Fortuna knokt zich naar overwinning tegen Friezen

26 januari 2023
Home / Nieuws / Fortuna knokt zich naar overwinning tegen Friezen
2023 Fortuna Heerenveen Burak

Fortuna heeft woensdagavond de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen met 2-0 gewonnen. De doelpunten vielen beide in de tweede helft, gescoord door Úmaro Embaló en Burak Yilmaz. Door de zege stijgt Fortuna naar de twaalfde plaats op de ranglijst.

Bij tegenstander Heerenveen bleek Oranje-doelman Andries Noppert niet fit genoeg om aan de wedstrijd te beginnen. Hij stond nog wel op het opstelling formulier, een blessure hield de lange goalie uiteindelijk aan de kant. Hij werd vervangen door Xavier Mous. Bij Fortuna stond nieuwkomer Kristijan Bistrovic direct in de basis.

Fortuna zette de tegenstander vanaf de eerste minuut onder druk, tot echte mogelijkheden leidde het overwicht aanvankelijk echter niet. Na 25 minuten volgde de eerste grote kans van de wedstrijd. George Cox vond na een hoekschop Burak, deze legde de bal slim terug op Bistrović. Met de nodige moeite voorkwam Mous een achterstand voor zijn team. Acht minuten later opnieuw gevaar voor het doel, Burak kwam centimeters te kort om goed voorbereidend werk van Oguzhan Özyakup af te ronden, keeper Mous bracht redding. De gasten waren in de eerste helft één keer echt dreigend, een uithaal van Antoine Colassin werd door Fortuna-doelman Ivor Pandur tot hoekschop verwerkt.

Na rust was Fortuna opnieuw de bovenliggende partij. Na iets minder dan een uur spelen kwam de thuisclub verdiend op voorsprong. Iñigo Córdoba bezorgde op de rechtervleugel de bal bij de uitgeweken Burak, deze had een prachtige voorzet in huis op Úmaro. De buitenspeler kopte de bal op uiterst fraaie wijze achter doelman Mous: 1-0. Enkele minuten later had Rodrigo Guth een uitstekende mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen, na een hoekschop kopte hij echter net over.

Heerenveen voerde enkele wissels door en probeerde de wedstrijd naar zich toe te trekken. De enige écht grote kans op de gelijkmaker was voor Pelle van Amersfoort, in kansrijke positie schoot hij echter voorlangs. Fortuna had in de tegenaanval diverse keren de mogelijkheid om de beslissende tweede treffer te scoren, uiteindelijk lukte het pas ver in blessuretijd om de verlossende tweede treffer te maken. Burak verscheen vrij voor doelman Mous, deze maakte een overtreding op de Turkse spits, waarna de bal op stip ging. Van elf meter bleef Burak opnieuw koelbloedig: 2-0. Het was zijn vijfde rake penalty dit seizoen, een clubrecord.