Fortuna Sittard kansloos tegen PSV

Zaterdagavond heeft Fortuna Sittard met duidelijke cijfers, 5-0, verloren van PSV. In Eindhoven was de thuisclub vanaf de aftrap de bovenliggende partij. Het enige positieve aan deze avond voor Fortuna Sittard was de rentree van Wessel Dammers. Een kwartier voor tijd maakte de centrale verdediger na bijna een jaar blessureleed zijn opwachting in het veld.  

Thuisclub onder druk
Na een serie wedstrijden met veel puntverlies was de wedstrijd tegen Fortuna Sittard er een die door PSV gewonnen moest worden. De supporters van de thuisclub gingen massaal achter hun ploeg staan. Na vijf minuten leek de ploeg van coach Mark van Bommel al op voorsprong te komen. Na een combinatie door het centrum scoorde Ritsu Doan beheerst het eerste doelpunt van de avond. De assistent had echter buitenspel geconstateerd, de VAR bevestigde diens waarneming.

Wedstrijd al voor rust beslist
Nauwelijks twee minuten na het afgekeurde doelpunt scoorde Doan opnieuw, dit keer met zijn hoofd op aangeven van Steven Bergwijn. Nu viel op het doelpunt niets aan te merken: 1-0. Na 26 minuten verdubbelde PSV de voorsprong, een voorzet van Michal Sadilek werd door Donyell Malen binnengekopt: 2-0. Na iets meer dan een uur spelen kwam Fortuna Sittard voor het eerst gevaarlijk in de buurt van PSV doelman Lars Unnerstall. Vitalie Damascan kreeg een forse zet in zijn rug van PSV verdediger Nick Viergever, scheidsrechter Lindhout weigerde de bal op de stip te leggen. Drie minuten voor rust bestrafte de leidsman aan de andere kant een overtreding van Martin Angha op Steven Bergwijn wél met een strafschop. Bergwijn benutte dit buitenkansje koelbloedig: 3-0.

Fortuna Sittard wisselt in de rust
Coach Sjors Ultee voerde in de rust twee wissels door, Bassala Sambou en Alex Carbonell vervingen Clint Essers (hij had al een gele kaart achter zijn naam staan) en Felix Passlack. Snel na rust kreeg de thuisclub opnieuw een strafschop toegekend. International Donyell Malen werd aangetikt in het penaltygebied van Fortuna Sittard, in eerste instantie ontving Branislav Ninaj daarvoor een gele kaart. Na afstemming met de VAR ging het geel naar Martin Angha. De penalty bleef staan, deze werd door Mohammed Ihattaren benut. In de slotfase verhoogde PSV de score nog naar 5-0, Cody Gakpo kon van dichtbij niet meer missen na een fraaie individuele actie van Malen.

Wessel Dammers is weer van de partij
Een kwartier voor tijd kreeg Ibrahim Affelay een staande ovatie. De ex-international werd speelminuten gegund door Mark van Bommel, de supporters van de thuisclub zorgden voor een warm onthaal. Een paar minuten daarvoor kwam aan de zijde van Fortuna Sittard Wessel Dammers in het veld. De centrale verdediger was door een blessure bijna een jaar uit de roulatie, hij verving Grégoire Amiot. Dammers trainde al enige tijd mee en kreeg nu dus zijn eerste speelminuten in de Eredivisie. Zijn optreden gaf de supporters van Fortuna Sittard toch nog een positief gevoel na een verder erg moeizame avond.