Genk en Fortuna Sittard spelen gelijk achter gesloten deuren

Fortuna Sittard heeft vrijdagavond een oefenwedstrijd tegen KRC Genk gelijk gespeeld: 3-3 De doelpunten aan Sittardse zijde werden gemaakt door Mats Seuntjens, Samy Baghdadi en Tijjani Noslin. Het duel was ingelast nadat de competitiewedstrijd tegen AZ op verzoek van de Alkmaarders werd verplaatst. Op last van de Belgische autoriteiten werd het oefenduel achter gesloten deuren afgewerkt.

De wedstrijd tegen de Belgen werd uitgesmeerd over 120 minuten, waarbij aan de reguliere 90 minuten nog een verlenging van dertig minuten werd toegevoegd. Het gaf hoofdtrainer Sjors Ultee de gelegenheid om iedereen in actie te zien, waaronder aanvoerder Ben Rienstra. De middenvelder keerde terug na enkele maanden uit de roulatie te zijn geweest en maakte daarmee zijn eerste dertig minuten van het seizoen 2021/2022.

De thuisploeg begon scherp aan de wedstrijd en hield de ploeg van Ultee voornamelijk op eigen helft. De kansen waren ook voor de club uit Genk, maar doelman Yanick van Osch werd nauwelijks echt getest. De eerste kans aan de andere kant was wel meteen raak. Na elf minuten voetballen werd Emil Hansson aan de rechterkant weggestuurd door Lazaros Rota. De buitenspeler bediende Seuntjens, die zich met een goede loopactie ontdeed van zijn directe tegenstander: 0-1.

Na ruim 20 minuten weet Fortuna Sittard opnieuw onder de agressieve speelstijl van KRC Genk uit te spelen. Rienstra onderschepte een bal op het middenveld en gaf deze vervolgens mee aan Rota. De Griekse back passeert twee tegenstanders, maar ziet zijn inzet vervolgens rakelings langs het doel vliegen. Kort na de poging van Rota kreegn de Belgen een kans om op gelijke hoogte te komen. Na balverlies op eigen helft moest Van Osch in actie komen en met succes. Na ruim een half uur spelen dachten de Zuiderburen de 1-1 te maken, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt af in verband met een aanvallende overtreding. 

Fortuna Sittard schiet na de theepauze uit de startblokken. Vier minuten na de hervatting verdubbelde Baghdadi, na een pass van Zian Flemming, de voorsprong: 0-2. De Fransman krijgt enkele minuten later opnieuw een grote kans, maar de stift werd gestopt door de doelman aan Belgische zijde. In de tegenstoot moest Van Osch reddend handelen door een bal uit de kruising te tikken.

Na ruim een uur spelen weet Genk dan toch de aansluitingstreffer te scoren. Een hoekschop wordt voor de vuisten van Van Osch in het net gekopt. Het slot akkoord in de eerste 90 minuten is voor Ryan Johansson, die na een knappe dribbel de bal langs de Belgische defensie probeert te krijgen, maar komt uiteindelijk niet voorbij de laatste man. 

In de ‘verlenging’ komen de Genkies dan toch op gelijke hoogte. Felix Dornebusch had geen antwoord op een vrijetrap en zag de bal achter hem in de kruising eindigen. Niet veel later dacht Fortuna Sittard toch met de winst terug te keren naar Nederlands-Limburg. Noslin luisterde zijn officieuze debuut op met een doelpunt, nadat hij oog-in-oog met de Genk-goalie koel bleef: 2-3. In de slotfase van het duel wisten de Belgen toch nog langszij te komen, nadat een bal knap uit de lucht werd geplukt en koelbloedig langs Dornebusch werd geschoven. 

Opstelling:
Van Osch (91’ Dornebusch), Ferati (58′ Pluijmen / 100’ Hircin), Janssen (58’ Musaba), Angha (85’ De Koe), Rota (85’ Hogervorst), Rienstra (34’ Duarte / 100’ Ugur), Tekie (58’ Johansson), Flemming (91’ Celtik), Baghdadi (58’ Kastrati), Seuntjens (85’ Lake) en Hansson (58’ Noslin).