Iedereen is welkom en moet zichzelf kunnen zijn

Fortuna Sittard treedt op Paarse Vrijdag aan tegen Heracles Almelo. Op deze dag toont Nederland solidariteit met de LGBT-gemeenschap. Met het initiatief #AllTogetherChallenge nemen de voetbalclubs in samenwerking met de Alliantie Gelijkspelen, Eredivisie, KKD, Vrouwen Eredivisie, VVCS, CBV en FOX Sports deel aan Paarse Vrijdag. Wij maken ons sterk voor de boodschap dat iedereen welkom is, zichzelf moet kunnen zijn en dat niemand uitgesloten mag worden. 

In de afgelopen drie jaar was de #AllTogetherChallenge gekoppeld aan de internationale Coming Out Day (jaarlijks op 11 oktober), met als meest zichtbare uiting dat alle aanvoerders in betaalden amateurvoetbal een regenboogband droegen. Vanwege alle COVID-19 perikelen is dit jaar besloten om de aandacht te verleggen naar Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is al sinds jaren de dag waarop jongeren in Nederland laten zien dat iedereen zichzelf kan zijn en niemand uitgesloten of gepest mag worden om wie die is of op wie die verliefd wordt.

In de wedstrijd tegen Heracles Almelo zal de aanvoerder aantreden met een speciale aanvoerdersband. Dit jaar is dat geen regenboogband, maar een ‘#OneLove’ aanvoerdersband. #OneLove is de reeds gelanceerde campagne voor verbinding en is onderdeel van het gezamenlijke aanvalsplan tegen discriminatie, ‘Ons voetbal is van iedereen’. Tevens zullen alle coaches en (assistent) scheidsrechters dragen, net als afgelopen jaar, een regenboogspeldje. Tot slot zullen in Almelo regenbooghoekvlaggen wapperen.