FOrtuna Sittard onfortuinlijk onderuit tegen Feyenoord

Na een 0-0 ruststand heeft Fortuna Sittard zaterdagavond op onfortuinlijke wijze met 2-1 verloren van Feyenoord. In de Kuip kwam de thuisclub door een omstreden strafschop op voorsprong, waarna Mark Diemers eveneens vanaf de strafschopstip voor de gelijkmaker zorgde. Feyenoord spits Robert Bozenik besliste het duel twintig minuten voor tijd in Rotterdams voordeel. Hij werkte een schot van Rick Karsdorp met zijn knie in het doel.  

Wijzigingen

De opstelling van Fortuna Sittard kende tegenover het duel tegen Emmen diverse wijzigingen. Grégoire Amiot nam de plaats in van de geschorste Branislav Ninaj, George Cox werd weer op zijn vertrouwde linkerkant geposteerd. Lazaros Rota stond rechts in de verdediging opgesteld. Amadou Ciss startte als enige spits in het basiselftal van Sjors Ultee. 

Evenwichtige eerste helft 

In de eerste 45 minuten gebeurde er weinig voor beide goals. Afstandsschoten van Tekie en Diemers leverden geen echt probleem op voor Feyenoord doelman Justin Bijlow. De thuisclub was pas na een half uur spelen voor het eerst gevaarlijk. Een als schot bedoelde inzet van Steven Berghuis werd door Jens Toornstra van dichtbij van richting veranderd. Fortuna keeper Alexei Koselev redde met een fraaie reflex. Even later kwam Rick Karsdorp in kansrijke positie, het schot van de Rotterdamse verdediger ging echter ver naast. 

Ingrijpen VAR zorgt voor commotie 

Na vijf minuten spelen in de tweede helft kreeg Feyenoord tot verbijstering van alles en iedereen een strafschop toegekend. Lazaros Rota had volgens VAR official Van der Eijk een duw uitgedeeld aan Feyenoorder Robert Bozenik. Sjors Ultee betitelde deze beslissing na afloop als ‘dramatisch’: “Niemand in het stadion reageerde op deze situatie. Ongelofelijk dat de VAR het nodig vond om hier in te grijpen.” Scheidsrechter Nijhuis nam de mening van zijn collega in Zeist over en kende de thuisclub een strafschop toe. Van elf meter maakte Steven Berghuis geen fout: 1-0. Na ruim een uur spelen werd Felix Passlack bij een duel in het strafschopgebied geraakt door keeper Bijlow. Ook nu liet de VAR scheidsrechter Nijhuis de situatie aan de zijlijn beoordelen, de leidsman kende opnieuw een strafschop toe. Mark Diemers was van elf meter koelbloedig: 1-1. 

Fortuna Sittard in sloffase toch nog onderuit 

Na de gelijkmaker nam de thuisclub het initiatief. Verdediger Ie kopte in kansrijke positie over, Bozenik miste tot twee keer toe in kansrijke positie. De derde inzet in de 71e minuut was wél raak, de spits veranderde een schot van Karsdorp met zijn knie van richting: 2-1. Fortuna Sittard weigerde zich neer te leggen bij de nederlaag. Ultee bracht in het laatst kwartier met Damashkan en Sambou nog twee extra aanvallers in de ploeg om een gelijkspel te forceren. De Rotterdamse aanhang was er niet gerust op, gezien de stilte op de thuisvakken in de slotfase van de wedstrijd. Fortuna Sittard kon echter niet meer tot scoren komen, waarmee voor de tweede opeenvolgende keer in een uitwedstrijd een ongelukkige nederlaag werd geïncasseerd.