LEven zonder voetbal: LAzaros Rota

Met deze serie interviews willen we jullie een kijkje geven in het leven van alle spelers van Fortuna Sittard tijdens deze corona-crisis. Veel buitenlandse spelers zijn (tijdelijk) teruggereisd naar hun land van herkomst, om dicht bij familie te kunnen zijn. Hoe komen de spelers hun tijd door? Hoe blijven ze fit? En hebben ze nog tips voor ons om gezond te blijven en verveling tegen te gaan? In dit deel lees je het verhaal van de Griekse verdediger Lazaros Rota. 

Huidige situatie 

In tegenstelling tot veel van zijn buitenlandse teamgenoten is Lazaros Rota in Nederland gebleven. Zijn thuisland Griekenland (Lazaros is afkomstig uit Thessaloniki), nam namelijk op 10 maart al hele strenge maatregelen. Er waren amper 100 besmettingen in het land en ‘slechts’ enkele doden, maar er werden direct rigoureuze besluiten genomen door de Griekse regering. Scholen, restaurants, winkelcentra en musea werden gesloten. Op het zonder goede reden buiten komen, werden, naar Griekse maatstaven, hoge boetes uitgedeeld van 150 euro. Nu, bijna twee maanden later, blijkt het strenge beleid zijn vruchten af te hebben geworpen en worden de maatregelen langzaam versoepeld. Lazaros verbleef al deze tijd in Ohé en Laak, waar hij helemaal alleen woont. “Ik woon inderdaad zonder huisgenoot, en ook zonder mijn hond, die ik in Griekenland heb achtergelaten. Het is soms erg moeilijk, zo helemaal alleen, ver weg van familie en vrienden. Maar er zijn ook tijden dat ik ervan geniet, echt tot rust kan komen. Ik denk dat je uiteindelijk zelf in de hand hebt of je sterk genoeg bent om alleen te leven of niet”, stelt de jonge Griek.  

Dagelijks leven 

Ondanks dat hij alleen woont, probeert Lazaros vast te houden aan een strikte dag routine. “Ik sta niet te laat op en ga in de avond altijd op tijd slapen. In de tussentijd probeer ik zo fit mogelijk te blijven, dat is iets wat ik sowieso altijd doe. Ik ren iedere dag een flink stuk door mijn buurt, daarnaast fiets ik regelmatig en maak lange wandelingen.” Ook de verleiding van ‘take away food’ kan Lazaros makkelijk weerstaan. “Ik kook iedere dag. Ik vind het fijn om maaltijden voor mezelf te bereiden, en ik denk dat ik best een goede chef ben. Ik probeer allerlei nieuwe recepten uit en mijn kook-skills worden iedere dag beter.” Ook muziek speelt momenteel een belangrijke rol in zijn dagelijks leven. “Goede muziek maakt me rustig, en helpt me enorm. Er zijn natuurlijk een hoop dingen die ik nu niet kan doen, maar ik doe mijn best en ben nog steeds in een goed humeur.” 

YouTube 

Los van het fitness programma dat de spelers vanuit de club volgen, is Lazaros continu op zoek naar andere creatieve manieren om fit te blijven. “Ik gebruik YouTube bijna iedere dag om programma’s en filmpjes te kijken waarin creatieve workouts worden aangeboden. Ik doe dan met name oefeningen voor mijn borst- en beenspieren. Ook probeer ik buiten zoveel mogelijk met een bal bezig te zijn.” Ook Netflix is vanzelfsprekend een goede vriend van Lazaros momenteel. “Ik denk dat ik heel Netflix ondertussen wel gezien heb. Normaal gesproken heb ik weinig tijd om films en series te kijken, dus ik kan hier ook wel een beetje van genieten.” Zijn teamgenoten spreekt hij iedere dag, en er worden samen veel online games gespeeld. “Ik heb voornamelijk veel contact met Nikolai, Dimitrios and Alex, maar ook alle anderen spreek ik op regelmatige basis. Gelukkig maakt iedereen het goed. Daar ben ik ontzettend blij om.” 
 
Gezondheid 

Ten slotte heeft Lazaros nog een belangrijke boodschap voor iedereen die een moeilijke tijd doormaakt. “Probeer creatief te blijven. Er zijn zo veel dingen die je gewoon in je eigen huis kunt doen. Hou van je thuis, blijf positief en probeer zoveel mogelijk in beweging te blijven. Als je gezond bent, heb je altijd een reden om gelukkig te zijn, waar je ook bent.” 

Tips 

Films/series 
“Ik denk dat ik ondertussen een echte Netflix-expert ben geworden. Ik heb dan ook een hoop suggesties. Als je van series houdt, kan ik ‘La casa de papel’ and ‘The elite’ aanraden. De romantici onder ons verwijs ik naar de film ‘The notebook’, en als je spanning wilt, dan moet je ‘What happened to Monday’ echt zien.” 

Boeken 
“Ik ben niet echt een boekenwurm, maar ik lees wel veel. Op internet ben ik altijd op zoek naar artikelen om mezelf te verbeteren. Ik hou van stukken over psychologie en hoe je een goed leven kunt leiden. Die teksten zetten me aan het denken over hoe ik zelf dingen kan aanpakken in mijn leven.” 

Voeding 
“Gezonde voeding is natuurlijk ontzettend belangrijk voor sporters, en iedereen zou moeten letten op wat hij of zij eet. Voor ontbijt neem ik meestal eieren met spinazie. In de middag eet ik dan rood vlees met rijst en in de avond maak ik een keuze uit verschillende gerechten. Vaak is dat kip met verschillende soorten groenten als broccoli, spinazie of bloemkool.”