Fortuna Sittard wint opnieuw in eigen huis en evenaart clubrecord

Fortuna Sittard heeft zaterdagavond voor de vijfde opeenvolgende keer thuis gewonnen. Hekkensluiter RKC Waalwijk werd na een uiterst spannende wedstrijd met 3-2 verslagen. Vijf thuiszeges in de Eredivisie kwam slechts twee keer eerder voor in de historie van Fortuna, in 1984 en 1999 werd ook een dergelijke fraaie serie gerealiseerd. Vitalie Damashkan scoorde twee keer voor de thuisclub, waarvan één juweeltje. Mark Diemers tekende ook voor een prachtgoal.  

Prachtige doelpunten
Vooral het eerste en het derde doelpunt van Fortuna Sittard waren van ongekende schoonheid. Mark Diemers bracht na dertien minuten de 1-1 op het scorebord. Een hoekschop van de middenvelder kwam via Martin Angha opnieuw voor zijn voeten, Diemers kapte zijn tegenstander uit en krulde de bal in de lange hoek, over de tevergeefs grabbelende handen van RKC doelman Etiënne Vaessen heen. “Mooiere goals gaan we hier vanavond niet te zien krijgen”, oordeelde de verslaggever van Studio Sport in zijn commentaar bij de samenvatting. Na iets minder dan een uur spelen moest hij zijn mening bijstellen. Na fraai voorbereidend werk van Amadou Ciss kopte Vitalie Damashkan met een zweefduik raak: 3-2. “Dit doet me denken aan het doelpunt van Robin van Persie op het WK in Brazilië”, aldus de verslaggever. “Gewoon weergaloos.”

Moeizame eerste helft
In de eerste 45 minuten waren de beste kansen voor de gasten. Het team van coach Fred Grim had in de voorbije weken een aardige reeks neergezet, met zeven punten uit vijf duels. Onder meer de uitwedstrijd tegen FC Utrecht werd met 1-0 gewonnen. Zaterdagavond kwamen de gasten na acht minuten spelen op voorsprong. Na een hoekschop van Clint Leemans kopte Hans Mulder van dichtbij raak: 0-1. Door de genoemde treffer van Mark Diemers bracht Fortuna de stand snel weer in evenwicht. De gasten profiteerden na iets meer dan een half uur spelen van slecht uitverdedigen aan de kant van Fortuna. Clint Leemans krulde de bal met zijn linkervoet prachtig in de lange hoek, doelman Koselev was kansloos: 1-2. In de extra tijd van de eerste helft kwam Fortuna opnieuw op gelijke hoogte. Mark Diemers gaf van de linkerkant een scherpe voorzet, Felix Passlack bracht de bal net voor het passeren van de achterlijn met een uiterste krachtsinspanning terug het veld in. Ciss stuitte in eerste instantie nog op keeper Vaessen, de aanvaller kreeg de bal echter terug en bediende de vrijstaande Vitalie Damashkan. Deze bleef koelbloedig: 2-2.

Boeiend voetbalgevecht
In de tweede helft ontspon zich een levendige wedstrijd waarin Fortuna Sittard de boventoon voerde. Na bijna een uur spelen bracht Damashkan Fortuna voor het eerst op voorsprong. RKC moest risico’s gaan nemen, daardoor kreeg de thuisclub ruimte. Invallers Alex Carbonell en Bassala Sambou waren dicht bij de beslissende vierde treffer. Carbonell mikte echter over en Sambou zag zijn inzet op de paal belanden. In de slotfase moesten de gasten met een man minder verder, Darrel Maatsen liet zich provoceren en moest vanwege natrappen richting Sambou het veld verlaten. Toch waren de Waalwijkers nog tot twee keer toe dicht bij een treffer. Mario Bilate schoot van achttien meter hard in, Alexei Koselev had de nodige moeite met zijn schot. Invaller Anas Tahiri mikte van dichtbij over. Ook in de zes extra minuten wist Fortuna Sittard het doel schoon te houden en dus opnieuw in eigen huis te winnen.

Ultee: ‘Ik vind dat deze groep veel meer complimenten verdient’
Coach Sjors Ultee stak zijn trots na afloop niet onder stoelen of banken. “Ondanks twee klappen toch weer terugkomen. Ik vind dat deze groep veel meer complimenten verdient. Niet voor de schoonheidsprijs, wel voor het feit dat het elke keer laat zien als het er om gaat. Mensen maken zich vooral druk om nederlagen tegen topclubs, maar die jongens verdienen echt meer waardering voor wat ze ook vandaag weer op de mat leggen. Zeker met een groep die echt wel toe is aan de winterstop.”