Fortuna sittard geeft zege in slotfase uit handen

Geruime tijd leek Fortuna Sittard vrijdagavond op weg naar de zevende thuisoverwinning van het seizoen. Vlak voor tijd zorgde een terecht toegekende strafschop er echter voor dat PEC Zwolle alsnog langszij kwam: 1-1.

Zwolle coach John Stegeman was na afloop eerlijk in zijn commentaar: “Na rust zijn we door Fortuna Sittard overklast. Na een goede eerste helft van onze kant, kwamen we er in de tweede 45 minuten niet meer aan te pas. We mogen enorm blij zijn met dit punt.” De reactie van Fortuna Sittard coach Sjors Ultee had uiteraard een totaal andere strekking: “Dit is echt zuur puntverlies voor ons. Een opeenstapeling van fouten leidt tot de gelijkmaker. Totaal onnodig.”

Zwolle voor rust bovenliggende partij

De opstelling van Fortuna Sittard kende enkele verrassingen. Voor Juventus-huurling Nikolai Frederiksen was voor het eerst een plaats ingeruimd in de opstelling, hij startte rechts voorin. Rasmus Karjalainen begon als centrumspits, Amadou Ciss completeerde de driemans voorhoede. Het lukte Fortuna Sittard niet om druk te zetten op de verdediging en het middenveld van de gasten. Gevolg was dat PEC Zwolle de bovenliggende partij was. Vito van Crooij schoot in kansrijke positie over, een vrije trap van Dean Huiberts van grote afstand werd door Fortuna doelman Alexei Koselev met de nodige moeite gepareerd. Kenneth Paal schoot net naast en Mike van Duinen werd in kansrijke positie gestuit door opnieuw Koselev. Aanvallend kon Fortuna Sittard daar weinig tot niets tegenover stellen.

Na rust ander spelbeeld

In de tweede helft speelde Fortuna Sittard compacter en feller. Frederiksen moest plaats maken voor Tekie. De middenvelder drukte direct zijn stempel op het spel. Vanaf de eerste minuut was de thuisclub de bovenliggende partij, de ruim 10.000 supporters moesten echter lange tijd wachten op echte kansen. Na 67 minuten had Lazaros Rota bijna succes, het schot van de linksback ging echter net over. Vier minuten later kwam Fortuna Sittard toch op een verdiende voorsprong. Een schot van Mark Diemers van de rand van het strafschopgebied werd door Zwolle doelman Michael Zetterer niet goed verwerkt. De mee naar voren gekomen George Cox bracht met een hard schot van dichtbij de Fortuna fans in extase: 1-0. Zwolle kon niet meer de veerkracht opbrengen om een offensief te ontwikkelen.

Ontgoocheling

Fortuna Sittard leek de zege relatief gemakkelijk over de streep te kunnen trekken. Twee minuten voor tijd ging er echter van alles mis, waardoor de gelijkmaker uiteindelijk toch nog viel. De goed spelende Branislav Ninaj raakte de bal totaal verkeerd en gaf onnodig een hoekschop weg. Deze belandde op het hoofd van Thomas Lam. Alexei Koselev redde prachtig op de bal die vanuit een scrimmagesituatie plotseling op hem afkwam, waarna de bal kon worden weggewerkt. Scheidsrechter Van den Kerkhof werd door de VAR uit Zeist echter naar de zijlijn gedirigeerd. De leidsman kon niet anders dan constateren dat Tekie zijn tegenspeler Pelle Clement duidelijk had vastgehouden. De toegekende penalty werd door invaller Lennart Thy feilloos binnengeschoten: 1-1. Daardoor kreeg de wedstrijd geen winnaar, maar waren de gasten met de gelijkmaker wél de morele winnaar van de avond.