Fortuna Sittard in eigen huis onderuit tegen sc Heerenveen

Fortuna Sittard heeft zaterdagavond met 3-1 verloren van sc Heerenveen. Vooral de eerste helft waren de Friezen de bovenliggende partij. Na rust veranderde het spelbeeld, maar de opgelopen schade kon niet meer gerepareerd worden.

In de tweede minuut van de wedstrijd was er een mooi eerbetoon aan Fernando Ricksen. De oud-Fortunees werd met een langdurig applaus op de tribunes en vuurwerk buiten het stadion herdacht. Ricksen veroor vrijdag precies één jaar geleden zijn langdurige strijd tegen de slopende spierziekte ALS. De fans van Fortuna Sittard lieten merken dat ze hem nog altijd in hun hart hebben gesloten.

De wedstrijd tussen Fortuna Sittard en sc Heerenveen kwam langzaam op gang. De eerste goed lopende aanval aan de kant van de gasten leverde direct een treffer op. Een bal op maat van achteruit werd door Mitchell van Bergen op de linkerflank opgepikt. Van Bergen bediende centrumspits Henk Veerman, die op zijn beurt de teruglegde op Oliver Batista Meier. Met een geplaatst schot liet de Duitser doelman Alexei Koselev kansloos: 0-1.

Fortuna Sittard werd na de tegentreffer dreigender, onder meer Mats Seuntjens was gevaarlijk na een hoekschop van Emil Hansson. Na een klein half uur spelen was het echter sc Heerenveen dat de score verdubbelde. Roel Janssen beging een overtreding op Batista Meier, de toegekende strafschop werd door Joey Veerman benut: 0-2. Nauwelijks vijf minuten later was de derde treffer van de gasten een feit. Henk Veerman ontdeed zich op fraaie wijze van directe tegenstander Branislav Ninaj en schoot de bal in het dak van het doel: 0-3. Drie schoten op doel, drie doelpunten.

Fortuna Sittard-trainer Kevin Hofland paste in de rust een dubbele wissel toe. Ben Rienstra en Hansson bleven achter in de kleedkamer, Tesfaldet Tekie en Lisandro Semedo waren de vervangers. De thuisclub speelde veel energieker dan voor de pauze en had al snel in de tweede helft de aansluitingstreffer kunnen realiseren. Op aangegeven van Tekie werd Sebastian Polter bereikt, hij bediende Seuntjens. Diens schot belandde echter in de handen van sc Heerenveen-doelman Erwin Mulder. De goalie moest even later redding brengen op een kopbal van Semedo, na een corner van Jorrit Smeets. Het meer dan verdiende doelpunt aan Sittardse zijde kwam er na 72 minuten spelen dan toch. Een voorzet van Semedo werd door Polter met het hoofd afgerond: 1-3. In het restant ging de ploeg op zoek naar meer. In de tegenaanval kreeg sc Heerenveen meer ruimte, doelman Koselev redde bekwaam op schoten van Van Bergen en Henk Veerman. Er kwam echter geen veranderingen in de stand.

Opstelling:
Koselev; Rota, Ninaj, Janssen, Cox; Rienstra (46′ Tekie), Smeets, Seuntjens; Flemming, Polter en Hansson (’46 Semedo)