Fortuna Sittard doet zichzelf tekort op bezoek bij PSV

Fortuna Sittard heeft in Eindhoven met 2-0 verloren van PSV. De doelpunten aan Eindhovense zijde werden gescoord door Donyell Malen en Noni Madueke. Zeker in de eerste helft had Fortuna Sittard een groot aantal kansen om ook zelf tot scoren te komen. Vooral Lisandro Semedo was een plaaggeest voor de verdediging van PSV.

PSV kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. De in de Eredivisie debuterende spits Eran Zahavi liet zich terugzakken en bediende Malen op maat. De international van Nederland omspeelde doelman Alexei Koselev en zorgde in de vijfde minuut voor de voorsprong van de thuisclub: 1-0. In de tegenaanval had Fortuna Sittard al direct de gelijkmaker kunnen scoren. Na een voorzet van George Cox kwam Sebastian Polter in balbezit. De spits haalde hard uit, via de handen van PSV-keeper Yvon Mvogo kwam de bal voor de voeten van Semedo. Van dichtbij schoot de buitenspeler van Fortuna Sittard over. In het openingskwartier zag de thuisclub twee doelpunten afgekeurd vanwege buitenspel.

Na twintig minuten nam Fortuna Sittard het initiatief over. In de 23e minuut bediende Lazaros Rota met een fraaie steekpass Semedo, deze kwam ook in oog te staan met doelman Mvogo. De keeper bracht redding op de inzet van Semedo. Zestig seconden later was de rechtsbuiten opnieuw gevaarlijk, zijn inzet belandde op de lat. Acht minuten vóór rust was Semedo opnieuw betrokken bij een gevaarlijke actie. Hij maakte zich uiterst fraai vrij op eigen helft en bediende Polter. Deze ging alleen op Mvogo af, ook dit keer had de keeper een prima save in huis. PSV zag in het tweede gedeelte van de eerste helft nog twee doelpunten van Malen afgekeurd worden, opnieuw omdat buitenspel was geconstateerd.

Na rust waren de kansen voor beide ploegen duidelijk schaarser. Fortuna Sittard was veelal de ploeg in balbezit, PSV bediende zich in eigen huis meestal van de counter. Na ruim 55 minuten was opnieuw Semedo gevaarlijk. De snelle aanvaller was zijn directe tegenstander Olivier Boscagli te snel af en werd in het strafschopgebied vastgehouden. Jeroen Manschot, scheidsrechter van dienst, zag in de actie echter geen strafschop, ook de VAR greep niet in. Na iets minder dan een uur spelen belandde een prachtige vrijetrap van Zian Flemming van ruim 35 meter op het dak van het PSV-doel. 

In de slotfase wisselde Fortuna Sittard in aanvallend opzicht en probeerde men nog meer druk te zetten op de PSV-verdediging. Onder meer Bassala Sambou en Emil Hansson werden in het veld gebracht door trainer Kevin Hofland. Achterin moest Fortuna Sittard natuurlijk de nodige ruimte prijsgeven. Vijf minuten voor tijd viel de definitieve beslissing in het voordeel van PSV. Rota verloor op de middenlijn en duel van Madueke. Vrij voor keeper Koselev scoorde de invaller de tweede treffer voor de thuisclub: 2-0. Fortuna Sittard bleef achter met het gevoel dat er zeker meer in had gezeten tegen de topclub uit Eindhoven. 

Opstelling:
Koselev; Rota (88′ Ninaj), Angha, Janssen, Cox (88′ Dianessy), Tekie, Smeets (74′ Sambou), Seuntjens; Flemming, Polter en Semedo (71′ Hanssson)