Fortuna Sittard sluit eerste blok winnend af

Zaterdagmiddag heeft Fortuna Sittard in eigen huis met 2-1 gewonnen van FC Dordrecht, de kersverse samenwerkingspartner uitkomend in de Keuken Kampioen Divisie. De doelpunten aan Sittardse zijde werden gescoord door Bassala Sambou en Branislav Ninaj. De tegentreffer kwam op naam van Nikolas Agrafiotis.

Na de zege op amateurclub Bekkerveld (9-1) dus de tweede overwinning in de voorbereiding. In de openingsfase waren de gasten de meest gevaarlijke ploeg. Een schot van de rand van het strafschopgebied van Nelson Amadin ging maar net over, Kürsad Sürmeli produceerde in kansrijke positie slechts een povere kopbal. Even later dwong opnieuw Amadin Fortuna Sittard-doelman Yanick van Osch tot een redding.

Fortuna beter op dreef
De grootste kans in de openingsfase van de wedstrijd was echter toch voor Fortuna Sittard. Na iets minder dan twintig minuten spelen produceerde Emil Hansson een perfecte voorzet vanaf de rechtervleugel. Sambou mocht van vijf meter geheel vrijstaand met zijn hoofd aanleggen. De spits mikte echter over. Na een half uur was de centrumspits toch trefzeker. André Vidigal ontdeed zich op links van zijn directe tegenstander, zijn lage voorzet werd door Sambou achter doelman Anthony Swolfs gewerkt: 1-0.

Nauwelijks twee minuten later had de thuisclub de mogelijkheid om de score te verdubbelen. Na een fraaie aanval via George Cox en Hansson werd Djibril Dianessy aangespeeld. Van zo’n 14 meter zag de snelle aanvaller zijn schot geblokkeerd worden door een verdediger van FC Dordrecht. Weer een minuut later was Dianessy opnieuw gevaarlijk, zijn schot werd gekeerd door keeper Swolfs.

Fortuna Sittard verhoogt tempo
Martin Angha, Dianessy en Vidigal bleven na de theepauze achter in de kleedkamer. Gregoire Amiot, Rasmus Karjalainen en de Belgische testspeler Thibeau Swinnen waren hun vervangers. In de tweede helft speelde Fortuna Sittard vanaf de aftrap energieker. De gasten hadden duidelijk moeite om het hogere tempo bij te benen. In de eerste minuten was Tesfaldet Tekie tot twee keer dicht bij een treffer. De centrale middenvelder had enkele minuten verder in de wedstrijd in kansrijke positie zijn medespelers voor het uitzoeken. Na een razendsnelle uitbraak kon Tekie zowel Karjalainen als Sambou aanspelen. Karjalainen leek daarbij de meest kansrijke optie, Tekie koos echter voor Sambou, diens inzet werd gekeerd door de Dordrecht goalie.

Nog voor het uur spelen leek de wedstrijd toch definitief in het slot, na een hoekschop van Hansson kopte Ninaj onberispelijk raak: 2-0. Fortuna Sittard leek uit te gaan lopen naar een hogere score, diverse situaties werden echter onnauwkeurig uitgespeeld. Ook de gasten hadden inmiddels diverse keren gewisseld. Basisspeler Niek Baggerman mocht van zijn coach blijven staan, hij testte de kwaliteiten van doelman Van Osch. Met een fraaie redding op een inzet in de korte hoek toonde de keeper zich de sterkste. Na ruim een uur kreeg ook reservekeeper Tom Hendriks speeltijd. In de 70e minuut was Hendriks kansloos op een fraaie uithaal van Nikolas Agrafiotis: 2-1. Verder kwamen de gasten echter niet, alleen invaller Jaron Vicario was nog dicht bij een treffer. Zijn uithaal verdween echter in het zijnet.