Leven zonder voetbal: Bassala Sambou

Met deze serie interviews willen we jullie een kijkje geven in het leven van alle spelers van Fortuna Sittard tijdens deze corona-crisis. Veel buitenlandse spelers zijn (tijdelijk) teruggereisd naar hun land van herkomst, om dicht bij familie te kunnen zijn. Hoe komen de spelers hun tijd door? Hoe blijven ze fit? En hebben ze nog tips voor ons om gezond te blijven en verveling tegen te gaan? In dit achtste deel lees je het verhaal van onze Engels-Duitse spits Bassala Sambou 

Huidige situatie 

Het is Bassala Sambou, in tegenstelling tot zijn landgenoot George Cox, wel nog gelukt op tijd terug te reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Momenteel woont hij bij zijn ouders en twee zussen in Coventry, een stad in het midden van Engeland. “Net als de rest van Europa zijn we momenteel in lockdown hier. We mogen alleen maar naar buiten om broodnodige boodschappen te doen.” Waar in Nederland al een voorzichtige daling van het aantal sterfgevallen te zien is, is daar in Engeland nog geen sprake van. Het land heeft tot nu toe al bijna 13.000 doden te betreuren en ziet de curve hoogstens wat afvlakken de afgelopen week. De kans is dan ook groot dat de lockdown in Engeland met drie weken verlengd zal worden. Bassala: “Ik heb volledig begrip en respect voor de maatregelen van de overheid momenteel. We moeten gewoon allemaal thuis blijven, that’s it.” 

Dagelijkse routine 

De strenge maatregelen maken het voor Sambou wel moeilijker om zijn dagelijkse trainingsschema uit te voeren. “We mogen maar één uur per dag naar buiten voor sportactiviteiten. Dus in dat ene uur probeer ik voornamelijk mijn conditie op peil te houden door te rennen.” Zijn dagritme ziet er heel anders uit dan tijdens reguliere trainingsdagen op de club. “Ik sta nu vaak laat op, en ontbijt rond 11 uur. Dan ga ik een uur buiten rennen en de rest van mijn work-out doe ik thuis. Die bestaat dan voornamelijk uit core-stability en krachtoefeningen. Rond 17.30 eet ik dan weer samen met de rest van het gezin. In de tussentijd genieten we vooral van onze tijd samen.” 

FIFA-koning 

Wat Sambou in deze periode vooral leert, is hoe belangrijk zijn vrienden en teamgenoten voor hem zijn. “Ik vind de isolatie vooral mentaal zwaar. Hoewel ik graag thuis ben bij mijn familie, vind ik het erg moeilijk mijn vrienden niet te kunnen zien. Mentaal word ik echt wel sterker van deze periode, want isolatie is vooral een belasting voor de geest.” Gelukkig kan hij wel via de digitale weg contact houden met zijn teamgenoten. “Ik spreek heel veel met Leandro FernandesDjibril Dianessy, Amadou Ciss, Jacky DonkorRowen Koot en George Cox. Dat zijn echt mijn maatjes. We bellen en appen elkaar continu om zeker te weten dat we allemaal ok zijn.” Ook videogames zijn een belangrijk sociaal gebeuren momenteel. “We spelen veel FIFA samen. Ik ben momenteel de allerbeste in ons groepje, al zullen ‘haters’ als Djibril en Amadou dat stellig ontkennen”, zegt hij lachend.  

Tips 

Films/series 
“Ik ben niet zo van de films eigenlijk. Het zijn vooral de series als ‘La casa de papel’ die ik volg. Of anime’s zoals ‘Attack on Titans’.” 

Boeken 
“Ik probeer iedere avond in ieder geval een tijdje te lezen. Nu ben ik ‘The Secret’ van Rhonda Byrne aan het lezen. Ik ga geen spoilers geven, maar het is een absolute must-read.” 

Voeding 
“Voeding is natuurlijk ontzettend belangrijk. En in deze tijd van minder fysieke arbeid, let ik daar ook extra op. Ik probeer licht te ontbijten, ook omdat ik het niet fijn vind om overvol te zitten na mijn ontbijt. Meestal pak ik dan twee sneetjes brood en wat fruit, daarbij drink ik wat vers sinaasappelsap. Als avondeten heb ik meestal rijst met kip, en soms wat stoofpot van mijn moeder erbij. Later op de avond snack ik dan met wat mueslirepen of fruit, in ieder geval niks zwaars.”