens mij een absolute win-win-situatie. Wij als Fortuna Sittard zijn geholpen voor wat betreft het optimaliseren van de operatie. Een schoon stadion is immers een groot goed. Voor de gedetineerden is het een prima opstap richting een terugkeer in de maatschappij en de PI maakt duidelijk dat er ook goede projecten plaatshebben buiten de gevangenismuren. Wij zijn heel content over de gang van zaken.”

Terugkeer in de samenleving
PI Sittard is onderdeel van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Een belangrijke taak van DJI is het opsluiten van mensen die een celstraf opgelegd hebben gekregen, maar net zo belangrijk is onze taak om al die mensen voor te bereiden op een geslaagde terugkeer in de samenleving. Binnen de muren van de gevangenis wordt veel gedaan aan re-integratie van gedetineerden en daarbij is sport een uitstekend middel.

Cees Niessen: “Sportverenigingen beschikken vaak over een groot zakelijk netwerk. Daar kunnen we als gevangenis dan een beroep op doen om gedetineerden tijdens of na detentie te helpen aan een werkervaringsplek of zelfs een betaalde baan.”

Werk via Sport
De samenwerking tussen Fortuna Sittard en PI Sittard is onderdeel van het project Werk via Sport van Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Woordvoerder Robert Meijer van Dienst Justitiële Inrichtingen: “Inmiddels werken 15 gevangenissen samen met meer dan 50 sportverenigingen. Dat zijn in de meeste gevallen voetbalclubs (o.a. Vitesse, Fortuna Sittard, Helmond Sport, FC Emmen, FC Dordrecht) maar momenteel sluiten ook rugbyclubs zich aan. De afgelopen drie jaar hebben zo’n 200 gedetineerden via dit project gewerkt aan hun terugkeer naar de wereld buiten de muren van de gevangenis. Ongeveer 40 personen zitten op dit moment nog in het traject. 60 zijn via de samenwerking doorgeleid naar een betaalde baan.

@FORTUNASITTARD
  • 📆 Zaterdag 23 februari staat er weer een belangrijke wedstrijd op het programma thuis tegen SC Heerenveen. 💪 De j…
    18-feb-2019
  • EINDSTAND | Jong Fortuna Sittard gaat met 6-0 onderuit tegen een sterk FC Emmen. De wedstrijd werd uitgespeeld met…
    18-feb-2019
AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan voor de Fortuna Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste updates.

WEDSTRIJDEN
ZA 23
02
Fortuna Sittard - sc Heerenveen
ZO 03
03
AZ - Fortuna Sittard
ZO 10
03
Ajax - Fortuna Sittard
VR 15
03
Fortuna Sittard - FC Emmen
ZA 30
03
Willem II - Fortuna Sittard
WO 03
04
Fortuna Sittard - ADO Den Haag
ZO 07
04
PEC Zwolle - Fortuna Sittard
ZA 13
04
Fortuna Sittard - VVV-Venlo
STAND EREDIVISIE
9. FC Groningen 22 27
10. ADO Den Haag 22 27
11. Fortuna Sittard 22 26
12. Willem II 22 25
13. PEC Zwolle 22 25
14. Excelsior 22 25
15. sc Heerenveen 22 24
16. FC Emmen 22 24
OFFICIAL PARTNERS
GOLD PARTNERS
DIVISIEPARTNERS