Fortuna leidt nederlaag op bezoek bij runner-up AZ

22 januari 2023
Home / Nieuws / Fortuna leidt nederlaag op bezoek bij runner-up AZ
2023 AZ Fortuna Vita

Fortuna is er niet in geslaagd om na het gelijkspel van vorige week tegen PSV opnieuw voor een stunt te zorgen, in Alkmaar werd van het hooggeplaatste AZ met 3-1 verloren. Het enige doelpunt aan Sittardse zijde kwam op naam van Burak Yilmaz. AZ klimt door de overwinning naar de tweede plaats op de ranglijst, pal achter koploper Feyenoord.

Bij Fortuna stond Arianit Ferati voor het eerst na zijn blessure weer aan de aftrap, ook Tijjani Noslin kreeg een basisplaats van hoofdtrainer Julio Velázquez. Fortuna probeerde de thuisclub direct onder druk te zetten, AZ slaagde er echter in om voetballend de juiste oplossingen te vinden. In de vierde minuut kwam de thuisclub al op voorsprong. Jens Odgaard gaf vanaf de rechterkant een voorzet op maat richting Dani de Wit, deze was weggelopen uit de rug van de Fortuna verdediging. Van dichtbij kopte De Wit raak: 1-0.

Zeven minuten later was de gelijkmaker echter al een feit. Na een voorzet van Iñigo Córdoba werd Remy Vita in het strafschopgebied overduidelijk vastgepakt door AZ-verdediger Zinho Vanheusden. Burak bleef vanaf de penaltystip opnieuw koelbloedig en scoorde zijn zesde treffer van het seizoen: 1-1. Voor de Turkse spits betekende het meteen een bijzondere, dubbele mijlpaalzijn: het was zijn 500e competitiewedstrijd en treffer nummer 250!

Na 24 minuten kwam Fortuna Sittard op uiterst onfortuinlijke wijze opnieuw op achterstand. Weer stond Odgaard aan de basis van de treffer, zijn voorzet belandde via het lichaam van Fortuna verdediger Ximo Navarro in het doel: 2-1. De thuisclub bleef domineren, toch was Fortuna zeven minuten voor rust dicht bij een nieuwe gelijkmaker. Een voorzet van Córdoba werd door Vanheusden van richting veranderd, AZ-doelman Mathew Ryan kon ternauwernood een tweede tegentreffer voorkomen.

Na rust was AZ de dominerende ploeg, na 56 minuten spelen noteerde de thuisclub de derde treffer. Het doelpunt werd gescoord door Vangelis Pavlidis, hij schoot op fraaie wijze raak na een voorzet van Yukinari Sugawara: 3-1. Na iets meer dan een uur spelen reageerde Fortuna met een viervoudige wissel, Paul Gladon, George Cox, Umaro Embaló en Oguzhan Özyakup maakten hun opwachting. De thuisclub nam gas terug, gunde Fortuna Sittard de bal, de kansen voor de gasten waren echter schaars. In de slotfase was alleen nog een andere invaller aan Sittardse zijde, Thomas Buitink, met een schot gevaarlijk. Zijn inzet verdween echter over het doel.

Komende woensdag staat om 20.00 uur de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen op het programma.