11AUG2018  FORTUNA SITTARD PAKT PUNT TEGEN EXCELSIOR

Een schitterend doelpunt van Jorrit Smeets zorgde voor een verdiend gelijkspel van Fortuna Sittard in de uitwedstrijd tegen Excelsior. De ploeg uit Rotterdam was voor rust op voorsprong gekomen door een doelpunt van Jurgen Mattheij. Na rust kreeg Luigi Bruins rood na een charge op Alessandro Ciranni.

Excelsior voor rust de betere ploeg
Fortuna Sittard begon moeizaam aan haar eerste duel op Eredivisie niveau sinds 2002. Excelsior was de gevaarlijkere ploeg. Na 12 minuten mikte Anouar Hadouir een vrije trap van zo’n twintig meter op de paal. In de rebound kon Ali Messaoud niet goed bij de bal, waarna Fortuna keeper Alexei Koselev redding kon brengen. Koselev bracht enkele keren fraai redding, na iets meer dan een half uren spelen werd de lange goalie echter toch geklopt. Een hoekschop van Hadouir belandde op het hoofd van Jurgen Mattheij, die van dichtbij raak kopte: 1-0. Een terechte voorsprong voor de thuisclub, want Fortuna slaagde er niet in om echt gevaarlijk te worden. Doelman Sonny Stevens hoefde voor rust niet echt handelend op te treden, na 26 minuten spelen moest de ex-Twente keeper met een blessure naar de kant. Ook zijn vervanger, Alessandro Damen, kwam niet in de problemen. Wessel Dammers: ,,Het was gewoon niet goed genoeg. We durfden te weinig initiatief te nemen.” René Eijer: ,,We hadden volgens mij een helft nodig om te wennen aan dit nieuwe niveau.”

Ander spelbeeld na rust
Vanaf de eerste minuut van de tweede helft een totaal ander spelbeeld. Fortuna was de bovenliggende partij. Lars Hutten mikte in kansrijke positie hoog over, een inzet van Lisandro Semedo verdween via het been van een verdediger van Excelsior over de achterlijn. Een kopbal van middenvelder Ahmed el Massaoudi werd door doelman Damen uitstekend gepareerd. Na 54 minuten volgde dan toch de verdiende gelijkmaker. Jorrit Smeets krulde met zijn sterke linkerbeen vanaf de rechterkant de bal fraai in de lange hoek: 1-1. Smeets: ,,Ik moet eerlijk zijn, ik wilde de bal voorzetten. Uiteindelijk werd het een prachtig schot.” Nauwelijks vier minuten later leek de wedstrijd helemaal in het voordeel van Fortuna te kantelen. Excelsior moest met tien mensen verder, na een forse overtreding van Luigi Bruins op Ciranni. Na het raadplegen van de televisiebeelden oordeelde scheidsrechter Siemen Mulder dat een rode kaart op zijn plaats was.

In het laatste half uur was Fortuna de bovenliggende partij. Excelsior was nog één keer gevaarlijk, na een snelle tegenaanval mikte Anouar Hadouir net naast. Fortuna probeerde van alles, via de vleugels, door het centrum, maar de tweede treffer bleef helaas uit. Tien minuten voor tijd werd Finn Stokkers als tweede spits ingebracht, maar ook dat mocht niet baten. Ook in de vijf minuten extra tijd werd niet meer gescoord. Rene Eijer: ,,Op basis van de tweede helft had er natuurlijk meer ingezeten voor ons. We zaten er korter en feller op. Zeker met overtalsituatie, was er meer mogelijk geweest.”

Het volgepakte uitvak toonde zich tevreden met het gelijkspel. “We staan nog gelijk met Ajax”, aldus een meegereisde fan. En daar is geen speld tussen te krijgen.

Komende zaterdag, 18 augustus, speelt Fortuna de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Landkampioen PSV komt dan op bezoek. Wil jij erbij zijn? Bestel je tickets dan online via mijn.fortunasittard.nl/.

FOTO'S

AANMELDEN WHATSAPP

Wil jij exclusieve Fortuna Sittard content rechtstreeks via jouw telefoon ontvangen? Registreer je dan nu voor onze WhatsApp tool.

* ik ga ermee akkoord dat Fortuna Sittard marketing communicatie verstuurt via WhatsApp

@FORTUNASITTARD
AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan voor de Fortuna Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste updates.

WEDSTRIJDEN
SAT 31
08
sc Heerenveen - Fortuna Sittard
SUN 15
09
Fortuna Sittard - FC Twente
SAT 21
09
Vitesse - Fortuna Sittard
WED 25
09
Ajax - Fortuna Sittard
SAT 28
09
Fortuna Sittard - Sparta Rotterdam
SUN 06
10
Fortuna Sittard - Feyenoord
SUN 20
10
FC Emmen - Fortuna Sittard
SAT 26
10
Fortuna Sittard - VVV-Venlo
STAND EREDIVISIE
11. Feyenoord 3 3
12. VVV-Venlo 3 3
13. FC Emmen 3 3
14. RKC Waalwijk 3 1
15. Fortuna Sittard 3 1
16. Heracles Almelo 3 1
17. ADO Den Haag 3 0
18. PEC Zwolle 3 0
STRATEGISCHE PARTNERS
DIAMOND BUSINESS PARTNERS
DIVISIEPARTNERS
BEN JIJ ER DIT SEIZOEN BIJ? Koop dan nu je seizoenkaart voor 2019-2020! KLIK HIER X