Kevin Hofland: "IK BEN TEVREDEN OVER DE INTENSITEIT"

Fortuna Sittard begon maandag 6 juli aan de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Door de ontwikkelingen rondom COVID-19 verliep de voorbereiding anders dan andere jaren. “Het was een bijzondere periode,” aldus hoofdtrainer Kevin Hofland. Ondanks het virus kijkt de oefenmeester tevreden terug op de voorbereiding op het derde Eredivsie-seizoen. Lees hieronder de long-read met Hofland, waarin hij terugblikt op de afgelopen maanden en vooruit blikt op het komende seizoen.

VOORBEREIDEN IN CORONATIJDEN

In februari werd de eerste coronabesmetting vastgesteld in Nederland. Wat volgde was een periode vol onzekerheid en onduidelijkheid. “We wisten niet waar we aan toe waren. In mei werd de competitie stilgelegd en dan ga je vooruit kijken. Wanneer kunnen we weer trainen? We hebben toen drie weken getraind op anderhalve meter afstand. Daarnaast hebben we de jongens van tevoren een trainingsschema meegegeven om thuis te blijven trainen. Dat verschilt per positie. Een verdediger maakt meer kilometers en zit wat hoger in de intensiteit dan bijvoorbeeld een spits, die zit meer in de korte afstanden. Ik ben blij dat we in onze tak van sport weer met een groep konden trainen.”

Het vinden van sparringpartners verliep eveneens moeizaam. “We hadden moeite met het vinden van de juiste tegenstanders. België wilden we niet heen en mochten we niet heen. Daarnaast begon de competitie daar eerder. Duitsland was ook een lastig verhaal. Je bent op zoek naar een tegenstander met hoge weerstand. Er zijn clubs die hebben veel van deze wedstrijden gespeeld. Wij hebben alleen FC Twente, VVV-Venlo en Jong Utrecht gehad in die zin.”

AFZIEN IN DE EERSTE WEKEN

De eerste weken waren pittig voor de spelers. “We zijn in juni al samen gaan zitten om te kijken hoe we de trainingen vorm gingen geven. De eerste drie weken, het eerste blok, hebben we vooral gekeken naar het fysieke aspect. Iedereen had een goede basis, alleen willen we dit seizoen de volgende stap maken. Bijvoorbeeld in hogere snelheden over het veld lopen. Dat wil niet zeggen dat we drie weken alleen maar gelopen hebben, maar we lieten het bijvoorbeeld ook terugkomen in de trainingsvormen. Waar we vorig jaar gemiddeld nog 30 seconden liepen per 100 meter, is dat nu 23 seconden. Zeven seconden op 100 meter is enorm veel. Daarna hebben we in 11-tegen-11 situaties nagebootst: Hoe ga je om met een achterstand in het laatste kwartier terwijl je vermoeid bent, maar ook hoe je het laatste kwartier in gaat bij een voorsprong. Dat vraagt ook mentaal wat van de spelers.”

Na het eerste blok werden de trainingen specifieker. “In het vervolg van de voorbereiding zijn we ons meer gaan richten op het leveren van kwaliteit. Meer in de details. Hoe je bijvoorbeeld een bal moet inspelen in een bepaalde situatie. Daar hebben we de afgelopen weken meer op ingezet. Daarnaast kijk je hoe iedereen er conditioneel voor staat. Daar hebben we in juni al een plan voor gemaakt. Daar we hebben we ook van geleerd de afgelopen twee jaar, hoe je dat sneller weg kan zetten. Lisandro is een goed voorbeeld, die is pas een week hier. Die heeft een aangepast trainingsplan om hem zo snel mogelijk fit te krijgen.”

'TEVREDEN MET INTENSITEIT'

“Ik ben tevreden met de groep die er nu staat,” vervolgt Hofland. “Ook met de intensiteit waarmee ze trainen. Het verschil is dat je meer ervaren spelers hebt. Die weten wat er gevraagd wordt. Zij nemen de andere jongens ook op een positieve manier mee. Er zit veel meer topsportbeleving in dan toen we promoveerden. Het afgelopen seizoen hebben we al stappen gemaakt, maar nu is het verschil weer groter. Daar doen we het ook voor. Ik ben zeker tevreden over hoe de jongens trainen en hoe hun houding is, zowel op als buiten het veld.”

Er is volgens Hofland een verschil met de groep die er voor komend seizoen staat: “Je hebt nu ook spelers die schijt aan alles hebben. Je had vorig seizoen ervaren krachten als Wessel Dammers, Mark Diemers en Jorrit Smeets. Die jongens wisten wat er op Eredivisie-niveau werd gevraagd. Aan de andere kant had je jongens die toch wel het kaas van het brood lieten eten. De kern van spelers die weten waar het om draait is dit seizoen veel groter. Dat maakt het voor ons makkelijker om de volgende stap te zetten. Op trainingen, maar ook in wedstrijden. We kunnen veel meer eisen van elkaar. Dan praat je over ambitie en elkaar willen prikkelen om het hoogst haalbare te bereiken.”

AMBITIE IS HET SLEUTELWOORD

Hofland blikt ook alvast vooruit op een nieuw Eredivisie-seizoen. “We moeten de eerste wedstrijden goed doorkomen. Na ronde drie, vier weet je een beetje waar je staat. Je hebt dan ook een beeld waar andere ploegen staan. Resultaten in de voorbereiding zeggen me niet zo heel veel. Je ziet wel dat een aantal ploegen het lastig hebben.”

De hoofdtrainer is duidelijk over wat de supporters mogen verwachten: “Het team voor komend seizoen weet wat er gevraagd wordt op dit niveau. Dat merk je ook al onderling. Ze zijn veel met elkaar bezig op een goede manier. Gretig. Er zit ambitie in. Die ambitie hebben wij als staf ook. Dat voel je ook binnen de hele club. We zullen niet op de zesde plek eindigen, maar ik denk wel dat wij hele leuke en interessante wedstrijden gaan spelen. Met de kwaliteit die we binnen hebben gehaald, hebben we de kans vergroot om wedstrijden te winnen die je normaal gesproken niet wint. Maar uiteindelijk heb je met mensen te maken, je hebt met wat geluk te maken. Nogmaals, ons doel en ambitie is om zo hoog mogelijk te eindigen.”

'HOOP ZO SNEL MOGELIJK WEER IN VOLLE STADIONS TE SPELEN'

Door de maatregelen is het contact met de supporters beperkt gebleven tijdens de voorbereiding. “Wat je wel mist is de aanwezigheid van supporters die langs de lijn staan. Dat zit er nu helaas niet in, omdat er gekozen is om de trainingen volledig besloten te maken. We hebben wel een paar keer openbaar getraind, maar het risico is te groot. We willen elk risico vermijden. Het een-op-een contact, dat is wel iets wat je mist. Helaas is het niet anders.”

Met de spelers is er eveneens over de huidige situatie gesproken. “Het enige wat ik hoop is dat we snel weer in volle stadions kunnen spelen. We hebben het er met de spelers over gehad. Helaas heb je geen invloed op zulke dingen. De voorbereiding op een wedstrijd zal anders zijn. Daar zijn de spelers ook op voorbereid. We zullen het uiteraard missen als we thuis spelen, maar ook zeker uit. We weten dat de supporters onvoorwaardelijk achter ons staan. We zullen er het beste van maken en we gaan niet opgeven. We strijden tot de laatste seconde en dan geloven we in een goed resultaat met elkaar als club.”