FORTUNA SITTARD BOEKT OPNIEUW BELANGRIJKE THUISOVERWINNING

Na een snelle achterstand heeft Fortuna Sittard zondagmiddag met 2-1 gewonnen van sc Heerenveen. Een doelpunt van Felix Passlack en een eigen goal van Sven Botman zorgden voor de zesde competitiezege in eigen stadion. Door de overwinning klimt Fortuna Sittard naar de dertiende positie op de ranglijst.

Aanvoerder Wessel Dammers vatte de wedstrijd na afloop treffend samen: “In verdedigend opzicht hadden we het in de openingsfase erg moeilijk. Gaandeweg het duel kregen we steeds meer grip op het aanvalsspel van sc Heerenveen.”

Twee treffers in de openingsfase
Na zes minuten keek Fortuna Sittard al tegen een achterstand aan. Middenvelder Joey Veerman bediende met een fraaie steekbal de snelle rechtsbuiten Mitchell van Bergen. Vrij voor Koselev maakte deze geen fout: 0-1. Na de goal bleef Heerenveen druk zetten op het Sittardse doel. Jens Odgaard mikte voorlangs en een kopbal van Rodney Kongolo verdween over het doel. De eerste écht gevaarlijke aanval aan de zijde van Fortuna Sittard leverde direct de gelijkmaker op. Amadou Ciss probeerde vanaf de linkerkant de bal naar Mark Diemers te spelen, Kongolo zorgde er met een halve sliding echter voor dat Felix Passlack plotseling in scoringspositie kwam. De Duitse middenvelder bedacht zich geen moment en scoorde beheerst in de lange hoek: 1-1. Beide ploegen hielden elkaar in het restant van de eerste helft in evenwicht. Martin Angha, die opnieuw als rechtsback stond opgesteld, moest vlak voor rust met een blessure het veld verlaten. Clint Essers kwam als vervanger in het veld.

Vrije trap zorgt voor beslissing
Na rust gebeurde er weinig voor beide doelen. Een kwartier voor het einde van de officiële speeltijd leidde een vrije trap tot de beslissing. Passlack werd vastgehouden. Vanaf de linkerkant leek Diemers de vrije trap te gaan nemen, maar het was uiteindelijk linksback George Cox die de bal in het strafschopgebied slingerde. De Engelse vleugelverdediger produceerde een fraaie voorzet op Branislav Ninaj. De mee naar voren gekomen mandekker zag zijn inzet in eerste instantie gekeerd door Heerenveen doelman Filip Bednarek. De terugkomende bal werd door Heerenveen verdediger Sven Botman met zijn hoofd in het eigen doel gewerkt: 2-1.

Spannende slotfase
Het laatste gedeelte van de wedstrijd was erg spannend. Fortuna Sittard had kansen op een derde doelpunt; onder meer Diemers mikte maar net voorlangs. De gasten drongen aan, maar konden niet écht meer gevaarlijk worden. In de extra tijd waren de bezoekers echter toch nog dicht bij de gelijkmaker. Na een ongelukkige verdedigende actie van invaller Rasmus Karjalainen kwam Runar Espejord geheel vrij in kansrijke positie. Hij mikte echter, tot opluchting van iedereen die Fortuna Sittard een warm hart toedraagt, op de buitenkant van de paal.

“In plaats van te knakken zijn we weer opgestaan”
Sjors Ultee roemde vooral de veerkracht van zijn ploeg. “We krijgen een hele snelle goal tegen, die redelijk uit de lucht kwam vallen. Na rust hebben we wat dingen veranderd. We gingen hoger druk zetten waardoor onze spelers meer in de duels konden komen. Daar ligt de kracht van deze ploeg, met vechtlust en strijd kansen afdwingen. Er zullen weinig ploegen zijn die graag naar Sittard komen.