Leven zonder Voetbal: vitalie Damashkan

Met deze serie interviews willen we jullie een kijkje geven in het leven van alle spelers van Fortuna Sittard tijdens deze corona-crisis. Veel buitenlandse spelers zijn (tijdelijk) teruggereisd naar hun land van herkomst, om dicht bij familie te kunnen zijn. Hoe komen de spelers hun tijd door? Hoe blijven ze fit? En hebben ze nog tips voor ons om gezond te blijven en verveling tegen te gaan? In dit derde deel lees je het verhaal van onze Moldavische spits, Vitalie Damashkan. 

Dagelijkse routine 

Ook in Moldavië is het coronavirus inmiddels opgedoken. Ook al kent het land ‘pas’ 125 besmettingen en is er één dode gevallen, toch worden er al strenge maatregelen genomen door de overheid. Vitalie is momenteel samen met zijn vader, moeder en broer in zijn ouderlijk huis in SorocaOok in Moldavië mogen mensen alleen naar buiten voor hoognodige zaken als boodschappen en een bezoek aan de dokter of apotheek. “Door deze maatregelen ben ik eigenlijk de hele dag thuis. Ik houd mezelf bezig met het trainingsschema dat ik van Fortuna heb gekregen. Daarnaast breng ik natuurlijk veel tijd door met mijn familie”, vertelt VitalieDat laatste is voor de jonge Moldaviër niet vanzelfsprekend. “Normaal heb ik door het jaar heen niet veel tijd om bij ze te zijn, dus daar geniet ik nu erg van. We kijken films samen of doen andere leuke dingen.” 

Xbox-amateur 

Deze periode leent zich natuurlijk uitstekend voor het leren van nieuwe vaardigheden en het oppakken van hobby’s. In Vitalie’s geval betekent dit dat hij zich voor het eerst in zijn leven aan de Xbox heeft gewaagd. “Ik had nog nooit op de Xbox gespeeld, ook niet echt de behoefte gehad. Maar nu ik zoveel vrije tijd heb, ben ik er toch maar aan begonnen. Ik doe erg mijn best, maar ik ben er behoorlijk slecht in”, zegt hij lachend.  
Ook hardlopen is momenteel een belangrijk onderdeel van zijn dag. “Het liefst train ik natuurlijk met een bal, maar die optie heb ik nu niet. Dus ga ik nu, als de mogelijkheid zich voordoet en er niet te veel mensen zijn, het bos in om daar te hardlopen.” 

Verantwoordelijkheid 

Natuurlijk heeft Vitalie veel contact met zijn teamgenoten. “We praten uiteraard veel over hoe de situatie in Nederland is, maar we hebben het ook over hoe het is in de andere landen waar de jongens zijn. We proberen elkaar op iedere mogelijke manier te steunen.” 
Hij probeert echter niet alleen zijn teamgenoten te steunen in deze moeilijke tijd. “Ik ben me de laatste tijd heel bewust geworden van de enorme verantwoordelijk die iedere individuele burger heeft. We moeten niet alleen voor onszelf zorgen, en aan onszelf denken, maar ook aan de mensen om ons heen.” Ook voor zijn familie is Vitalie extra dankbaar. “In tijden als deze realiseer je je pas goed hoe ontzettend waardevol de tijd is die je met familie door kan brengen.” 

Tips 

Films/series 
“Ik kijk natuurlijk heel veel films de laatste tijd. Mijn favorieten zijn absoluut films die gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal. Dat geeft een film een extra dimensie voor mij.” 

Boeken 
“Boeken lezen doe ik niet echt. Ik ben meer van de films.” 

Voeding 
“Ik probeer eigenlijk zo normaal mogelijk te eten, zoals ik altijd al doe. In ochtend eet ik vaak een paar eieren met een snee brood bijvoorbeeld. Moldavië staat bekend om zijn vele goede soepen, dus nu ik hier ben, eet ik die veel. In de avond eet ik vaak pasta met kip, of rijst met vis. Niet heel speciaal, maar wel gezond. Ik probeer in deze periode wel echt weg te blijven van alle zoetigheid. En natuurlijk geniet ik optimaal van de kookkunsten van mijn moeder!