Fortuna Sittard sluit het jaar af met punt in Tilburg

In de uitwedstrijd tegen Willem II heeft Fortuna Sittard een verdiend punt gehaald. Het bleef 0-0 in Tilburg. Een prima resultaat tegen het hooggeplaatste Willem II, dat in de voorbije weken onder meer de uitwedstrijd tegen Ajax winnend afsloot.  

Fortuna Sittard moest het in Tilburg zonder de geschorste Felix Passlack stellen, Martin Angha was door trainer Sjors Ultee rechts achterin geposteerd. Wessel Dammers startte net als in de bekerwedstrijd tegen PEC Zwolle in de basis.

Weinig kansen over en weer
In de eerste helft waren de ploegen goed aan elkaar gewaagd. Fortuna Sittard had vertrouwen geput uit de goede bekerwedstrijd tegen Zwolle en deed zeker niet onder voor de thuisclub. De eerste kans was na tien minuten voor Fortuna. Een voorzet van Amadou Ciss werd door Alex Carbonell van dichtbij ingegleden. Doelman Timon Wellenreuther kon ternauwernood redding brengen. Na een half uur spelen kon pas de eerste echte kans voor de thuisclub genoteerd worden. Na een lange bal van Sebastian Holmén verscheen Vangelis Pavlidis vrij voor doelman Alexei Koselev. De Griekse clubtopscorer van Willem II zag zijn schot gekeerd door de lange doelman. Enkele minuten later was opnieuw Alex Carbonell dicht bij een doelpunt, in kansrijke positie schoot hij echter hoog over.

Willen II neemt initiatief
In de tweede helft nam de thuisclub het initiatief. Verdediger Freek Heerkens zag een mislukte voorzet op de bovenkant van de lat belanden, de snelle Mike Trésor Ndayishimiye kwam vanuit een moeilijke hoek oog in oog te staan met Koselev. Deze redde knap met zijn rechtervoet. Ook Fortuna Sittard was enkele keren dreigend. Een fraai schot van ruim 20 meter van Martin Angha verdween maar net naast het doel van Wellenreuther, ook Vitalie Damashkan was dicht bij een treffer. Hij werd goed aangespeeld door Mark Diemers, de inzet van de spits werd echter gekeerd door Wellenreuther.

Wissels bij Fortuna Sittard
In het laatste gedeelte van de wedstrijd moest Fortuna Sittard enkele keren wisselen. Jorrit Smeets verliet na 67 minuten geblesseerd het veld, de 19-jarige Leandro Fernandes (gehuurd van Juventus) maakte zijn competitiedebuut. Uit voorzorg werd Wessel Dammers na ruim 80 minuten uit het veld gehaald, de centrale verdediger speelde binnen vijf dagen tijd zijn tweede wedstrijd na een jaar absentie. Clint Esser was zijn vervanger. Rasmus Karjalainen kreeg ruim een half uur speeltijd van coach Ultee, de Fin verving Alex Carbonell. Vijf minuten voor het einde van de officiële speeltijd kreeg de Finse international nog een kans om zich tot matchwinnaar te kronen. Na een voorzet van George Cox schoot hij echter over.

Tevredenheid overheerst
Bij Wessel Dammers overheerste na afloop de tevredenheid: “Ik realiseer me dat het voor de neutrale toeschouwer waarschijnlijk geen spectaculaire wedstrijd was. Voor ons is dit echter een prima resultaat, waardoor we met een goed gevoel de winterstop in kunnen gaan.” Een terechte constatering van de aanvoerder van Fortuna Sittard. Na een moeizame start was de ploeg de voorbije maanden goed op dreef. Na zeven opeenvolgende zeges in thuisduels en zaterdagvond dus een punt in de uitwedstrijd bij de nummer vier op de ranglijst, is Fortuna Sittard te vinden op een gedeelde twaalfde plaats in de Eredivisie. Op zaterdag 18 januari wordt de competitie hervat met een thuisduel tegen Vitesse