Historie

Als oudste betaald voetbalclub in Nederland kent Fortuna Sittard een rijke historie met daarin vele hoogte- en dieptepunten. Hieronder is de reis beschreven die Fortuna Sittard heeft afgelegd vanaf het moment van ontstaan tot aan de wederopstanding van de club.

Fortuna Sittard is ontstaan na een fusie tussen RKSV Sittardia uit Sittard en Fortuna ’54 uit Geleen. 1 juli 1968 wordt gezien als de geboortedag van de fusieclub, die aanvankelijk onder de naam Fortuna-Sittardia Combinatie (FSC) bekend stond. Sittardia ontstond al tweemaal eerder uit een fusie en na de oprichting in 1955 speelde het veertien jaar in alle vier de hoogste klassen van het Nederlandse voetbal. Fortuna ’54 behaalde in datzelfde tijdsbestek, met twaalf seizoenen op het hoogste niveau en twee gewonnen KNVB-Bekers, betere resultaten. Nadat de club sinds 1956 in de Eredivisie uitkwam eindigde Fortuna ‘54 zelfs op de tweede, vierde en derde plaats in drie opeenvolgende seizoenen. 

Door financiële problemen besloten de clubs over te gaan tot een fusie. Doordat Xerxes/DHC werd opgeheven mocht de nieuwe club actief blijven op het hoogste niveau. Het volgende seizoen eindigde de Fortuna echter op de laatste plaats en degradeerde alsnog.

Het seizoen na de degradatie (1969/70) leek er een vrije val te zijn ingezet. Een volgende degradatie, naar de Tweede Divisie, werd ternauwernood voorkomen. Doordat het nadien niet meer mogelijk was te degraderen vanuit de Eerste divisie hoefde men zich hier geen zorgen meer om te maken en was het zaak te strijden om de promotieplekken. Tot aan 1978 bleek het echter niet mogelijk om naar deze plaatsen mee te dingen. 

In de jaren hierna was de club enkele keren dichtbij. Zo leek Fortuna in 1979 hard op weg te zijn naar promotie, maar na een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Groningen op de laatste speeldag kwam men hiervoor één punt te kort. Drie seizoenen later, in 1982, was het dan eindelijk raak. Na een 3-1 overwinning op SC Heracles keerde Fortuna Sittard na veertien jaar terug op het hoogste niveau.

Fortuna Sittard speelde na de promotie elf seizoenen op het hoogste niveau. In het merendeel van de seizoenen eindigde men in het linkerrijtje. Fortuna Sittard ontpopte zich met deze resultaten tot een echte Eredivisieploeg. Ook in de beker behaalde men enkele successen. Zo bereikten zij in het tweede seizoen na de promotie al de KNVB Bekerfinale. 

In 1985 drong de club onder leiding van Bert Jacobs door tot de kwartfinale van de Europacup II. De successen bleven ook in de regio niet onopgemerkt en bij iedere thuiswedstrijd zaten er zeker 10.000 supporters op de tribunes van De Baandert.Na 1990 volgden wederom een aantal moeilijke seizoenen, met als dieptepunt een nieuwe degradatie in 1993. In de nacompetitie won Fortuna Sittard haar beide thuiswedstrijden tegen sc Heerenveen en N.E.C., maar uit gingen beide wedstrijden verloren. SC Heerenveen wist te promoveren.

Na een catastrofaal seizoen in 1994 (een tiende plaats) werd Fortuna in 1995 voor het eerst kampioen van de Eerste Divisie. De ploeg stond destijds onder leiding van Pim Verbeek en keerde zo na twee seizoenen alweer terug in de Eredivisie. Tot dit kampioensteam behoorden onder anderen de nog jonge Mark van Bommel en Fernando Ricksen, later zouden zij beiden tot international uitgroeien. 

In haar derde jaar na de promotie eindigde Fortuna in 1998 voor de derde keer in haar historie op de zevende plaats, de hoogste eindklassering ooit voor de club. In 1999 speelde de club in de halve finale van het bekertoernooi tegen topclub PSV. In Eindhoven werd met 1-3 gewonnen door de ploeg uit Sittard. De finale werd uiteindelijk met 2-0 verloren van Ajax. Hierna volgde een neerwaartse spiraal qua eindklasseringen met een degradatie in 2002 tot gevolg. De club eindigde in de zestien jaar die volgden liefs dertien keer in het rechterrijtje, waarvan twaalf keer vijftiende of lager.

Meermaals kwam Fortuna Sittard in de financiële problemen en leek een faillissement onafwendbaar. Allereerst in de periode 2000 tot aan 2005. Men zat destijds met een half afgebouwd stadion en een schuld van 24 miljoen. Eind 2005 waren deze problemen grotendeels opgelost.

