29SEP2019  FORTUNA SITTARD EN SPARTA IN EVENWICHT

Fortuna Sittard heeft aan de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam één punt overgehouden. De thuisclub bleef steken op 0-0. Teleurgestelde gezichten na afloop, maar gezien het aantal geblesseerden misschien het hoogst haalbare resultaat. Sparta moest in de slotfase met tien man verder na een rode kaart voor Auassar maar Fortuna kon de beslissing niet meer forceren.

Jorrit Smeets was na afloop eerlijk in zijn commentaar: ,,Ik ben totaal leeg gespeeld, het was voor ons de derde wedstrijd in acht dagen tijd. Het was misschien ook wel daarom dat we niet konden profiteren van de man meer situatie.”

Eerbetoon aan Fernando Ricksen

De wedstrijdavond begon met een indrukwekkend eerbetoon aan Fernando Ricksen, de oud-speler van Fortuna Sittard die voor vele supporters met zijn strijdlust uitgroeide tot een cultheld. Ricksen overleed aan de gevolgen van de slepende spierziekte ALS, deze week vond in Glasgow de uitvaart plaats. Algemeen directeur Ivo Pfennings sprak mooie woorden over voor zijn oud-ploeggenoot. Onder het toeziend oog van de partner, de dochter en de ouders van Fernando, was het vervolgens een minuut helemaal stil in het stadion. De minuut stilte was imponerend, zeker omdat supporters een fakkelparade hadden georganiseerd. In de tweede minuut van de wedstrijd zorgden de bijna 7.500 supporters met een applaus nogmaals voor een meeslepend herinneringsmoment.

Weinig kansen

In de eerste helft waren de kansen schaars. Sparta Rotterdam, dat dit seizoen terugkeerde in de Eredivisie, haalde haar niveau van de eerste weken in de competitie niet. Dat was ook de verdienste van Fortuna Sittard, de ploeg van coach Sjors Ultee gaf weinig kansen weg. In de openingsfase was Fortuna de bovenliggende partij, Sparta had veel (kleine) overtredingen nodig om overeind te blijven. Na nauwelijks zes minuten testte Jurgen Mattheij de kwaliteiten van zijn eigen doelman, na een scherp aangesneden vrije trap van Mark Diemers verlengde de verdediger de bal met zijn hoofd. Doelman Tim Coremans kon ternauwernood een snelle treffer van Fortuna Sittard voorkomen. Na iets meer dan een half uur spelen opnieuw twee gevaarlijke momenten van de thuisclub, Bassala Sambou zocht het doel echter te hoog en de sterk spelende Tekie zag zijn inzet gekeerd door Coremans. In de laatste minuten voor rust was ook Sparta tot twee keer toe gevaarlijk, Fortuna keeper Alexei Koselev reageerde attent op een kopbal van Halil Dervisoglu. Even van te voren had de snelle buitenspeler ook al een scoringskans, zijn schot ging echter voorlangs.

Spannende slotfase

Aanvoerder Mica Pinto moest tijdens de rust geblesseerd achterblijven in de kleedkamer, voor hem kwam Nassim El Ablak in het veld. In het laatste kwartier gebeurde er van alles, zowel Fortuna Sittard als Sparta hadden mogelijkheden om de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken. Bryan Smeets schoot in kansrijke positie naast, Sparta weigerde even later te profiteren van een onachtzaamheid van Cian Harries. De verdediger liet zich op de middenlijn de bal ontfutselen door Halil Dervisoglu en deze ging op doelman Koselev af. Met een uiterste krachtsinspanning kon Branislav Ninaj de bal nog wegwerken, deze kwam echter voor de voeten van invaller Khalid Karami. Doelman Kosolev toonde opnieuw aan dat hij een van de betere keepers in de Eredivisie is, hij redde uiterst fraai. Acht minuten vóór tijd kreeg Adil Auassar zijn tweede gele kaart, na een uiterst onbesuisde actie ten opzichte van George Cox. Met een man meer toog Fortuna Sittard nogmaals ten aanval. Het lukte echter niet om het bevrijdende doelpunt te scoren. Een inzet van El Ablak in blessuretijd verdween in het zijnet, Mark Diemers mikte vanaf de rand van het strafschopgebied recht op doelman Coremans. Jorrit Smeets: ,,We hebben echt alles gegeven vandaag. Spijtig dat er niet meer inzat.”

 

FOTO'S

AANMELDEN WHATSAPP

Wil jij exclusieve Fortuna Sittard content rechtstreeks via jouw telefoon ontvangen? Registreer je dan nu voor onze WhatsApp tool.

* ik ga ermee akkoord dat Fortuna Sittard marketing communicatie verstuurt via WhatsApp

@FORTUNASITTARD
AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan voor de Fortuna Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste updates.

WEDSTRIJDEN
SAT 23
11
PEC Zwolle - Fortuna Sittard
SAT 30
11
Fortuna Sittard - FC Groningen
SAT 07
12
PSV - Fortuna Sittard
SAT 14
12
Fortuna Sittard - RKC Waalwijk
SAT 21
12
Willem II - Fortuna Sittard
SAT 18
01
Fortuna Sittard - Vitesse
SAT 25
01
Sparta Rotterdam - Fortuna Sittard
SUN 02
02
Fortuna Sittard - sc Heerenveen
STAND EREDIVISIE
11. FC Twente 13 18
12. Sparta Rotterdam 13 16
13. FC Emmen 13 13
14. Fortuna Sittard 13 12
15. ADO Den Haag 13 10
16. PEC Zwolle 13 10
17. VVV-Venlo 13 9
18. RKC Waalwijk 13 4
STRATEGISCHE PARTNERS
DIAMOND BUSINESS PARTNERS
DIVISIEPARTNERS