FORTUNA SITTARD KENT VALSE START TEGEN VITESSE

Na vijf opeenvolgende overwinningen in thuiswedstrijden in de competitie is Fortuna Sittard zaterdagavond tegen een nederlaag opgelopen. Vitesse was met 3-1 te sterk. Het doelpunt aan de kant van de thuisclub werd gescoord door Amadou Ciss.

Feyenoord, VVV Venlo, ADO Den Haag, FC Groningen en vlak voor de winterstop RKC Waalwijk. Al deze clubs werden met een nederlaag naar huis gestuurd. Tel daar de twee zeges in het bekertoernooi bij op en het is begrijpelijk dat Vitesse coach Sturing zijn ploeg had gewaarschuwd: “We wisten dat ons een moeilijke avond te wachten stond. Natuurlijk ben ik blij met de drie punten, zeker in de beginfase van de wedstrijd hadden we het erg moeilijk.”


Fortuna Sittard vergeet te scoren
Vanaf het eerste fluitsignaal was Fortuna Sittard de bovenliggende partij. Leandro Fernandes, gehuurd van Juventus, maakte zijn debuut in de basis. Mark Diemers was met twee afstandsschoten dicht bij de openingstreffer, maar de grootste kans was voor Felix Passlack. Op aangeven van opnieuw Diemers verscheen de Duitse middenvelder vrij voor Vitesse-doelman Remko Pasveer. Zijn inzet was echter te onnauwkeurig om de geroutineerde keeper van de Arnhemmers te verrassen.


Vitesse op voorsprong
Gaandeweg de eerste helft kwamen de gasten beter in hun spel. De eerste bal op het Sittardse doel betekende ook direct de 0-1. Fortuna Sittard doelman Alexei Koselev verkeek zich op een vrije trap van grote afstand van Oussama Tannane. Zes minuten voor rust verdubbelde Vitesse de voorsprong. Na een aanval over diverse schijven rondde goalgetter Tim Matavz af: 0-2. Coach Sjors Ultee na afloop: “Vitesse is natuurlijk één van de betere ploegen in Nederland. Toch vind ik dat we het onszelf kwalijk mogen nemen dat we zeker in het laatste gedeelte van de eerste helft te veel ruimtes weggaven. Dan lijkt het alsof je niet fel genoeg bent in de duels, maar dat komt omdat we overal net te laat waren.”


Nog meer aanvallende intenties
Na vijf minuten in de tweede helft werd verdediger Martin Angha gewisseld, Bassala Sambou nam zijn plaats in. Fortuna Sittard probeerde de druk op te voeren, de verdediging van de gasten gaf echter geen krimp. Na ruim een uur spelen profiteerde Vitesse van de ruimte die Fortuna Sittard moest weggeven. Tim Matavz bracht met zijn tweede doelpunt van de avond de 0-3 stand op het scorebord. De thuisclub weigerde echter te capituleren en achttien minuten voor tijd scoorde Amadou Ciss met zijn hoofd: 1-3. Aangever was Felix Passlack. De supporters gingen er nog een keer flink achter staan. Drie minuten later was de spanning in de wedstrijd bijna terug. Opnieuw was Passlack de aangever, bij de eerste paal mikte de anders zo trefzekere Vitalie Damashkan echter over. “Als die inzet een doelpunt had opgeleverd, had ik het nog wel eens willen zien”, verzuchtte een Fortuna-supporter. Dat gebeurde dus niet, waarna langzaam het geloof bij de Fortuna-spelers verdween. De zege van Vitesse kwam niet meer in gevaar.