Jason Glas: 'Het doel is het halen van de finales'

Sinds oktober 2019 is Jason Glas (18) eSporter bij Fortuna Sittard. Hij representeert samen met Marc Groenland, alias Greenhopper, Fortuna Sittard onder andere in de Nederlandse eDivisie en op online toernooien. In aanloop naar het nieuwe eDivisie seizoen spraken wij met de 18-jarige Jason onder andere over zijn tijd als eSporter bij Fortuna Sittard en blikken we vooruit op het nieuwe seizoen.

Zoals vele eSporters begon ook Glassoe zijn eSports carrière thuis achter zijn Playstation. “Als dat een beetje goed gaat zijn er tegenwoordig ook veel mogelijkheden om jezelf online te laten zien. Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan een online toernooi of competitie. En als je het daar dan een beetje goed doet dan val je automatisch wel op. Bij mij ging het dus ook wel goed. Negen van de tien keer kom je dan in eerste instantie terecht bij een managementbureau die jou als het ware ‘scouten’. Dat is eigenlijk mijn eerste stap in het eSports wereldje geweest.”

Zowel Jason, als zijn teamgenoot bij Fortuna Sittard, Marc, worden begeleid vanuit ECV eSports. Deze organisatie laat gamers zich ontwikkelen tot professionele gamers middels de verantwoord gamen -formule. “De rol vanuit ECV is er eigenlijk om er voor te zorgen dat wij ons niet met randzaken bezig hoeven te houden en ons echt volledig kunnen focussen op het gamen zelf. Zij handelen mogelijke sponsordeals af, regelen het eten voorafgaand aan wedstrijden, noem het maar op.” Via ECV eSports is Jason uiteindelijk bij de Sittardse club terecht gekomen. “Een organisatie zoals ECV eSports heeft vaak de connecties bij de voetbalclubs dus via hen ben ik in contact gekomen met Fortuna Sittard en kwam het uiteindelijk tot een samenwerking.”

Als eSporter heeft Jason vaak een vast weekschema. “Het begin van de week, op maandag, is voor mij vaak een soort van rustdag. In het weekend hebben wij namelijk altijd de Weekend League gespeeld, onze online competitie, dus die dag is eigenlijk vrij rustig. Normaal gesproken hebben we dan op de dinsdag en woensdag de Nederlandse eDivisie. Dus direct na school ging ik gelijk door naar Alphen aan de Rijn, waar de eDivisie door ons gespeeld wordt. En daarna begint eigenlijk al vrij snel weer de volgende Weekend League.” Jason speelt zijn FIFA wedstrijden op de Xbox, al heeft hij er wel eens over nagedacht om te wisselen van console en op de Playstation te spelen. “Zoals vele vaak beginnen met gamen op een Playstation was dat voor mij niet anders. Toch hebben we er in het begin van onze periode bij Fortuna Sittard voor gekozen dat ik op de Xbox ging spelen en Marc op de Playstation. Tuurlijk zou ik ook wel weer op de Playstation spelen maar er kan er natuurlijk maar een zijn op die console. Deze combinatie gaat prima op deze manier.”

Naast het leven als eSporter hoopt Jason binnenkort weer te starten met studie. “Na het behalen van mijn HAVO diploma twee jaar geleden wist ik eigenlijk nog niet echt wat ik wilde qua studie. Toen heb ik er voor gekozen om een tussenjaar te nemen en mij wat meer te focussen op het eSports en mijn eigen Youtube-kanaal. Dat is me eigenlijk wel goed bevallen. Toch besloot ik om toen een opleiding te gaan volgen, want niks is zeker in het eSports wereldje. Helaas bleek de mediaopleiding die ik volgde toch niet helemaal de juiste voor mij te zijn. Daar heb ik mij enkele weken geleden voor uitgeschreven. Volgend jaar hoop ik wel weer te starten met een nieuwe studie. Ik denk iets met journalistiek.”

Over enkele weken gaat het nieuwe eDivisieseizoen weer van start. Voor Jason inmiddels bekend terrein. “Ik heb in het verleden twee wedstrijden voor AZ gespeeld. ECV eSports had toen ook contacten binnen die club en daar viel toen een van de eSporters geblesseerd uit. Ik zat op dat moment wel al bij ECV, maar nog zonder vaste club. Toen hebben zij mij daar tijdelijk ingezet.” Vorig jaar was daardoor voor Jason pas zijn eerste volledige eDivisie seizoen. “Toen was ik ook nog maar zeventien jaar oud en was het voor zowel mij, als voor Marc natuurlijk even wennen. Allebei hadden we op dat moment weinig ervaring, maar uiteindelijk hebben we het nog redelijk goed gedaan met een zesde plaats in de reguliere competitie. Dat betekende dat we door mochten naar de play-offs waar we er uiteindelijk helaas eruit vlogen. Hier merkte je wel dat je nog wat ervaring mist en je nog wat slordig bent in bepaalde zaken. Het was wel mooi om te zien dat we bij ons eerste seizoen al direct als outsiders werden gezien en veel aandacht kregen. Tijdens de Finals in AFAS Live waren we aanwezig. Dat was ook wel bijzonder ondanks dat we er helaas zelf niet speelden. Dat gaf ons wel extra motivatie om hopelijk daar ooit zelf een keer in de finale te staan.”

Jason merkt dat de coronacrisis voor hem als eSporter niet heel veel impact heeft gehad. “Wij gamen natuurlijk veel van achter een beeldscherm en dat kan ook vanuit thuis. Maar wij missen natuurlijk wel het echte studiogevoel. Een wedstrijd in de eDivisie spelen, in een studio met geluid en commentatoren er omheen, dat geeft natuurlijk wel een totaal ander gevoel en spanning. Voor mij gaat de plezierfactor bij het thuisspelen wel een beetje achteruit. Maar we kunnen gelukkig wel gewoon blijven spelen en doorgaan met wat wij doen.”  Voor de jongens zag het afgelopen eDivisie seizoen er door COVID-19 iets anders uit. “De eerste competitiehelft konden we nog wel bij ECV op locatie spelen, gelukkig. Maar voor de rest was het veel vanuit thuis. Hierdoor heb je helaas ook wat minder contact met elkaar, net zoals iedereen daar nu last van heeft.”

Afgelopen eDivisieseizoen eindigde Fortuna Sittard op de achtste plek in de online competitie. Voor komend seizoen hoopt Jason echter een beter prestatie te kunnen neerzetten. “In maart start het nieuwe seizoen weer. Het doel is om dit jaar de echte finales te gaan halen. We beginnen eerst met de competitie waar we twee keer tegen alle Eredivisie clubs spelen. De top vier gaat direct door naar de finale. De nummers vijf tot en met twaalf gaan de play-offs in en spelen één keer tegen elkaar. De winnaars van de play-offs gaan ook weer door naar de finale. In deze finale spelen dan uiteindelijk de overgebleven acht clubs tegen elkaar voor flink wat prijzengeld en verdeling van de punten voor de wereldranglijst. Afgelopen twee jaar ging het telkens in deze play-offs mis, dus hopelijk is drie keer scheepsrecht.”

Voor Jason is het lastig om op voorhand in te schatten wie de grootste kanshebber is. “Bij FIFA gaat alles om de details. Iedereen die in de competitie zit kan in principe van elkaar winnen, dus het is lastig te bepalen wie ik denk dat kampioen zal worden. Ajax heeft natuurlijk vorig jaar gewonnen dus die maken ook dit jaar zeker weer een goede kans.”