10MRT2019  AJAX MAATJE TE GROOT VOOR FORTUNA SITTARD

In een wedstrijd die nooit echt een wedstrijd werd, heeft Fortuna Sittard met 4-0 verloren van Ajax. Een vroege tegentreffer vergooide al snel de hoop op een stunt tegen de kwartfinalisten van de Champions League. David Neres was mede door zijn twee treffers de grootste plaaggeest van de Fortunezen.

Ajax al vroeg op voorsprong
In de 4de minuut was het al direct raak voor Ajax. Een hoge pass werd door Michael Pinto ongelukkig in de voeten van Dusan Tadic gekopt die koelbloedig afrondde: 1-0. In de minuten die daarop volgden leek Fortuna de draad toch weer op te pakken. Ajax kwam door zijn lage tempo even niet meer tot grote mogelijkheden. Af en toe was er dan ook dreiging in het strafschopgebied van de Amsterdammers. Zo viel een geblokt schot van El Messaoudi in de 18de minuut bijna panklaar voor Andrija Novakovich, maar een ingreep van Nicolás Tagliafico voorkwam erger voor de Amsterdammers.

Na 25 minuten was het dan ook nog steeds 1-0 en leek Fortuna grip op de wedstrijd te krijgen. Voor Ajax bleek dit echter het perfecte moment om toe te slaan. Een plotselinge lage voorzet van Hakim Ziyech verraste in de 27ste minuut de Sittardse defensie. Een attente Neres greep deze kans vervolgens aan om de bal bij de tweede paal binnen te lopen: 2-0. Hierna werd de schade beperkt door Fortuna. Ajax speelde in een laag tempo en leek tevreden met de tussenstand. Beide ploegen zochten dan ook de kleedkamers op met de 2-0 nog steeds op het scorebord.

Tweede helft: meer van hetzelfde 
In de tweede helft werd de wedstrijd vervolgens rustig uitgespeeld door de Amsterdammers. Met de wedstrijd tegen Real Madrid nog in de benen leken de Ajacieden de wedstrijd te laten versloffen. De eerste grote kans van Fortuna kwam desondanks pas in de 60ste minuut toen Novakovich werd bereikt uit een vrije trap. De bal werd uiteindelijk makkelijk gepakt door André Onana. Iets later sloeg Ajax toch weer toe. Neres werd in de 63ste minuut bereikt vlakbij het Sittardse doel. De Braziliaan draaide behendig weg van Branislav Niňaj en schoot zijn tweede doelpunt van de wedstrijd binnen: 3-0. Het zou uiteindelijk nog tot de 84ste minuut duren voordat er nog een doelpunt viel. Een ontsnapte Dolberg sprintte toen weg op de rechterflank en legde de bal panklaar voor Tadic: 4-0. Een leep schotje van Jorrit Smeets in blessuretijd bood nog een sprankje hoop op een eretreffer, maar ook deze poging werd niet tot doelpunt gepromoveerd.

Reacties na de wedstrijd
Na afloop beaamde Jorrit Smeets dan ook dat het een lastige middag was. “We hebben zo lang mogelijk weerstand proberen te bieden. Als je bij Ajax iets wil bereiken dan moet je echter 100% zijn en dat zat er vandaag niet in. Op dit moment loopt het minder en dus is het belangrijk dat we hard blijven werken. Het worden spannende weken, maar we zijn er klaar voor.“ René Eijer wees op het waliteitsverschil. “Ajax was vandaag twee of drie maten te groot voor ons. Het is jammer dat we zoals wel vaker in het begin al een tegengoal krijgen. Dat zijn gewoon cadeautjes die je weggeeft. We dachten nog even grip te krijgen, maar toen viel de 2-0 en was het over.”

FOTO'S

@FORTUNASITTARD
AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan voor de Fortuna Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle laatste updates.

WEDSTRIJDEN
ZA 30
03
Willem II - Fortuna Sittard
WO 03
04
Fortuna Sittard - ADO Den Haag
ZO 07
04
PEC Zwolle - Fortuna Sittard
ZA 13
04
Fortuna Sittard - VVV-Venlo
ZO 21
04
Fortuna Sittard - NAC Breda
WO 24
04
FC Utrecht - Fortuna Sittard
ZO 28
04
Fortuna Sittard - Feyenoord
ZO 12
05
FC Groningen - Fortuna Sittard
STAND EREDIVISIE
11. Willem II 25 31
12. Fortuna Sittard 26 29
13. ADO Den Haag 25 28
14. PEC Zwolle 24 26
15. Excelsior 25 26
16. FC Emmen 26 25
17. De Graafschap 25 22
18. NAC Breda 25 17
OFFICIAL PARTNERS
GOLD PARTNERS
DIVISIEPARTNERS