Op 3 februari 2009 besloot men, na jaren overleg, dat men vanaf het seizoen 2009/10 zou overgaan tot een fusie met aartsrivaal Roda JC Kerkrade. De twee clubs zouden samen verder moeten gaan onder de naam ‘Sporting Limburg’. Na enkele maanden onrust en veel weerstand onder supporters, ketste de fusie af.

Om de proflicentie te kunnen behouden, moest Fortuna van de KNVB zijn schulden wegwerken. De stichting “Trots op Fortuna” slaagde erin om de schuld terug te brengen van 5,3 miljoen euro naar 6 à 7 ton. De club wilde proberen om via een vriendschappelijke wedstrijd eind mei 2009 tegen de Duitse topclub FC Bayern München de laatste schuld weg te werken. Dit bleek voor de beroepscommissie licentiezaken niet voldoende om het besluit van de KNVB, om de proflicentie in te trekken, te herzien. 

De KNVB maakte op 19 mei 2009 bekend dat de proflicentie per 30 juni zou worden ingetrokken. De club kon niet meer in beroep gaan bij de KNVB. De mogelijkheid bestond wel nog om bij de burgerrechter de door de KNVB gevolgde procedure te laten toetsen. De club meldde op haar site het volgende: “Fortuna Sittard heeft met verbazing kennis genomen van het bericht en beraadt zich op dit moment dan ook over de te nemen juridische stappen om het genomen besluit ongedaan te maken. De positieve ontwikkelingen van de laatste weken op het gebied van de sponsorinkomsten voor het komende seizoen, de groei van het aantal seizoenkaarthouders én de vlot lopende afwikkeling van de schuldsanering hebben het bestuur namelijk overtuigd van de levensvatbaarheid van de club.” De wedstrijd tegen Bayern München ging gewoon door.

Twee dagen na het besluit van de KNVB maakte Fortuna bekend dat het een kort geding aanspande tegen de KNVB om zo alsnog te kunnen deelnemen aan de Eerste Divisie in het seizoen 2009/10. Op 17 juni 2009 werd bekend dat Fortuna Sittard het kort geding had gewonnen. De KNVB overwoog om beroep aan te tekenen, maar maakte op 24 juni 2009 bekend zich neer te leggen bij de uitspraak. In november 2010 maakte de KNVB bekend dat Fortuna Sittard van categorie 1 naar categorie 2 werd overgeheveld. Dit betekende dat de club haar schulden grotendeels had ingelost en voorlopig gegarandeerd bleef van een proflicentie.

In oktober 2012 werd er bekendgemaakt dat Fortuna Sittard dringend een nieuwe sponsor nodig had. Vanuit de club werd er naar buiten gecommuniceerd dat er nog 200 euro op de rekening stond en dat een faillissement dreigde als er niet binnen zeer korte tijd een nieuwe sponsor werd gevonden. Met moeite kon het seizoen worden uitgespeeld.

Na weer in financiële problemen te zijn geraakt in 2016 werd de club overgenomen door de Turkse investeerder Işıtan Gün. Hij werd met 85% van de aandelen grootaandeelhouder van Fortuna Sittard. Het seizoen 2016/17 begon dramatisch maar na een trainerswissel en enkele versterkingen van onder andere de Turkse topclub Galatasaray wist de club zich veilig te spelen. 

Op 27 december 2016 werd Sunday Oliseh aangesteld als trainer van Fortuna Sittard. Oliseh vestigde twee nieuwe clubrecords; 8 thuisoverwinningen op rij en de grootste uitoverwinning in de clubhistorie, namelijk 0-6 bij Telstar. Op 12 januari 2018 werd een periodetitel binnengehaald, na een 2-1 overwinning op Jong Ajax. Op 14 februari 2018 werd Oliseh op non-actief gesteld. 

De opvolger van Oliseh was hoofd jeugdopleiding Claudio Braga, die over de juiste papieren beschikte om hoofdtrainer te zijn. Oud-speler Kevin Hofland werd zijn assistent. Er waren destijds nog veertien duels te spelen. Fortuna moest met Jong Ajax en NEC Nijmegen uitvechten wie de titel won. Omdat Jong Ajax niet mocht promoveren, streden alleen Fortuna Sittard en NEC om promotie naar de Eredivisie.

Het duo Braga/Hofland kreeg de zaak bijzonder snel op de rails. Sterker nog, Fortuna bleef ongeslagen in de resterende veertien duels—ook dat is een record in de clubgeschiedenis.  In een uitverkocht Fortuna Sittard stadion versloeg Fortuna Sittard Jong PSV door een treffer van Finn Stokkers. Omdat Jong Ajax won van MVV Maastricht bleef de titel buiten bereik, maar promotie naar de eredivisie (en winst van de vierde periode) was wel een feit.

Voor de derde maal in de geschiedenis van de club promoveerde Fortuna Sittard naar de Eredivisie. Fortuna deed dat in het jubileumseizoen, want de club bestond in 2018 vijftig jaar. Het feest op de volgelopen markt bij de huldiging van de spelers was er een om nooit te vergeten.