Hoe gaat het met de Fortunezen buitenshuis?

Niet alle Fortunezen spelen in Sittard. Op dit moment verhuurd Fortuna Sittard meerdere spelers aan clubs in binnen- en buitenland. Uit het oog betekent niet uit het hart. Benieuwd hoe het elders met onze spelers gaat? Aan het begin van de maand delen wij een update over de prestaties van de door Fortuna Sittard verhuurde spelers.

Andre Vidigal (Estoril, Portugal)

In de maand januari kwam André Vidigal tot zes wedstrijden voor het Portugese Estoril. In drie wedstrijden had Vidigal een basisplaats. In de overige drie wedstrijden kwam hij als invaller binnen de lijnen. In januari kwam de 22-jarige Portugees in totaal tot 249 minuten in het shirt van Estoril. De beste wedstrijd speelde Vidigoal in achtste finales van de beker tegen Rio Ave (1-2 winst). De snelle aanvaller was bij beide treffers betrokken: één doelpunt en één assist. Het waren bovendien de enige twee doelpunten waarbij Vidigal direct betrokken was in de maand januari.

Estoril gaat met 38 punten fier aan kop in de Segunda Liga. De ploeg verloor tot op heden slechts één wedstrijd in de reguliere competitie. In de maand januari bleef de ploeg ongeslagen met twee overwinningen en twee gelijke spelen. In de beker werd zowel gewonnen van Rio Ave als Maritimo, beiden uitkomend in de Primeira Liga (het hoogste niveau in Portugal).

DIMITRIOS IOANNIDIS (SPORTFREUNDE LOTTE, DUITSLAND)

Voor Sportfreunde Lotte en Dimitrios Ioannidis stonden er in de maand januari maar twee officiële wedstrijden op het programma. In de gewonnen competitiewedstrijd (0-1) tegen Bonner SC maakte Ioannidis als invaller in de 88minuut zijn eerste speelminuten van 2021. Het was voor de ploeg van de Duitse middenvelder een belangrijke overwinning op een directe concurrent in de strijd om degradatie. De wedstrijd tegen koploper Borussia Dortmund II werd met 4-0 verloren. In deze wedstrijd kwam Ioannidis één helft in actie. Sportfreunde Lotte staat met 17 punten uit 22 wedstrijden op een 19e plaats (van de 21) op de ranglijst. De ploeg staat vijf punten achter de veilige 16e plek. Voor Ioannidis en zijn ploeg komen er dus belangrijke maanden aan waarbij lijfsbehoud veilig gesteld moet gaan worden.

In de eerste seizoenshelft in Duitsland kwam Ioannidis tot 15 wedstrijden in de Regionalliga West. In 13 van deze 15 wedstrijden stond de middenvelder de volledige wedstrijd binnen de lijnen. Tot tweemaal toe werd hij vroegtijdig naar de kant gehaald. Scoren deed de middenvelder nog niet.

Rasmus Karjalainen (Örebro SK, Zweden)

Waar het speelschema van Fortuna Sittard in de maand januari bomvol zat, zo rustig had Rasmus Karjalainen het in Zweden. De Zweedse competitie liep halverwege december op zijn eind, waardoor de aanvaller zich vanaf nu weer langzaam aan kan gaan focussen op het nieuwe seizoen in Zweden. Het nieuwe seizoen start in Zweden op 10 april 2021, waardoor de meeste clubs de komende weken weer voorzichtig gaan starten met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Aangezien de Fin tot de zomer door Fortuna Sittard wordt verhuurt, zal hij zich middels zijn spel bij Örebro SK hopen te verzekeren van een plek in de EK-selectie van Finland.

Sinds zijn tijdelijke vertrek bij Fortuna Sittard kwam Karjalainen tot 13 wedstrijden voor Örebro SK. In zes van deze wedstrijden mocht de Fin aan de aftrap verschijnen. In de overige zeven wedstrijden kwam hij als invaller binnen de lijnen. De aanvaller kwam in deze wedstrijden in totaal tot vijf doelpunten (waarvan één in het bekertoernooi) en één assist. Mede door de goede prestaties van Karjalainen sloot Örebro SK het seizoen af op plek zeven van de Zweedse Allsvenskan.

