Fortuna ondanks spannende slotfase met lege handen

Fortuna heeft zaterdagavond geen punten overgehouden aan de uitwedstrijd in Heerenveen. De thuisclub was met 2-1 te sterk. Het enige doelpunt aan Sittardse zijde werd gescoord door Burak Yilmaz, alweer zijn derde doelpunt in dienst van Fortuna.

De thuisclub, tot gisteravond nog zonder tegentreffer in de competitie, begon sterk aan de wedstrijd en was in de eerste helft de bovenliggende partij. De debuterende Ivor Pandur voorkwam een snelle achterstand, hij reageerde attent toen Milan van Ewijk vrij voor hem opdook. Even later had de doelman het geluk aan zijn zijde, een schot van Tibor Halilovic ging net voorlangs.

Na ruim twintig minuten spelen kwamen de Friezen toch op voorsprong. Een voorzet van de linkerkant van Amin Sar werd door Iñigo Córdoba in een poging om de bal te blokkeren nog licht aangeraakt. De Fortuna verdediging werd verrast door de afwijkende bal, van dichtbij reageerde spits Sydney van Hooydonk attent: 1-0. Vlak vóór rust verdubbelde Van Ewijk de voorsprong van de thuisclub, met een bekeken volley vanaf de rand van het strafschopgebied mikte hij raak: 2-0. In aanvallend opzicht liet Fortuna Sittard in de eerste helft maar één keer van zich doen spreken, na een hoekschop van Mats Seuntjens kopte Dimitrios Siovas net naast.

Fortuna Sittard begon met twee verse krachten aan de tweede helft. Cole Basset en Córdoba bleven achter in de kleedkamer, zij werden vervangen door Paul Gladon en Tijjani Noslin. Zeker in de openingsfase na rust waren de gasten diverse keren gevaarlijk. Een scherpe voorzet van Noslin werd maar net gemist door Gladon en George Cox. Op aangeven van Deroy Duarte was Cox daarna opnieuw dicht bij de aansluitingstreffer, zijn inzet verdween echter net naast de voor Fortuna Sittard verkeerde kant van het doel. Uit de daaropvolgende hoekschop ontstond een kans van Mats Seuntjens, hij werd goed vrijgespeeld door Dogan Erdogan. Met de nodige moeite voorkwam Heerenveen doelman Andries Noppert een tegentreffer voor zijn ploeg.

De thuisclub was daarna in staat om weer meer controle te krijgen over de wedstrijd en leek op weg om de drie punten zonder al te veel problemen in eigen huis te houden. Dat veranderde zeven minuten voor tijd, Sven van Beek ging in de fout en bracht Burak met zijn te korte kopbal in stelling. De aanvaller werd in het strafschopgebied onderuit gehaald door Joost van Aken. De toegekende strafschop werd door Burak feilloos ingeschoten: 2-1. In de spannende slotfase was Fortuna Sittard nog twee keer dreigend, een omhaal van Burak ging net over het doel en met een ziedend schot was ook Gladon in de blessuretijd dicht bij de gelijkmaker. Een tweede Sittardse treffer bleef echter uit.

Opstelling:
Pandur, Tirpan (85’ Vita), Guth, Siovas, Cox, Córdoba (46’ Noslin), Duarte, Erdogan (67’ Ferati), Basset (46’ Gladon), Yilmaz, Seuntjens.