Fortuna Sittard speelt in spektakelstuk gelijk tegen AZ

In een uiterst spectaculaire wedstrijd heeft Fortuna Sittard met 3-3 gelijkgespeeld tegen AZ. De ploeg van trainer Kevin Hofland werkte in de slotfase een 1-3 achterstand weg. Ver in de blessuretijd bezorgde Zian Flemming met een venijnige uithaal zijn ploeg een verdiend punt.

In de openingsfase lieten de gasten direct zien dat ze over veel voetballend vermogen beschikken. De Alkmaarders kwamen enkele keren dreigend in het strafschopgebied van Fortuna Sittard, doelman Alexei Koselev hoefde echter vooralsnog niet in actie te komen. Na negen minuten spelen was het Fortuna Sittard dat op voorsprong kwam. Met een prachtige uithaal van zo’n 18 meter verschalkte Flemming AZ-doelman Marco Bizot: 1-0. 

Na 23 minuten spelen was de gelijkmaker een feit. Na voorbereidend werk aan de linkerkant kwam Dani de Wit plotseling midden voor het doel aan de bal. Van dichtbij wist hij het net te vinden: 1-1. Snel na de gelijkmaker had AZ nog enkele mogelijkheden op een treffer, de aanvallers van de ploeg uit Alkmaar waren niet zorgvuldig in de afronding. Op slag van rust leek Fortuna Sittard opnieuw op voorsprong te komen. Lisandro Semedo schoot uiterst fraai raak, scheidsrechter Björn Kuipers had echter direct voorafgaande aan de treffer een overtreding gezien van de centrumspits Sebastian Polter op zijn directe tegen. De treffer werd derhalve afgekeurd.

Na zeven minuten spelen in de tweede helft kwam AZ op voorsprong. Na balverlies in de opbouw bij Fortuna Sittard werd een voorzet van Frederik Midtsjo niet goed weggewerkt. AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners profiteerde: 1-2. Fortuna Sittard was bepaald niet aangeslagen, de ploeg nam het initiatief in de wedstrijd over en was diverse keren dicht bij een tweede treffer. Doelman Bizot bracht echter tot twee keer toe redding op een inzet van Flemming. Namens de gasten was Albert Gudmonsson gevaarlijk, zijn poging belandde op de paal. Na bijna 70 minuten spelen kwamen de gasten dan toch aan een derde treffer. Branislav Ninaj gleed op de middenlijn weg, De Wit profiteerde en de weg naar het doel van Koselev was vrij. Na een tik breed op de meegelopen Myron Boadu kon deze de bal in het verlaten doel lopen: 1-3. 

De wedstrijd leek gespeeld, de moraal van de thuisploeg was echter ongebroken. Diverse wissels aan de kant van Fortuna Sittard zorgden bovendien voor nieuwe aanvallende impulsen. Steeds weer werd de bal in het strafschopgebied gebracht, ruim tien minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd bracht invaller Emil Hansson de hoop op een goed resultaat definitief terug aan Sittardse zijde. Na een fel duel tussen Koopmeiners en Bassala Sambou, een andere invaller aan de kant van de thuisclub, kwam de bal voor de voeten van Hansson. Met een bekeken uithaal liet hij keeper Bizot kansloos: 2-3.

De gasten verdedigden de voorsprong met man en macht. En leken in hun opzet te slagen. In de vijfde minuut van de extra tijd bezorgde Flemming met zijn tweede treffer van de avond Fortuna Sittard alsnog een punt. Sambou fungeerde als aangever, Flemming had in het strafschopgebied geen bedenktijd nodig. Hij draaide half om zijn as en haalde hard uit in de korte hoek: 3-3. Een niet meer voor mogelijk gehouden scenario werd daarmee alsnog een feit. 

Opstelling:
Koselev; Rota, Ninaj (78′ Angha), Janssen, Cox (83′ Dianessy); Tekie, Smeets, Seuntjens; Flemming, Polter (77′ Sambou) en Semedo (75′ Hansson)