Fortuna Sittard thuis ten onder tegen FC Utrecht

Fortuna Sittard heeft zaterdagmiddag in eigen huis met 0-1 verloren van FC Utrecht. Invaller Adrián Dalmau scoorde negen minuten voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd. Daarmee kwam de zege terecht bij de ploeg die daar over de volle 90 minuten het meeste recht had.

Al vóór de aftrap werd Sjors Ultee geconfronteerd met een tegenslag. In de warming up haakte George Cox geblesseerd af, Lazaros Rota was zijn vervanger. Rota ging als rechtsback spelen, Mickaël Tirpan verhuisde naar de linkervleugel. Zeker in de openingsfase waren de gasten de duidelijk betere ploeg. De ploeg uit de Domstad kreeg in de eerst twintig minuten een aantal goede kansen om op voorsprong te komen. Bart Ramselaar, die vaak slim de ruimtes tussen de linies zocht en vond, bediende Gyrano Kerk. Fortuna Sittard doelman Yanick van Osch redde bekwaam.

Enkele minuten later moest Van Osch opnieuw handelend optreden, nu na een schot van 20 meter van Hidde ter Avest. In de elfde minuut al kans nummer drie voor de gasten, binnen enkele seconden kwamen zowel Ramselaar als Kerk in scoringspositie. Opnieuw Van Osch en Roel Janssen brachten redding. Binnen het kwartier kreeg ook Mimoun Mahi een grote kans, weer had Van Osch een goede redding in huis. Gaandeweg de eerste helft kreeg Fortuna Sittard iets meer grip op de wedstrijd, zonder dat het zelf echt gevaarlijk kon worden. Dat lukte pas in de voorlaatste speelminuut van de eerste helft, een vrije trap van de zijkant van Tesfaldet Tekie werd door doelman Eric Oelschlägel knap gepareerd. Enkele minuten eerder was een doelpunt van Kerk vanwege buitenspel afgekeurd.

Na rust waren de gevaarlijke momenten voor beide doelen schaars. Fortuna Sittard was iets dreigender, Zian Flemming kwam snel na rust door op de linkerflank. Zijn voorzet bereikte echter de in kansrijke positie staande Lisandre Semedo niet. Een schot van Semedo werd even later door Utrecht aanvoerder Willem Janssen geblokkeerd. Gaandeweg het duel werd steeds duidelijker dat de ploeg die op voorsprong kon komen waarschijnlijk met de volle winst aan de haal zou gaan.

Na 81 minuten waren het de gasten die de score openden. Mahi had aan de linkerzijde een fraaie individuele actie in huis, hij kon niet worden afgestopt door Rota. De voorzet van Mahi belandde voor de voeten van Dalmau, die van dichtbij snoeihard inschoot: 0-1. In de slotfase zette Fortuna Sittard uiteraard aan om alsnog een punt over te houden aan de wedstrijd. Een schot van Tekie verdween net naast de verkeerde kant van de paal, in blessuretijd kwam invaller Samuel Moutoussamy na een hoekschop van Mats Seuntjens centimeters te kort om met zijn hoofd de gelijkmaker te scoren.

 

Opstelling:
Van Osch, Rota (88’ Kastrati), Tirpan, Angha, Janssen, Tekie (86’ Hansson), Flemming, Rienstra (86’ Moutoussamy), Semedo, Polter en Seuntjens.