FOTO: PRO SHOTS

Knappe overwinning en zware nederlaag in Utrecht

Fortuna Sittard speelde zaterdagmiddag de laatste oefenwedstrijden van de voorbereiding. In Utrecht werden twee wedstrijden afgewerkt tegen de plaatselijke FC. De Sittardenaren wonnen het eerste duel met 2-3 door een eigen doelpunt, Bassala Sambou en Mats Seuntjens. In de tweede wedstrijd was de thuisploeg heer en meester en won het uiteindelijk eenvoudig met 7-0.

FC Utrecht - Fortuna Sittard (1)

De eerste wedstrijd van de middag begonnen beide ploegen met de sterkste opstelling. Fortuna Sittard, met onder meer nieuwkomers Arianit Ferati en Samy Baghdadi in de basis, toonde zich in de eerste minuten dreigender. Het leverde zelfs een vroege voorsprong op. Met vier minuten op de klok werd een hoekschop achter doelman Eric Oelschlägel gewerkt door een ploeggenoot.

Na de vroege openingstreffer nam FC Utrecht het initiatief over. Het resulteerde na een kwartier voetballen de gelijkmaker op. De thuisploeg onderschepte een slappe inspeelbal van Roel Janssen, waarna Anastasios Douvakis het cadeau uitpakte: 1-1. In de minuten die volgden bleven de Domstedelingen de bovenliggende partij. Grote kansen waren niet besteed aan onder meer Gyrano Kerk. De aanvaller stond volledig vrij, maar schoot een volley snoeihard voor het doel van Yannick van Osch langs.

Vlak voor het rustsignaal kwam het scorebord toch nog in beweging, in Sittards voordeel. Een afgeslagen voorzet kwam voor de voeten van Lazaros Rota, die Bassala Sambou met een bekeken bal wegstuurde. De Engelsman wist de twee verdedigers van Utrecht voor te blijven, goalie Oelschlägel te omspelen en de bal in het net te werken, langs de inglijdende defensie.

De eerste kans in de tweede helft kwam wederom van de voet van Kerk. De aanvaller nam een hoge bal opnieuw op de pantoffel, maar vond ditmaal het zijnet. Mark van der Maarel was niet veel later dichtbij met een vrijetrap, maar de inzet verdween langs de andere kant van de paal. Na 55 minuten voetballen kwam de ploeg van Rene Hake opnieuw langszij. Bart Ramselaar wist Van Osch vanaf randje zestien te verschalken. Nog geen minuut later leek Fortuna Sittard weer op voorsprong te komen. Emil Hansson profiteerde niet van de verkregen ruimte, waarna Seuntjens de rebound rakelings naast schoot.

Met een uur op de klok pakte de formatie van hoofdtrainer Sjors Ultee opnieuw de voorsprong. Mats Seuntjens mocht aanleggen vanaf elf meter nadat Baghdadi werd gevloerd. De middenvelder schoof de bal beheerst in de vrije hoek: 2-3. De eerste serieuze kans voor FC Utrecht liet vervolgens even op zich wachten. Deze kwam er uiteindelijk nadat de bal voor het doel van Van Osch bleef hangen. Uiteindelijk werd de inzet met wat kunst- en vliegwerk net voor het doel langs gewerkt.

Het volgende wapenfeit kwam weer vanuit Sittardse zijde. Oelschlägel moest redding brengen buiten zijn eigen zestien, waarna de bal uiteindelijk voor de voeten terecht kwam van Seuntjens. De Bredanaar werkte het leer net over het doel van Utrecht. In de resterende twintig minuten bleef de thuisploeg op zoek gaan naar de gelijkmaker. Deze kwam er uiteindelijk niet, waardoor de ploeg van Ultee een knappe overwinning boekte.

Opstelling:
Van Osch, Rota, Angha, Janssen, Cox (46’ Musaba), Tekie, Ferati, Seuntjens, Hansson, Sambou en Baghdadi (80’ Verlinden).

FC Utrecht - Fortuna Sittard (2)

Aan de aftrap van het tweede duel verscheen een jeugdig Fortuna Sittard. Ultee had een plek ingeruimd voor onder meer jeugdspelers Stijn Hogervorst en Milan de Koe. Waar de geel-groene in de eerste wedstrijd nog sterk aan de wedstrijd begonnen, was al vanaf de eerste minuut duidelijk dat het tweede duel een stuk pittiger werd. De ploeg stond vanaf het eerste fluitsignaal onder druk en moest na ruim twintig minuten spelen dan toch buigen. Remco Balk opende de score door doelman Felix Dornebusch te verschalken. Dat deed de aanvaller vijf minuten later opnieuw: 2-0.

Daarmee was de honger van FC Utrecht nog niet gestild. Dalmau tekende nog voor het rustsignaal voor de derde en vierde Utrechtse treffer. Tussen de treffers door kreeg Zian Flemming nog een grote kans, al werd deze afgekeurd wegens buitenspel. Utrecht bleef ook na de vierde treffer op zoek naar het Sittardse doel, maar kwam -mede door reddingen van Dornebusch- niet meer tot scoren.

De tweede helft was slechts vijf minuten onderweg op het moment dat Dalmau zijn hattrick completeerde. Bij een hoekschop torende de aanvaller boven de verdediging uit en kopte raak. Drie minuten later werd er opnieuw gejuicht. Moussa Sylla kroop bij een voorzet voor zijn directe tegenstander en raakte de bal voldoende aan om Dornebusch te passeren. Nog voor het uur werd het 7-0 door diezelfde Sylla.

Na precies een uur spelen verscheen Fortuna Sittard voor het doel van Maarten Paes. De Koe werd nauwelijks aangevallen en stoomde vanuit zijn plek in de verdediging op naar het vijandelijke doel. De mandekker vond uiteindelijk de Utrecht-goalie op weg, die voldoende redding kon brengen op zijn inzet. Na de zevende treffer nam de thuisploeg gas terug, al waren de grootste kansen nog steeds voor de rood-witte. Gescoord werd er desondanks niet meer.       

Opstelling:
Dornebusch, Hogervorst (61’ Cakir), De Koe (81’ Nieling), Kapuadi, Pluijmen, Ugur, Musaba (46’ Hircin), Flemming, Celtik (61’ Lake), Kastrati en Verlinden.