Marc Groenland: 'Hopelijk is drie maal scheepsrecht voor ons'

Sinds oktober 2019 is Marc Groenland, alias Greenhopper, eSporter bij Fortuna Sittard. Hij vertegenwoordigt samen met Jason Glas Fortuna Sittard in de Nederlandse eDivisie. In aanloop naar het nieuwe eDivisieseizoen, dat morgen van start gaat, spraken wij met de 19-jarige Marc. Een gesprek over zijn tijd als eSporter bij Fortuna Sittard en het nieuwe seizoen.

“Ik begon zoals de meeste personen in de eSports wereld als casual FIFA speler eigenlijk. Puur voor de leuk. Op een gegeven moment werd ik wel ietsjes beter. Toen begon ik ook de eSportsscene een beetje te volgen via YouTube en keek ik ook veel grote internationale toernooien. Dat vond ik super leuk om te kijken en zo kreeg ik steeds meer interesse in eSports en wilde ik daar later zelf ook actief in zijn. Toen ben ik steeds meer op mijn eigen spel gaan focussen en werd ik langzamerhand steeds beter en behaalde ik af en toe de top 100. Vanaf dat moment ben ik uiteindelijk vrij snel bij ECV eSports terechtgekomen, mijn huidige management. Nadat ik daar slechts twee maanden zat hebben zij mij uiteindelijk bij Fortuna Sittard kunnen neerzetten als eSporter. Het is allemaal snel gegaan als ik er zo op terugkijk. Het grote verschil tussen toen en nu is dat ik nu wel echt meer gefocust ben op het spel en niet alleen maar voor de lol speel.”

Toen Marc begon bij Fortuna Sittard zat hij nog op de HAVO van de middelbare school. “Toen was ik iedere dag eerst nog naar school en zodra ik thuiskwam zorgde ik dat eerst al mijn huiswerk klaar was. Daarna kon ik mij focussen op FIFA. Op dinsdag en woensdag hadden we dan de eDivisie dus ging ik vanuit school gelijk door naar de studio waar de eDivisie werd opgenomen. Nu heb ik gekozen voor een tussenjaar om eens goed na te denken wat ik naast het eSports wil gaan doen qua opleiding. Daar ben ik nog niet helemaal over uit maar ik hoop eigenlijk naar de Johan Cruijff Academy te kunnen.

Het afgelopen eDivisie seizoen was voor Marc een seizoen met ups en downs. “Het was een heel apart seizoen van mijn kant. Ik begon heel goed. Maar ik merkte dat het wat minder ging en dat mijn spel wat achteruit ging. We stonden eerst in de top vier maar zijn toch afgezakt naar de top acht. Toen zijn we er in de play-offs helaas uit gevlogen, net zoals het jaar daarvoor. Dat was super zonde want ik denk dat we het wel verdiend hadden om naar de finalerondes te gaan. Hopelijk lukt dat dit seizoen wel en is drie keer scheepsrecht voor ons.” Toch koestert Marc ook mooie momenten: “Als ik naar vorig seizoen kijk heb ik, in mijn ogen, wel weten te winnen van betere spelers. Dat is dan denk ik wel mijn hoogtepunt geweest afgelopen seizoen.”

Net als zijn collega eSporter bij Fortuna Sittard, Jason, denkt Marc wel eens na over het switchen van console. “Voor dit jaar was het nog niet echt een optie maar voor volgend jaar denk ik er wel eens over na. Maar voor de eDivisie maakt het eigenlijk niet echt veel uit. We hebben er in het begin voor gekozen dat ik op de Playstation zou gaan spelen eigenlijk puur omdat ik net iets eerder bij Fortuna Sittard terechtkwam dan Jason. En omdat het eerste seizoen goed ging besloten we om het zo te houden.”

Marc kijkt uit naar komend eDivisie seizoen. “Voor mijn gevoel hebben we een winterstop gehad van vier maanden dus we kunnen er wel weer tegenaan. Ik heb er super veel zin in. Door het coronavirus kom je natuurlijk ook wat minder vaak buiten dus ik kijk er ook naar uit om weer wat meer weg te zijn van huis en even te focussen op wat anders. Dat ik dan anderhalf uur moet reizen vind ik helemaal niet erg eigenlijk. Ik hoop echt dat we de Finals dit jaar gaan halen. Het zal wel heel moeilijk worden. Er zijn een aantal nieuwe spelers bijgekomen die heel erg goed zijn. Het niveau is hierdoor alleen maar omhoog gegaan, dus ik ben benieuwd of ons niveau daardoor ook omhoog gaat.”

Voor Marc is Fortuna Sittard op dit moment het belangrijkste: “Ik leef heel erg in het nu en heb ook nog niet echt veel nagedacht over mijn toekomst. Ik focus me vooral op waar ik nu mee bezig ben. Ik kan wel nadenken over wat ik later wil, maar dat gaat je misschien alleen maar afleiden en worden de prestaties minder.”

Tot slot heeft Marc nog een tip. “Ik begon als normale FIFA speler en ben zelf in ongeveer anderhalf jaar naar eSporter gegaan. Ik ben echt goed naar mijn eigen spel gaan kijken en wat er allemaal beter kon. Als je je focust op je eigen spel en een beetje talent hebt dan kan je een heel eind komen. Dan is alles mogelijk”

De eDivisie start op dinsdag 30 maart met een wedstrijd tegen Vitesse. Dit duel is terug te zien via het Youtube-kanaal van de eDivisie. Blijf altijd op de hoogte via het eSport-instagram account.