FORTUNA SITTARD NEEMT PUNT MEE UIT ROTTERDAM

Fortuna Sittard heeft zaterdagavond voor de tweede opeenvolgende keer een punt gepakt in een uitwedstrijd. Na het gelijkspel vlak voor de winterstop tegen Willem II, werd zaterdagavond ook tegen Sparta Rotterdam gelijkgespeeld: 1-1. Vitalie Damashkan was de doelpuntenmaker aan Sittardse zijde.

Na de openingstreffer van Damashkan had Fortuna Sittard lange tijd uitzicht op de volle winst. Een doelpunt van Jurgen Mattheij uit een hoekschop zorgde echter na ruim 70 minuten voor de gelijkmaker. Een terecht gelijkspel zullen de neutrale toeschouwers geoordeeld hebben.

Spannende openingsfase
In de eerste drie minuten vielen er al direct twee grote kansen te noteren. Na een vrije trap van Mark Diemers kwam de mee naar voren gekomen Branislav Ninaj in kansrijke positie. Zijn inzet verdween echter naast het doel. De grootste kans was voor de thuisclub. Na een snelle tegenaanval haalde Patrick Joosten verwoestend uit. Zijn schot spatte uiteen op de lat boven Alexei Koselev.

Fortuna Sittard op voorsprong
Na 20 minuten spelen kwam Fortuna op voorsprong. Mark Diemers onderbrak met goed storend werk een Rotterdamse aanvalsopzet, de bal kwam voor de voeten van Vitalie Damashkan. De Moldavische spits stond plotseling oog in oog met de keeper van Sparta, deze speelde hij handig uit en schoof de bal bijna vanaf de achterlijn in het verlaten doel: 0-1. Nauwelijks een minuut later voorkwam doelman Alexei Koselev een snelle gelijkmaker. Hij redde fraai op een inzet van Mohamed Rayhi. Op slag van rust was Fortuna dicht bij een tweede treffer, op aangeven van Tekie verscheen Felix Passlack in kansrijke positie. Hij mikte echter naast.

Sparta de bovenliggende partij
Na rust kwam de thuisclub opzetten, de verdediging van Fortuna Sittard stond over het algemeen goed geposteerd. Vanuit het veldspel kregen de Kasteelbewoners weinig kansen. Uit stilstaande situaties, met name hoekschoppen, ontstonden wél diverse keren gevaarlijke situaties. Steeds was Jurgen Mattheij met zijn hoofd gevaarlijk. Nadat Koselev in eerste instantie nog goed had gered, verdween een tweede inzet van het hoofd van de Sparta verdediger net naast het doel. Na 73 minuten was het bij de derde poging wél raak. De bal maakte na de kopbal van Mattheij een stuit voor de graaiende handen van Kosolev en verdween in het Fortuna doel: 1-1. In de laatste twintig minuten, er werden door scheidsrechter Higler vijf minuten extra tijd aan de wedstijd toegevoegd, gebeurde er weinig meer voor beide doelen.

“Weer een stapje in de goede richting”
Coach Sjors Ultee had na afloop vrede met het behaalde punt. “Achteraf vind ik dit de meest logische uitslag. Als we drie punten hadden gepakt dan was dat misschien niet helemaal verdiend geweest. We krijgen heel veel corners tegen, dan valt er een keertje eentje goed voor Sparta. Het positieve dat ik meeneem vanuit deze wedstrijd is dat we met dit punt weer een stapje zetten in de richting van de beoogde 34 of 35 punten.”