Leven zonder voetbal: Jorrit Smeets

Met deze serie interviews willen we jullie een kijkje geven in het leven van alle spelers van Fortuna Sittard tijdens deze corona-crisis. Veel buitenlandse spelers zijn (tijdelijk) teruggereisd naar hun land van herkomst, om dicht bij familie te kunnen zijn. Hoe komen de spelers hun tijd door? Hoe blijven ze fit? En hebben ze nog tips voor ons om gezond te blijven en verveling tegen te gaan? In dit vijfde deel lees je het verhaal van onze Limburgse middenvelder Jorrit Smeets. 

Dagelijkse routine 

Jorrit Smeets is als rasechte Limburger nog een van de weinige Fortuna-spelers die momenteel in Nederland verblijft. Samen met zijn vriendin brengt hij zijn tijd voornamelijk door bij zijn schoonfamilie. “Eens per week gaan we ook eventjes langs mijn ouders in Landgraaf. Maar aangezien zij tot de kwetsbare groep behoren, proberen we daar toch zoveel mogelijk weg te blijven nu, vertelt Jorrit. De ochtenden bestaan voor de energieke middenvelder net als voor de hele crisis vooral uit trainen. “Ik sta iedere ochtend rond 08.00u op en dan begin ik met een ontbijtje. Daarna pak ik het schema van de club erbij en doe ik de training die voor die dag op de planning staat. De ene dag is dat een duurlooptraining, de andere juist een krachttraining.” Na de lunch is het tijd voor ontspanning. “Soms lees ik een boek, andere keren kijk ik televisie of speel ik bordspelletjes met de rest van het gezin. Ook vind ik het de laatste tijd leuk om in de middag lange stukken te gaan fietsen.” 

Sportschool voor de geest 

Tijdens het fietsen geniet Jorrit optimaal van zijn omgeving. Iets waar hij normaal gesproken weinig tijd voor heeft. “Ik kom nu op plekken waar ik normaal nooit zou komen. Ik vind het heerlijk om nu eens andere dingen te doen dan normaal.” Naast zijn lange fietstochten heeft Jorrit de afgelopen weken ook meer tijd om eens een boek ter hand te nemen. “Normaal gesproken ben ik niet zo’n liefhebber van boeken. Voor mijn verjaardag heb ik het boek ‘Mindgym, sportschool voor je geest’ gekregen, en ik moet zeggen dat dat boek toch echt mijn aandacht gegrepen heeft. Het gaat over het mentale aspect in sport en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Ik herken veel aspecten in dit boek die typerend zijn voor de voetbalwereld. Dat intrigeert me. 

Core-stability 

Vanuit de club hebben alle spelers een gevarieerd trainingsprogramma mee naar huis gekregen. “Ik doe duurlopen, intervallopen en tabata training. Dat laatste is een soort krachttraining waarbij je de oefeningen binnen een bepaalde tijd moet uitvoeren. Behoorlijk intensief.” Als fysiotherapeut heeft Jorrit echter nog wat persoonlijke oefeningen toegevoegd aan zijn dagelijkse schema. “Ik doe voor mezelf altijd al bepaalde corestability oefeningen en oefeningen met elastieken. Daarnaast probeer ik met een goede vriend één keer per week ook wat oefeningen met een bal te doen.” 
Ontspanning samen met zijn vriendin is ook een vast onderdeel van zijn dagschema. “Iedere avond gaan we, nadat mijn vriendin terug is van haar werk, een flink stuk wandelen. Zij kan op die manier goed afschakelen, maar ik merk dat het mij ook goed doet en ontspanning brengt. Even niet nadenken en lekker samen uitwaaien.” 

Terug naar de basis 

Reserve-aanvoerder Jorrit Smeets is normaal gesproken natuurlijk één van de spelers die vooropgaat in de strijd. Hij lijkt over een onuitputtelijke hoeveelheid energie te beschikken, maar ook hij moet nu noodgedwongen pas op de plaats maken. Een periode waarin hij weer nieuwe dingen leert over zichzelf. “Ik merk dat ik nu een stuk rustiger ben. Normaal ga ik volledig op in het voetbal, en kan ik me druk maken als dingen niet gaan zoals ik dat wil. Maar nu leer ik dat ik niet zoveel waarde moet hechten aan dat soort dingen. Voetbal is een belangrijk onderdeel van mijn leven, maar het is nog altijd maar een bijzaak.” Zijn antwoord op de vraag wat dan wel belangrijk is, is duidelijk. “Gezien het feit dat we niet veel kunnen doen nu, moeten we allemaal terug naar de basis. Ik besef nu echt dat geluk in de kleine dingen zit. Genieten van de mensen die je dierbaar zijn, gezond zijn. Dat zijn namelijk helemaal geen kleine dingen.” Ook heeft hij geleerd dat het soms weinig zin heeft om ver vooruit te kijken. “Je leeft in deze tijden echt van dag tot dag. We kunnen niet voorspellen hoe morgen eruit zal zien. Ik probeer nu dus te genieten van het moment, en niet te ver vooruit te kijken. Een goede leerschool voor mij.” 

Tips 

Films/series 
“Normaal gesproken kijk ik helemaal niet zo veel films. Deze dagen is dat echter wel wat meer geworden. Zo heb ik afgelopen week zo´n beetje iedere avond een James Bond-film gekeken, die werden dagelijks uitgezonden op RTL 7. Andere films die ik echt goed vind zijn ‘The Equalizer’, ‘Taken’ en ‘13 hours’. Maar ook ‘The Lion King’ vind ik nog steeds leuk om te kijken”, vertelt hij lachend. 

Boeken 
“Ik ben nu zoals gezegd bezig in het boek ‘Mindgym, sportschool voor de geest’, van Wouter de Jong. Een tijdje terug heb ik ook het boek van Marco van Basten gelezen, dat vond ik ook interessant.” 

Voeding 
Ontbijt: “Normaal gesproken start ik altijd met een bakje yoghurt met daarin havermout, cashewnoten en rozijnen. Daarbij eet ik vaak een smoothie met soja-melkmango, banaan en appel. De laatste weken eet ik soms ook wat lichter in de ochtend, omdat ik natuurlijk ook minder verbrand. Dan vervang ik de smoothie bijvoorbeeld voor een cracker met kipfilet.”  

Lunch: “Normaal gesproken lunchen wij op de club tussen 12 en 1. Dan eten we meestal rijst met kip of een pastamaaltijd. Ook daarvoor geldt nu dat ik mijn lunch vaak wat aanpas. Na zwaardere trainingen eet ik nog steeds rijst of pasta. Als ik lichter heb getraind neem ik dan een fruit- of groentesalade met twee sneetjes volkorenbrood.”  

Avondeten: “Er zijn nu dagen dat ik mijn ‘eigen eten’ maak (lees: mijn vriendin mijn eten maakt). Dat bestaat dan uit rijst met kip en verschillende groenten. De laatste weken eet ik echter ook vaak met de rest van het gezin mee. Soms is dat gewoon ‘AVG’ (Aardappelen, vlees, groente), maar we eten ook wel eens een lekkere pasta. De dingen die ik echt het lekkerst vind zijn een goede pasta of een heerlijke pizza.”