Fortuna Sittard bekert verder na overtuigende zege op PEC Zwolle

Met een 3-0 zege op PEC Zwolle heeft Fortuna Sittard dinsdagavond de achtste finales van het bekertoernooi bereikt. Na een ijzersterke eerste helft leidde Fortuna al met 2-0. De doelpunten werden gemaakt door Bassala Sambou en Rasmus Karjalainen. Een eigen doelpunt van Zwolle verdediger Darryl Lachman zorgde in de tweede helft voor de derde treffer. 

Coach Sjors Ultee voerde ten opzichte van de afgelopen wedstrijd vier wijzigingen door in de basisopstelling. Er waren basisplaatsen ingeruimd voor de aanvallers Rasmus Karjalainen en Bassala Sambou, doelman Azbe Jug en centrale verdediger Wessel Dammers. De laatste startte daarmee voor het eerst sinds bijna een jaar in de basis.

Aanvallende daadkracht
Fortuna Sittard speelde een voortreffelijke eerste helft. De 2-0 voorsprong bij de rust was meer dan verdiend. Vanaf de eerste minuut nam de thuisclub het initiatief, PEC Zwolle had geen antwoord op de aanvallende stootkracht van Fortuna. In de openingsfase was Rasmus Karjalainen diverse keren gevaarlijk, verdediger Kenneth Paal testte zijn doelman Michael Zetterer ook nog even met een harde inzet. Het doelpunt van Fortuna Sittard kon niet uitblijven en na ruim een kwartier was het dan ook raak. Het mag gezegd, een prachtig doelpunt over veel schijven. Mark Diemers kaatste op Jorrit Smeets, die gaf vanaf eigen helft een prachtige lange bal. Amadou Ciss stapte slim over de bal heen en creëerde de ruimte voor Bassala Sambou. De spits mocht vrij op Zetterer af en bleef koelbloedig: 1-0.

Fortuna dendert door
Ook na de openingstreffer was er maar één ploeg die het spel maakte. Zwolle kwam er totaal niet aan te pas. Na een half uur spelen konden er al negen Sittardse doelpogingen worden genoteerd, voor Zwolle bleef de teller steken op één. Zwolle-coach John Stegeman wisselde al voor de rust, hij haalde Rick Dekker naar de kant. Vier minuten voor rust verdubbelde Fortuna Sittard haar voorsprong. Mark Diemers bediende Rasmus Karjalainen. De spits ontdeed zich fraai van zijn directe tegenstander en bleek de sterkste in de één-tegen-één situatie met goalie Zetterer: 2-0. Stegeman na afloop: “We werden overklast door Fortuna Sittard, dat veel gretiger was. We zijn voor rust nauwelijks over de middenlijn geweest.”

Verdedigend sterk na rust
De gasten wilden in de tweede helft snel de aansluitingstreffer scoren. Reza Ghoochannejhad verscheen aan de aftrap bij het begin van de tweede helft om de aanvallende ambities kracht bij te zetten. De gasten hadden vaak de bal, maar de verdediging van Fortuna Sittard gaf weinig weg. Na zeventig minuten werd Wessel Dammers gewisseld, onder luid applaus verliet hij het veld. Dammers: “Dit was een lekkere wedstrijd om terug te komen als basisspeler. En dan ook nog direct de nul houden, een fijn gevoel.” Twintig minuten voor tijd scoorde Fortuna Sittard haar derde treffer van de avond. Een voorzet van de linkerkant van Mark Diemers werd door Zwolle verdediger Darryl Lachman onhoudbaar voor zijn eigen doelman tegen de touwen gewerkt: 3-0. De wedstrijd was daarmee beslist, in de slotfase waren Sambou en Ciss nog dicht bij een treffer.

De loting voor de achtste finales wordt komende zaterdag om 22.00u verricht.