Bassala Sambou (Randers FC, Denemarken)

Voor Bassala Sambou stond de maand januari in het teken van de voorbereiding op de tweede seizoenshelft in Denemarken, die op dinsdag 2 februari weer van start gaat. Voor de Duitse aanvaller stonden er daarom vier vriendschappelijke wedstrijden op het programma. Drie van de vier wedstrijden leverden een overwinning op en eenmaal eindigde een wedstrijd in een gelijkspel. Sambou kwam hierin eenmaal tot scoren. Randers FC staat op dit moment op een verdienstelijke vierde plek in Denemarken en zal samen met Sambou de strijd aangaan voor een Europees ticket.

 

Sinds het vertrek van Sambou naar Denemarken begin oktober, kwam hij in totaal tot 12 wedstrijden voor Randers FC. De aanvaller moest het voornamelijk doen met invalbeurten. Slechts driemaal stond hij aan de aftrap van de wedstrijd. In competitieverband kwam Sambou tot één treffer in de Deense Superliga. In het bekertoernooi was hij wel al driemaal trefzeker in drie gespeelde wedstrijden, waaronder in zijn debuutwedstrijd voor Randers FC.

Jacky Donkor (FC Eindhoven)

Voor Jacky Donkor is de maand januari teleurstellend verlopen. Met FC Eindhoven werd slechts één punt behaald in vier wedstrijden. Donkor was in drie van de vier wedstrijden basisspeler aan de zijde van FC Eindhoven, maar kon zijn ploeg niet helpen aan een overwinning.

Ondanks de slechte resultaten in de maand januari kan de vleugelaanvaller wel terugkijken op een succesvolle eerste periode bij FC Eindhoven. Donkor vertrok op de slotdag van de transferwindow om vlieguren te gaan maken en dat lukt tot nu toe behoorlijk goed. De Belg kwam, inclusief de wedstrijden in januari, tot 14 wedstrijden voor de ploeg uit Eindhoven. Donkor was in alle wedstrijden zelfs basisspeler. Hij kwam in deze wedstrijden tot twee doelpunten en één assist.

ÖZGÜR AKTAS, RICHIE MUSABA & vERON PARKES (FC Dordrecht)

Nadat Özgür Aktas afgelopen seizoen zijn eerste contract tekende bij Fortuna Sittard werd hij direct verhuurd aan FC Dordrecht. Bij FC Dordrecht is Aktas ook vrijwel direct basisspeler geworden, waardoor hij inmiddels 21 wedstrijden achter zijn naam heeft staan in de Keuken Kampioen Divisie. Van deze wedstrijden stond de verdediger zeventien keer aan de aftrap en maakte hij zestien keer ook de 90 minuten vol. In de maand januari heeft Aktas nog geen minuut gemist bij FC Dordrecht. In de vijf gespeelde wedstrijden in januari werd slechts één punt behaald, thuis tegen FC Volendam.

Evenals Aktas kwam ook Richie Musaba afgelopen zomer over van Vitesse. Ook hij mocht direct vlieguren gaan maken bij FC Dordrecht. Waar Aktas voornamelijk zijn wedstrijden speelt als basisspeler, wisselt Musaba nog regelmatig tussen bank en basis. Zo mocht Musaba zeven keer aan de aftrap verschijnen en moest hij het elf keer doen met een invalbeurt. Het lukte de aanvaller tot nu toe één keer om het net van te tegenstander te vinden. In de met 0-1 gewonnen wedstrijd bij NAC Breda werd hij in de blessuretijd direct de matchwinner. In de maand januari verscheen Musaba nog niet aan de aftrap bij FC Dordrecht. Hij moest het in de vijf gespeelde wedstrijden drie maal doen met een korte invalbeurt.

Veron Parkes werd eveneens door Fortuna Sittard bij FC Dordrecht gestald. Waar Aktas en Musaba kunnen rekenen op behoorlijk veel speelminuten, verloopt de verhuurperiode voor Parkes minder succesvol. De aanvaller stond nog geen enkele keer aan de aftrap bij FC Dordrecht en moest het in totaal doen met 61 speelminuten, verdeeld over zes invalbeurten. Sinds eind november zat Parkes ook niet meer bij de selectie van de hekkensluiter uit de Keuken Kampioen Divisie.

Adnan Ugur (FC Dordrecht) en Djibril Dianessy (MVV Maastricht)

Adnan Ugur en Djibril Dianessy vertrokken tijdens de winterse transferperiode op tijdelijke basis bij Fortuna Sittard. Beide kwamen nog niet in actie voor hun nieuwe werkgever.