Leven zonder voetbal: Grégoire amiot

Met deze serie interviews willen we jullie een kijkje geven in het leven van alle spelers van Fortuna Sittard tijdens deze corona-crisis. Veel buitenlandse spelers zijn (tijdelijk) teruggereisd naar hun land van herkomst, om dicht bij familie te kunnen zijn. Hoe komen de spelers hun tijd door? Hoe blijven ze fit? En hebben ze nog tips voor ons om gezond te blijven en verveling tegen te gaan? In dit vijfde deel lees je het verhaal van onze Franse verdediger Grégoire Amiot. 

Huidige situatie 

Grégoire Amiot is net als veel van zijn teamgenoten teruggereisd naar zijn thuisland om daar bij familie te zijn. “Ik ben in eerste instantie een maand alleen geweest in mijn appartement in Nederland. Maar dat viel me toch erg zwaar. Toen bekend werd dat ook de grenzen gingen sluiten, heb ik in overleg met de club besloten terug te gaan naar mijn familie.” Momenteel verblijft hij in zijn ouderlijk huis in Les Herbiers, een klein plaatsje net onder Nantes, met zijn ouders en jongere zus. Zijn oudste zus is nog aan het werk in Parijs.  
De situatie in Frankrijk is momenteel kritiek. Het land verkeert in complete lockdown en is sinds gisteren het vierde land dat meer dan 3000 doden te betreuren heeft. “De situatie is behoorlijk dramatisch momenteel, en het wordt iedere dag erger. Ik wil dan ook via deze weg alle hulpverleners bedanken die er zijn voor alle kwetsbare mensen deze dagen.” 

Dagelijks leven 

“Ik probeer zo fit mogelijk te blijven aan de hand van het programma dat ik van de club gekregen heb. Mijn buren zullen waarschijnlijk helemaal gek van me worden”, vertelt hij lachend. Ik heb namelijk een loopcircuit in mijn buurt gemaakt en ren dus ongeveer twintig keer per dag langs hun huizen.” 
Naast zijn dagelijkse trainingen heeft Grégoire nog een andere belangrijke bezigheid. “Ik volg sinds een aantal jaren een studie Sports Management aan de Universiteit van Lyon, via e-learning. Ik zit momenteel in mijn derde bachelorjaar en hopelijk studeer ik in juli af. Nu heb ik natuurlijk meer tijd om me hierop te focussen, hopelijk is dat ook te zien aan de komende tentamencijfers.” 

Masterchef 

De Fransen worden natuurlijk geroemd om hun bourgondische levensstijl. Urenlang tafelen met wijn en culinaire hoogstandjes is een belangrijk onderdeel van de cultuur in het land. Ook Grégoire Amiot staat bij zijn teamgenoten van Fortuna bekend om zijn kookkunsten. “Dit is voor mij de perfecte tijd om mijn culinaire vaardigheden nog verder te ontwikkelen. Ik kook drie keer per dag voor mijn familieleden omdat die allemaal vanuit huis werken. Vooral mijn moeder is hier erg gelukkig mee. Ik denk dat ze me zo lang mogelijk hier wil houden.” Net als tijdens voetbalwedstrijden kan hij echter ook tijdens het koken geen moment verslappen. “Hun feedback wordt steeds strenger iedere dag, en ik moet het niveau dus echt heel hoog houden.” De kritiek van zijn familieleden blijkt even later niet totaal ongegrond te zijn. “Gisteren heb ik ze bijna laten stikken met mijn wortel mousseline. Er zat veel te veel peper in blijkbaar. Laten we zeggen dat ik nog steeds leer”, zegt hij gniffelend.  
Het is in ieder geval duidelijk dat na zijn voetbalcarrière een mooie toekomst voor hem is weggelegd als chef. “Ik zou na mijn voetbalpensioen best een restaurant willen beginnen. Azbe Jug wordt dan mijn sous-chef. Alex Carbonell en Tesfaldet Tekie huur ik in als obers. Die vertrouw ik niet in de keuken. En natuurlijk zal Rasmus Karjalainen me dan helpen met investeren.” 

Vaders gereedschapskist 

Naast zijn looptrainingen probeert Grégoire ook zijn krachttraining bij te houden. Dat vraagt echter in deze tijden wel om wat creativiteit. “Ik heb bij mijn ouders thuis geen fitnessapparatuur tot mijn beschikking. Daarom gebruik ik nu mijn vaders gereedschapskist, olievaten en stoelen als gewichten. Die buren moeten echt denken dat ik gek ben.” 
Ook op het competitieve vlak moet Amiot zijn energie kwijt. “Ik kan me met het kaartspel ‘Uno’ afreageren op mijn zusje. Dagenlang stond zij aan de leiding, maar ik kan nu met trots melden dat ik de situatie weer onder controle heb. Ik moet wel toegeven dat ze een pittige tegenstander is.”  

Tips 

Films/series 
“Het verbaast me dat ik eigenlijk helemaal niet zo veel films en series kijk nu. Op dit moment ben ik bezig met ‘Formula 1’. Heel interessant, vooral als je er niet veel vanaf weet. Wat een aparte sport is dat.” 

Boeken 
‘Ik lees nu een boek over bergsport en klimmen. l’Ascension du Mont Blanc’ van Ludovic EscandeHet is een verhaal over iemand die geen enkel doel had in zijn leven en uit het niets besloot om de Mont Blanc te gaan beklimmen. Het verhaal inspireert me omdat ik dit na mijn carrière ook zou willen doen. Ik ben een enorme fan van de Alpen, waar ik dicht bij in de buurt woonde toen ik in Frankrijk speelde. Maar het verhaal is ook een les in doorzettingsvermogen en het maakt je bewust van de dingen die echt belangrijk zijn in het leven.” 

Voeding 
In de ochtend eet ik maar weinig, omdat ik er niet van houd om te sporten op een volle maag. Meestal eet ik een sinaasappel en wat brood met jam. Voor lunch kook ik vis of vlees met koolhydraten (pasta of rijst) en groenten. En in de avond dan vaak weer een lichte maaltijd, zoals soep of een salade.”