FOrtuna Sittard pakt punt in derby

De derby tussen VVV en Fortuna Sittard is zaterdagavond in een doelpuntloos gelijkspel geëindigd. Spannend was de wedstrijd zeker, de ruim 7.100 toeschouwers in stadion de Koel werden echter bepaald niet verwend met goed voetbal.

Veel stijd, weinig genieten

Als de belangen naar het einde van het seizoen toe groter worden, lijdt daar veelal de kwaliteit van het spel onder. De wedstrijd tussen VVV en Fortuna Sittard was daar geen uitzondering op. Weinig kansen en veel (kleine) overtredingen leverden een duel op waarin weliswaar veel strijd werd geleverd, maar weinig te genieten viel voor de supporters.

Balbezit voor Fortuna Sittard

VVV Venlo is na de winterstop bezig aan een goede serie wedstrijden waarin veel punten worden gepakt. Afgelopen weekend nog werd de uitwedstrijd in en tegen FC Groningen winnend afgesloten. De ploeg van oud-Fortuna Sittard trainer Hans de Koning is echter ook de ploeg uit de Eredivisie met het minste balbezit. Ook tegen Fortuna liet VVV grote gedeeltes van de wedstrijd de bal aan de tegenstander. Achteroverleunend met een sterk verdedigend blok en loerend op countermogelijkheden. Fortuna Sittard deed echter weinig met het balbezit en kon slechts enkele echte kansen creëren. Amadou Ciss kwam centimeters te kort om een voorzet van Felix Passlack in het doel te werken, in de blessuretijd van de eerste helft dwong een vrije trap van Jorrit Smeets VVV-doelman Thorsten Kirschbaum tot een redding. De daaropvolgende hoekschop werd door Ciss goed ingekopt, de keeper van VVV stond echter opnieuw goed opgesteld. Fortuna keeper Alexei Koselev hoefde voor rust slechts één keer in actie te komen. Een vrije trap van Thomas Bruns werd door de keeper goed verwerkt.

Ook na rust weinig doelgevaar

De wedstrijd werd er na rust niet attractiever op. VVV speelde iets meer op de aanval, zonder de verdedigende organisatie uit het oog te verliezen. Fortuna miste de creativiteit om de thuisclub echt pijn te doen. Álex Carbonell en Rasmus Karjalainen werden nog in het veld gebracht, maar ook zij konden het tij niet keren. Vlak voor tijd maakte Juventus-huurling Nikolai Frederiksen ook nog zijn debuut in de Eredivisie. In de slotfase kreeg VVV nog twee kansen. Na een dribbel van de rechterkant kwam Johnatan Opoku in kansrijke positie. Zijn inzet werd echter geblokkeerd door Lazaros Rota. Een schot van Jerome Sinclair werd door Koselev uit de rechterbenedenhoek getikt. “Een winnaar zou het duel ook niet verdiend hebben”, moest ook Fortuna Sittard coach Sjors Ultee na afloop toegeven. “Het was een moeizame wedstrijd, maar dat wisten we van tevoren. VVV is een taaie ploeg, we hebben 90 minuten gezocht naar openingen die er bijna niet kwamen.”