Fortuna Sittard sluit kalenderjaar af met nederlaag

Fortuna Sittard is er niet in geslaagd te stunten tegen regerend landskampioen Ajax. In de laatste competitiewedstrijd van het kalenderjaar 2021 werd in Amsterdam verloren: 5-0. Na een 2-0 ruststand liep de score in de laatste tien minuten van het duel nog duidelijk op.

In de openingsfase liet Fortuna Sittard zich diverse keren gevaarlijk zien voor het doel van Ajax keeper Remco Pasveer. De twee mans voorhoede, Zian Flemming en Mats Seuntjens, maakten het de verdediging van de Amsterdammers diverse keren moeilijk. George Cox, die vorig seizoen nog twee keer trefzeker was in de ArenA, verraste Pasveer bijna met een scherp indraaiende voorzet vanaf de linkervleugel, de doelman kon ten koste van een hoekschop redding brengen.

Toch opende Ajax na circa een kwartier spelen de score. Een voorzet van Steven Berghuis werd door Dusan Tadic op de achterlijn teruggelegd op Daley Blind. Het schot van de Oranje international werd in eerste instantie nog door Andreas Samaris op de doellijn gekeerd, in de rebound scoorde Blind tóch: 1-0. Zeven later toonde rechtsbuiten Anthony zijn handelsmerk. Vanaf de rechterkant zette hij aan voor een korte solo naar binnen, met zijn linkervoet krulde hij de bal in de rechterhoek: 2-0. Ajax bleef in het vervolg van de eerste helft de bovenliggende partij, het overwicht leverde echter geen doelpunten op.

Ivo Pinto verscheen aan de aftrap van de tweede helft, hij verving Mickaël Tirpan. Ajax domineerde, veel kansen vielen er aanvankelijk niet te noteren. Oud Fortunees Perr Schuurs, hij vormde samen met Jurriën Timber het centrale verdedigingsduo, was met een kopbal nog dicht bij een treffer. Zijn inzet werd echter van de lijn gehaald.

In de slotfase werd door beide coaches nog volop gewisseld. Ajax zette in het laatste gedeelte van de wedstrijd nog een keer aan. Acht minuten vóór tijd scoorde Devyne Rensch het derde doelpunt voor de thuisclub, van dichtbij scoorde hij met een bekeken uithaal. Vlak voor tijd kende scheidsrechter Nagtegaal de thuisclub een strafschop toe, na een lichte overtreding van Roel Janssen op Kenneth Taylor. Vanaf de penaltystip scoorde Sébastian Haller de vierde Amsterdamse treffer. In blessuretijd kwam daar zelfs een vijfde treffer bij voor de huidige landskampioen. Een duidelijke overtreding op Roel Janssen werd niet bestraft, waarna opnieuw Haller in de omschakeling profiteerde: 5-0.

Met de wedstrijd tegen Ajax is er een eind gekomen aan een turbulent 2021. De tweede helft van de competitie start op 16 januari met een thuiswedstrijd tegen AZ. 

Opstelling:
Van Osch, Tirpan (46’ Pinto), Angha (73’ Lonwijk), Samaris, Janssen, Cox, Ferati (86’ Noslin) Duarte, Rienstra (88’ Musaba), Flemming, Seuntjens.