Fortuna Sittard zorgt voor stunt met uitzege in Enschede

Zaterdagavond heeft Fortuna Sittard voor een stunt gezorgd door de uitwedstrijd tegen het hooggeplaatste FC Twente winnend af te sluiten. Zian Flemming was met twee treffers de gevierde man aan de zijde van de gasten. Een uiterst belangrijke driepunter, omdat ook alle andere ploegen in de gevarenzone één of meerdere punten pakten.

Bij Fortuna Sittard keerde George Cox terug op zijn vertrouwde linksbackpositie, nadat een blessure hem enkele weken aan de kant had gehouden. Tijdens de warming up moest Fortuna een tegenslag incasseren, Mickaël Tirpan haakte ziek af. Andreas Samaris werd in het hart van de verdediging zijn plaatsvervanger, de Griek zou een uitstekende wedstrijd spelen. FC Twente, dat aan een zeer goed seizoen bezig is en vóórafgaande aan de wedstrijd tegen Fortuna Sittard zelfs nog uitzicht had op de derde plaats op de ranglijst, had in eigen huis in de openingsfase verreweg het meeste balbezit. Echt gevaarlijk kon de thuisclub echter niet worden.

Na 25 minuten kwam Fortuna brutaal op voorsprong. Na een aanval over de rechterkant kwam de bal via Tijjani Noslin in het bezit van de mee opgekomen Ivo Pinto. Zijn voorzet werd door enkele Twente verdedigers gemist, waarna Flemming aan de tweede paal beheerst raak schoot: 0-1. De bijna 30.000 toeschouwers in de Grolsch Veste, waaronder enkele honderden Fortuna fans in het uitvak, zagen vervolgens hoe de thuisclub enkele minuten later dicht bij de gelijkmaker was. Een voorzet van de rechterkant van Václav Cerny werd door spits Ricky van Wolfswinkel met een uiterste krachtsinspanning richting Fortuna doel gewerkt. Via de onderkant van de lat kwam de bal weer het veld in.

Acht minuten vóór rust wist de thuisclub toch op gelijke hoogte te komen via dezelfde Van Wolfswinkel. Na een bal vanaf de achterlijn van Dimitris Limnios wist de clubtopscoorder van de ploeg uit Enschede te scoren: 1-1. Vier minuten vóor rust kwam Fortuna Sittard opnieuw op voorsprong. Na een overtreding op Mats Seuntjens mocht Flemming van ruim twintig meter aanleggen voor een vrije trap. Zijn inzet verdween over de muur, keeper Lars Unnerstall had geen reactie in huis: 1-2.

De thuisclub begon furieus aan de tweede helft. Cerny raakte de lat, Limnios schoot van dichtbij hoog over. Fortuna doelman Yanick van Osch had enkele prachtige reddingen in huis, onder meer op inzetten van Van Wolfswinkel en Robin Pröpper. Na twintig minuten werd het overwicht van de thuisclub minder en had deze moeite om nog écht gevaarlijk te worden. De Fortuna verdediging onder leiding van Samaris en Martin Angha stond sterk en gaf weinig meer weg.

In de tegenaanval waren Paul Gladon en Flemming nog dicht bij een derde Sittardse doelpunt. Ook in de acht minuten extra tijd beukte Twente tevergeefs op het doel van Fortuna Sittard. Na bijna honderd minuten voetbal werd de derde uitzege van het seizoen, na eerdere overwinningen in Zwolle en Groningen, een feit. Enig minpunt waren de vele gele kaarten die scheidsrechter Kamphuis uitdeelde. Voor drie Fortuna spelers, Deroy Duarte, Seuntjens en Flemming, betekent het een schorsing, waardoor deze de belangrijke thuiswedstrijd komende woensdag tegen Vitesse aan zich voorbij moeten laten gaan.

Opstelling: Van Osch, Pinto, Angha, Samaris, Cox (75’ Ferati), Noslin (’46 Semedo), Duarte, Flemming, Tekie, Seuntjens, Gladon (75’ Benschop)