Leven zonder voetbal: Tesfaldet Tekie

Met deze serie interviews willen we jullie een kijkje geven in het leven van alle spelers van Fortuna Sittard tijdens deze corona-crisis. Veel buitenlandse spelers zijn (tijdelijk) teruggereisd naar hun land van herkomst, om dicht bij familie te kunnen zijn. Hoe komen de spelers hun tijd door? Hoe blijven ze fit? En hebben ze nog tips voor ons om gezond te blijven en verveling tegen te gaan? In dit vierde deel lees je het verhaal van middenvelder Tesfaldet Tekie. 

Dagelijks leven 

Tesfaldet Tekie heeft net als veel van zijn teamgenoten besloten in deze tijd bij zijn familie te zijn. De geboren Eritreeër verhuisde op zijn achtste met zijn moeder en broers naar Zweden waar hij nu sinds een aantal weken dus weer terug is. Hij logeert momenteel bij zijn moeder thuis. De huidige situatie in Zweden is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Waar alle andere Europese landen, waaronder buurlanden Noorwegen en Denemarken, strenge maatregelen hebben genomen, voert Zweden een heel ander beleid. Horeca, lagere scholen en skipistes blijven vooralsnog open, net als de landsgrenzen. Inmiddels telt het land meer dan 3000 besmettingen en 100 doden. Ondanks het soepele beleid in zijn thuisland, is Tekie uiterst voorzichtig. “Ook al is alles open hier, ik blijf zoveel mogelijk thuis”, vertelt hij. “Je mag hier nog steeds doen wat je wilt, maar ik voel me daar toch niet prettig bij.”  

Eritrese films 

Zijn tijd brengt hij met name door met zijn familie. “We proberen zoveel mogelijk te genieten van de tijd die we nu onverwacht samen hebben. Met mijn moeder kijk ik films uit Eritrea, en ik ben in deze periode begonnen met boeken lezen. Dat heb ik daarvoor eigenlijk nooit echt gedaan.” 
Ondanks dat hij bij zijn moeder verblijft, waar ook zijn oudere broer regelmatig te vinden is, heeft Tekie ook veel tijd voor zichzelf. “Mijn moeder en broer werken gewoon nog. Dus ik ben zeker de helft van de dag alleen. Mijn broer werkt zelfs in de gezondheidszorg, met lichamelijk gehandicapte mensen.” 

Voetballen 

Door het soepele overheidsbeleid in Zweden is Tekie een van de weinige voetballers die nog de kans heeft af en toe een balletje te trappen op een heus voetbalveld. “Op zes minuten lopen van mijn huis ligt een voetbalveld. Daar ga ik dan vaak in mijn eentje naartoe om looptraining te doen en natuurlijk neem ik dan ook een bal mee. Meters maken met de bal aan de voet, mijn traptechniek bijhouden, dat soort dingen.” Vanzelfsprekend heeft Tekie ook veel contact met zijn teamgenoten in landen waar de maatregelen strenger zijn. “Ik heb ontzettend te doen met Alex Carbonell, bijvoorbeeld. Die mag niet eens naar buiten om een rondje te rennen. Dan mag ik van geluk spreken hier. Ook al betekent dat natuurlijk niet dat ik de hele dag buiten ben. Integendeel, ik ben juist heel voorzichtig, ben alleen buiten voor trainingen en vermijd contact met andere mensen.” 

Eritrese koffieceremonie 

Naast zijn trainingen is er vooral ook veel tijd voor ontspanning. Koffie is onlosmakelijk verbonden met het leven in Eritrea, en de koffieceremonie is dan ook een traditie die Tekie en zijn familie in ere houden. “In Eritrea drink je niet zomaar ‘even’ een kopje koffie, het is een heel sociaal gebeuren. Mijn moeder maakt de koffie, die drinken we dan, en daarna moet je ongeveer twintig minuten wachten. Daarna volgt de volgende ronde koffie, en dat doe je dan een keer of vier. Tussendoor wordt er gezellig gekletst over van alles en nog wat. Het is fijn om nu dit soort momenten met mijn familie te kunnen delen.” 

“Er is meer in het leven dan voetbal” 

Nu de competities stilliggen, hebben veel voetballers de tijd om alvast na te denken over hun leven na het voetbal. Ondanks het feit dat Tekie natuurlijk nog lang niet de leeftijd heeft om zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen, is hij wel degelijk bezig met zijn leven na zijn voetbalcarrière. “Er is meer in het leven dan voetbal. Als voetballer krijg je nu eigenlijk een beetje een voorschot op hoe dat leven uit kan zien”, is Tekie realistisch. “Ik lees momenteel een boek dat gaat over het slim investeren van geld. Dat komt niet alleen na mijn carrière van pas, maar ook nu al. Ik heb nu de tijd om me te verdiepen in dit soort dingen.” 

Tips 

Films/series 
“Momenteel kijk ik vooral Eritrese films, samen met mijn moeder.” 

Boeken 
“Ik ben bezig met het boek ‘Rich dadpoor dad’, een praktisch boek dat je leert hoe je controle kunt krijgen over je financiële toekomst.” 

Voeding 
“Mijn moeder kookt vooral typisch Zweedse gerechten, vaak met aardappelen of rijst, en veel vis. Ik probeer minder koolhydraten binnen te krijgen nu, en meer salades te eten. Daarnaast kookt mijn moeder ook af en toe traditionele Eritrese gerechten.”