Bassala Sambou vooralsnog niet speelgerechtigd door brexit

Bassala Sambou moet de seizoenopener tegen FC Twente noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan. De 23-jarige aanvaller is door toedoen van de Brexit niet speelgerechtigd voor de thuiswedstrijd tegen de Tukkers.

Op 31 januari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Sindsdien is het voor Britten in Nederland verplicht te beschikken over een tewerkstelling- en verblijfsvergunning. Om dit soepeler te laten verlopen werd het terugtrekkingsakkoord geformeerd. Een regeling waarbij personen die op 31 december 2020 woonachtig en geregistreerd waren in Nederland de noodzakelijke vergunningen behielden tegen de voorwaarden uit de huidige contracten.

George Cox valt onder deze regeling, waardoor hij vanaf 1 januari 2021 speelgerechtigd was voor de club. Dezelfde aanvraag voor Sambou werd onlangs afgewezen. De spits werd vanaf oktober verhuurd aan het Deense Randers FC, waardoor hij -ondanks een doorlopend contract in Sittard- ten tijde van de regeling niet woonachtig was in Nederland. Echter, waren op dat moment de voorwaarden van het terugtrekkingsakkoord nog niet bekend.

De club heeft alles in het werk gesteld om Sambou speelgerechtigd te krijgen, maar het mocht tot op heden niet baten. Momenteel wordt samen met de betrokken partijen en instanties gekeken naar een oplossing.