Fortuna Sittard lijdt geflatteerde nederlaag in Amsterdam

Zaterdagavond heeft een goed spelend Fortuna Sittard een geflatteerde nederlaag geleden tegen Ajax: 5-2. Een uitslag die duidelijk te hoog uitviel, mede omdat de thuisclub maar liefst drie keer vanaf de strafschopstip mocht aanleggen. George Cox scoorde de twee treffers aan Sittardse zijde.

De technische staf van Fortuna Sittard had verrassend voor een 5-3-2 systeem gekozen. Twee spelers maakten hun competitiedebuut. Yanick van Osch fungeerde net als afgelopen woensdag in het bekerduel tegen Roda JC als doelman, Jaroslaw Jach vormde samen met Martin Angha en de van een voetblessure herstelde Ben Rienstra het verdedigende centrum.

Veel voetbalkenners verwachten een flitsend Ajax, zeker na de monsterscore tegen provinciegenoot VVV-Venlo in de voorbije week. Het liep echter anders. Na zeven minuten spelen kwam Fortuna Sittard op voorsprong. Zian Flemming zette van eigen helft aan voor een lange rush, ontdeed zich van drie Ajacieden en bezorgde de bal bij de mee naar voren gekomen linksback Cox. Als een volleerd aanvaller liet Cox doelman Onana met een uithaal in de lange hoek kansloos: 0-1. 

De thuisclub had daarna veelvuldig balbezit, de defensie van Fortuna Sittard stond echter goed. Via de counter was Fortuna Sittard diverse malen gevaarlijk. Mats Seuntjens en Sebastian Polter stelden Onana na snelle uitbraken op de proef. De eerste échte kans voor Ajax was er pas na dertig minuten spelen, Jurgen Ekkelenkamp schoot na een aanval door het midden naast.

Twee minuten later was de gelijkmaker toch een feit. Scheidsrechter Siemen Mulder zag in een duel tussen Bren Rienstra en spits Lassina Traoré een overtreding en wees naar de stip. Davy Klaassen mikte de bal vanaf elf meter in eerste instantie op de paal, omdat doelman Van Osch de terugkomende bal nog had aangeraakt werd de treffer die Klaassen in de rebound scoorde goedgekeurd: 1-1. Op slag van rust kwam de thuisclub aan de leiding. Een voorzet van de rechterkant van David Neres werd door Traoré op de lat gekopt, waarna Klaassen in de rebound met zijn hoofd doeltreffend afrondde: 2-1.

Direct na rust was Fortuna Sittard dicht bij de gelijkmaker. Na een prachtige bal van Seuntjens kwam Flemming oog in oog met Onana. De keeper kon voorkomen dat Flemming kon uithalen. Ook Ajax was enkele keren gevaarlijk, Van Osch greep goed in ten opzichte van Traoré en Martin Angha had een prima verdedigende actie in thuis bij een gevaarlijke actie van invaller Quincy Promes. 

Zo’n 15 minuten voor tijd was Angha dicht bij de gelijkmaker. Een vrijetrap van Jorrit Smeets belandde op het hoofd van de Zwitserse verdediger, de bal ging echter net naast. In de tegenaanval was het aan de andere kant wél raak, Brian Brobbey reageerde het snelste na een schot van Neres op de paal: 3-1. 

Fortuna Sittard gaf zich zeker niet gewonnen. Polter (met zijn hoofd) en Flemming, met een hard schot, mikten op Onana. In de slotfase kreeg Ajax nog twee strafschoppen toegekend, na uiterst ongelukkige situaties waarbij eerst Angha en vervolgens Lazaros Rota de bal met de hand beroerden. Dusan Tadic en Promes bleven koelbloedig: 4-1 en 5-1. In de slotseconden van de wedstrijd was het laatste wapenfeit van de avond voor Fortuna Sittard. De bal kwam voor de voeten van George Cox, van ruim twintig meter liet hij de Ajax-doelman voor de tweede keer kansloos: 5-2. 

Opstelling:
van Osch; Rota, Angha, Rienstra (58′ Moutoussamy), Jach, Cox; Tekie, Smeets, Seuntjens (72′ Hansson); Flemming en Polter (79′ Semedo)