Fortuna Vrouwen doet zichzelf tekort bij thuisdebuut

Na het officiële debuut tegen Ajax, stond zondag de eerste thuiswedstrijd op het programma voor Fortuna Vrouwen. De dames van Feyenoord maakten de reis naar Limburg, waar het Fortuna Sittard Stadion diende als strijdtoneel. Onder toeziend oog van ruim duizend supporters deed de ploeg van hoofdtrainer Roger Reijner zichzelf tekort: 0-1. 

Het duel begon moeizaam, waarbij de thuisploeg in de openingsfase vooral tegen zichzelf voetbalden. Feyenoord profiteerde niet van het twijfelachtige begin en kwam niet verder dan een paar speldenprikjes. Na ruim tien minuten verdwenen de zenuwen en nam Fortuna Vrouwen het initiatief over van de Rotterdammers. Het resulteerde onder meer in een grote kans voor Alieke Tuin. De aanvalster, die de bal bij haar eerste poging langs de verkeerde kant van de paal zag gaan.  

Diezelfde Tuin was later in de eerste helft opnieuw dichtbij. Een strakke voorzet van Tessa Wullaert verscheen in de doelmond, waar een Feyenoord-verdedigster op het laatste moment een zeker lijkend doelpunt voorkwam. De ingreep was voldoende om een doelpoging van dichtbij te voorkomen. Met de theepauze in zicht leek Fortuna zich te gaan belonen, nadat Wullaert werd gelanceerd door Amber van Heeswijk. De Belgische leek op weg naar het Feyenoord-doel, werd aan het shirt getrokken, maar de arbitrage floot de aanval af vanwege vermeend buitenspel.

Enkele minuten later lag de bal er aan de andere kant wel in. Chayenne van den Goorbergh ontsnapte aan de Sittardse defensie en kon volledig vrij de bal binnenschieten. Dit deed ze uiteindelijk fraai, door de bal met een volley naar de bovenhoek te sturen. Diede Lemey was kansloos op de inzet van dichtbij: 0-1. Een hard gelag voor Fortuna, dat tot dan toe nauwelijks iets had te dulden van de bezoekers.

Het speelbeeld bleef ook na de rust hetzelfde. Fortuna was de bovenliggende partij en ging nadrukkelijk opzoek naar de gelijkmaker. Wullaert nam meermaals het Rotterdamse doel onder vuur, maar te vaak miste de overtuiging in het schot. Een schot van afstand, onderweg naar de rechterbovenhoek, was de beste kans voor de spits. De goalie van Feyenoord redde bekwaam. Een slotoffensief -met onder meer de ingevallen aanvalsters Charlotte Hulst, Hanna Huizenga en Carolina Wolters- leverde uiteindelijk ook geen gelijkmaker op. 

Opstelling:
Lemey, Van Koot, Knol, Van Diemen, Antonsdottir (83′ Wolters), Van Heeswijk, Foederer, Delacauw, Tuin (62′ Hulst), Wullaert en Teulings (71′ Huizenga).